Sådan arbejder du med glasfiber

Er der opstået en revne i skroget på din jolle, er der gået hul i tagboksen, eller har kofangeren fået et tryk, så er glasfiber vejen frem. Det er let at arbejde med, og med en bøtte polyester, lidt hærder og en glasfibermåtte kan du lave superstærke reparationer, som holder i en evighed.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
400 kroner

Ved at køre metalrullen henover glasfibermåtten kan du nemt og effektivt trykke den helt ned i polysesteren og slippe af med potentielle luftlommer.

Intro

Det er nemt at arbejde med glasfiber. Og med en bøtte polyester, lidt hærder og en glasfibermåtte kan du lave super stærke reparationer, som holder i en evighed.

Du får:

I denne byggevejledning får du et overblik over, hvor glasfiber er anvendeligt, hvordan du arbejder med det og, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

Derudover viser vi dig trin for trin, hvordan reparerer en flænge i en glasfiberjolle, så du ikke er i tvivl om, hvordan du skal gribe dit næste glasfiber-projekt an.

A. Glasfiberspartel og hærder
B. Polyester og hærder
C. Glasfibermåtte
D. Metalrulle
E. Pensel
F. Plastikspartler
G. Maske
H. Handsker

Glasfiber består af tynde, ensartede tråde, som er trukket af smeltet glas. Det findes blandt andet som måtter, der typisk måler 1 m². Glasfiber bruges blandt andet til at forstærke plasttyper som polyester og epoxy med. Så når man for eksempel taler om glasfiberbåde, er der i realiteten tale om glasfiberarmeret plast, eftersom glasfibermåtterne indlejres i plasten.

For at udføre en reparation i glasfiber skal du bruge tre ingredienser: glasfibermåtte, polyester (eller epoxy) og hærder. Måttens funktion er at armere polyesteren, som påføres selvsamme måtte med en pensel, til den ikke kan suge mere. Blandingsforholdet mellem polyester og hærder skal afstemmes nøje. Blander du for meget hærder i, risikerer du, at polyesteren hærder for hurtigt og danner klumper, mens du arbejder. Blander du derimod for lidt hærder i polyesteren, risikerer du, at den hærder meget langsomt og bliver klæbrig og næsten umulig at slibe i. Følg derfor producentens anvisninger nøje.

Vejledning

01
Grundig forberedelse lønner sig 10 Trin

Når du skal reparere et hul i en båd, skal polyesteren og strimlerne fra glasfibermåtten hæfte på den rå glasfiber. Vi sliber derfor gammel bundmaling, primer, og hvad der ellers gemmer sig på skroget af vores gamle båd, helt væk. Det kan virke lidt voldsomt at bruge en vinkelsliber, men bare rolig - ujævnheder og fordybninger bliver udjævnet, når den nye glasfiber kommer på. Vi klipper glasfibermåtten ud i små strimler og lægger dem klar, hvorefter vi blander polyester og hærder efter producentens anvisninger.

1

Slib flængen og området omkring den med en vinkelsliber. Vi bruger en grov slibeskive. Det er vigtigt at få slebet alle malingrester af.

2

Det gør ikke noget, at der kommer en fordybning i den gamle glasfiber. Du skal nemlig helt ned til den rå glasfiber, for at den nye glasfiber kan hæfte ordentligt.

3

Skær de overflødige glasfibertråde af med en hobbykniv, når du er færdig med at slibe. Det er vigtigt, at polyesteren kan trænge ind i alle huller og kroge, så der ikke opstår luftlommer.

4

Børst slibestøvet væk, så den nye glasfiber får de bedst mulige betingelser for at hæfte på den gamle. Vi bruger en pensel, men du kan også bruge en klud.

5

Klip glasfibermåtten ud i den størrelse strimler, du forventer at skulle bruge. Vi klipper nogle helt smalle til at lægge i flængen samt nogle gradvist bredere strimler, som vi lægger på efterfølgende.

6

Læg strimlerne op, og tjek, at de passer nogenlunde. Det er en god idé at klippe nogle ekstra strimler, så du ikke skal i gang med saks og glasfibermåtte, når du først har fået polyester på handskerne.

7

Hæld polyester i en skål eller et glas. Har du ikke en gammel skål, som må ofres, så kan du som os bruge en overskåret sodavandsflaske.

8

Tilsæt en lille smule hærder. Det er vigtigt at følge producentens anvisninger for at opnå det rigtige blandingsforhold. I vores tilfælde tilsætter vi, hvad der svarer til 2 % hærder.

9

Bland polyester og hærder med en rørepind, og sørg for at komme ud i alle kroge og fordybninger, så al hærderen bliver rørt ud i polyesteren.

10

Smør et godt lag polyester på glasfiberen, og fordel det med penslen. Sørg for, at polyesteren kommer ned i alle huller og fordybninger, så der ikke opstår luftlommer, som kan svække glasfiberen på sigt.

02
Hurtigt på med polyester og måtte 7 Trin

Når først polyester og hærder er blandet, har du cirka 30 minutter at arbejde i, inden polyesteren begynder at hærde. Vi påfører derfor polyesteren med rask hånd og lægger de første strimler på, som hver især mættes med polyester. Til de store strimler er metalrullen god til at presse eventuelle luftbobler ud med. Vi sliber reparationen med en excentersliber og slutter af med at spartle de sidste småhuller og fordybninger med glasfiberspartelmasse.

1

Læg en tynd strimmel glasfibermåtte, så den flugter med flængen i båden. Tryk den fast i polyesteren med en finger, og læg herefter et par bredere strimler efter samme princip.

