Sådan limer du tæppet pænt på

Vil du være sikker på, at det nye væg til væg-tæppe ikke slår folder eller buler op, skal gulvet smøres med lim, og tæppet lægges efter konvolutmetoden. Opgaven er faktisk ligetil, når du kender et par fif.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
Cirka 3300 kroner

Kolde gulve af malede planker er ikke sagen for en familie med børn, som leger på gulvet. Løsningen kan være at lægge et tykt tæppe.

Intro

Før tæppet lægges, skal rummet gøres klart. Fjern forsigtigt alle fejelister langs panelerne og gulvlisterne ved dørkarmene - tæppet skal helst lægges helt ud til gulvets kanter.

Hvis gulvet er meget ujævnt, vil tæppet hurtigt blive slidt i tydelige striber, derfor kan det være nødvendigt at slibe gulvet først og eventuelt efterfølgende slå plader på.

Rummet skal også rengøres grundigt, før du lægger tæppet til akklimatisering derinde. Især i vinterhalvåret er det vigtigt, at tæppet tilbringer minimum et døgn i det opvarmede rum, inden du limer det fast, så det ikke ligger og arbejder på grund af temperaturforskelle og fugtighed.

Før du går i gang med tilskæring og limning, bør du tjekke, hvilken vej luven vender. Når væg til væg-tæppet lægges på, skal du nemlig sørge for, at luven vender mod indgangen, så tæppet præsenterer sig fra sin flotteste side. Stryg med en hånd over tæppet; du skal møde modstand, når du stryger fra indgangen og ind i rummet - så rejser luven sig rigtigt, når tæppet engang er lagt.

Tegn gerne pile, der angiver retningen væk fra indgangen, bag på tæppet. Pilene får du også glæde af, hvis du på et tidspunkt skal lave samlinger mellem flere baner gulvtæppe - her er det nemlig ekstremt vigtigt, at alle banerne har samme luvretning.

I store rum skal gulvtæppet limes

Der findes i dag utallige kombinationer af luv- og bagsidematerialer, og når du køber gulvtæppe, bør du derfor spørge i forretningen, om de anbefaler limning eller dobbeltklæbende tape. Et par grove tommelfingerregler gælder dog stadig:

Lim tæppet fast, når:

 • rummet er over 20 kvadratmeter.
 • tæppet er fremstillet af kokos, sisal eller andre plantefibre, som fugt og temperatur får til at arbejde.
 • bagsiden er af filt eller andre materialer, der ikke griber fat i underlaget.
 • rummet er stærkt trafikeret, fx entré eller husets gange.
 • du vil være helt sikker på at undgå folder og buler!

Tape tæppet fast, når:

 • rummet er under 20 kvadratmeter og ikke stærkt trafikeret.
 • tæppets bagside er fremstillet af gummi eller andre skridsikre materialer.

Vejledning

Start med grovtilskæring

Rul tæppet ud i rummet, og tjek det for eventuelle fejl. Det er surt at spilde tid og materialer på et fejlbehæftet tæppe.

Skær tæppet til med hobbykniv, så det minimum er 10 cm for stort hele vejen rundt, altså en slags grovtilskæring.

Fold tæppet som en konvolut

Træk i ét hjørne ad gangen, og fold på den måde halvdelen af tæppet til en konvolut, så du kan arbejde på den ene halvdel af gulvet.

Fordel gulvlimen i et ensartet lag med limspartel. Overskydende lim samles i en spand.

Start på midten, og rul tæppet ud mod hjørnerne. Pres og stryg hele tiden i retning af hjørnerne, og glat på den måde tæppet ud. Sørg for at komme helt ud i siderne.

Gentag processen med den anden halvdel af tæppet. Først når du har bredt tæppet ud i hele rummet, kan kanterne skæres til.

Tæppet er limet - nu skæres kanterne til

Pres tæppet godt ind langs fodpanelerne med bagsiden af en saks.

Skær overskydende tæppe af med hobbykniv. Hold kniven i en vinkel på 45 grader, og tryk tæppet ned med hænderne, mens du skærer - evt. skæremærker vil ikke kunne ses.

Klip hjørnerne til med en saks. Her duer kniven ikke, da den kan flosse tæppet.

Pyntelister giver en pæn afslutning og holder tæppekanten på plads. Klip dem til med en listesaks, eller brug en hobbykniv eller geringssav. Stift pyntelisterne fast på fodlisten.

Tilpasning omkring rørene

Klip lige ind fra tæppets yderkant til røret. Klip en cirkel, der er lidt mindre end røret, der, hvor røret skal være. Læg tæppet på plads.

Klip små hak rundt om røret, til tæppet ligger glat. Skær de små tæppehak af med hobbykniven.

Materialer

• Tæppe (her 9 m2 Modena/Vorwerk)
• Vandbaseret gulvlim (her 5 liter CascoFlex)
• Pyntelister (her