2

Hver gang du lægger en strimmel glasfibermåtte, skal den mættes med polyester, og hvis du fornemmer, at du trækker strimlerne væk, må du lige holde på dem på plads med en finger imens.

3

De sidste stykker skal gerne være lige så brede som det område, du har slebet rent. Igen er det vigtigt at få presset alle potentielle luftbobler ud af glasfibermåtterne, og til de brede strimler er det oplagt at bruge en metalrulle.

4

For at lave overgangen mellem reparationen og bådens skrog så flydende som muligt bruger vi penslen til at “trække” lidt i glasfibertrådene med, uden at selve måtterne rykker sig.

5

Efter et par timer er glasfiberen blevet så hård, at du kan slibe i den. Vi bruger en excentersliber med en korn 60-slibeskive. Det giver en pæn, ensartet overflade.

6

Læg en lille klat glasfiberspartelmasse til rette, og tilsæt en lille smule hærder rette, efter producentens anvisninger. Rør hærderen ud i massen med en malerpind eller lignende.

7

Er der stadig små fordybninger i skroget, kan du trække et tyndt lag glasfiberspartel på og slutte af med at slibe området med excentersliberen, når det er hærdet. Har du som os udbedret en flænge i en båd, bør du male den med primer og bundmaling. Drejer det sig om en reparation, som ikke kommer til at være i konstant kontakt med vand, kan du nøjes med at påføre en gelcoat og eventuelt en topcoat efter producentens anvisninger.

Materialer

  • Glasfibermåtte
  • Polyester og hærder
  • Glasfiberspartel og hærder

Specialværktøj

  • Metalrulle
  • Åndedrætsværn

Tidsforbrug

Ca. tre timer inkl. tørretid, hvis du lægger to lag og spartler til sidst.

Pris

Cirka 400 kroner.

Sværhedsgrad

Alle kan lave en reparation i glasfiber. God forberedelse og tempo lønner sig, da polyester hærder efter ca. 20 minutter.

Tips & Tricks

Mange anvendelsesmuligheder

Kajakker, kanoer, surfboards, pagajer og både er oplagte steder at bruge glasfiber. Du kan dog også bruge glasfiber til at reparere vildmarksbadet eller til at lappe et hul i tagboksen med.

Let og stærk

En af årsagerne til, at antallet af glasfiberbåde eksploderede i 1970’erne, og til, at glasfiber stadig er det foretrukne materiale, når moderne værfter i dag bygger lystbåde, er den lave vægt. Glasfiber har nemlig en massefylde på 1,6 g/ cm³, mens den for stål ligger på cirka 7,8 g/cm³. En anden årsag til materialets popularitet er, at det kræver meget lidt vedligeholdelse. Når først glasfiber er forseglet med primer og bundmaling, er den stort set umulig at nedbryde. Tænk på alle de både, som har ligget i saltvand og været udsat for sol, sne og slud igennem de seneste 50 år og stadig sejler. Det er en tryktest, der vil noget.

Nem at arbejde med

Uanset om du skal reparere et hul eller en flænge eller be klæ de en plade med glasfiber, er metoden den sam me. Det handler om at blande polyester og hærder efter producentens forskrifter og derefter pensle et lag af den klæbrige masse på det givne område. Herefter lægges der et stykke glasfibermåtte ovenpå, hvorefter det trykkes ned i polyesteren med en særlig metalrulle, inden du kan give måtten endnu et lag polyester ovenpå. Og sådan kan du gentage processen, alt efter hvor mange lag du ønsker. Når polyesteren er hærdet, kan du slibe området og give det et lag eller to mere efter samme princip eller nøjes med at spartle de sidste små huller med glasfiberspartelmasse. Polyesterer er noget klistret stads, så det er en rigtig god idé at klippe glas fiber måt ter ne ud i de størrelser, du skal bruge, inden du går i gang.

Pas på glasfiberpest

Glasfibers svaghed hedder osmose. Osmose - eller glasfiberpest, som det også kaldes - er små blister, som opstår på bunden af bådens skrog, hvis vandet finder små lufthuller i gelcoaten, som er det yderste lag maling på fribordet, og glasfiberen. Når først vandet har fundet små luftlommer, begynder det at danne glykol­ eddikesyre, og så er skaden sket. Punkterer du en af disse små blister, vil du opleve en rådden lugt, og så ved du, at skroget er under angreb. Den almindeligste måde at komme osmose til livs på er ved at sandblæse skroget og bygge det op på ny med glasfiber og herefter bundmale det efter alle kunstens regler.

Har du en større båd, er skroget formentlig opbygget af en kerne af balsatræ eller krydsfiner og derefter beklædt med glasfiber på begge sider. Trænger vandet igennem det yderste lag, er der risiko for, at træet rådner, og hele konstruktionen svækkes. Glasfiber skal med andre ord forsegles grundigt, hvis den skal holde i mange år.

Brug og smid ud

Når talen falder på værktøj, slår vi ofte et slag for kvalitet frem for kvantitet, men når det handler om pensler til at påføre polyester med, så gå endelig efter det absolut billigste sæt. Når først blandingen af polyester og hærder har fået sit tag i penslen, er det selv med acetone svært at rense den. Den bliver hård som sten, og det nemmeste er at smide den ud.

Temperaturen skal være mellem 15 og 20 grader

Blander du polyester og hærder ved stuetemperatur, har du cirka 30 minutter at arbejde i, før massen begynder at hærde. Ved højere temperaturer mister hærderen omkring 50 procent af sin virkning, mens den ved lavere temperaturer øges med cirka raturer 100 procent. Er temperaturen under 15 grader, risikerer du dog, at hærdningen ikke bliver tilstrækkelig stærk.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer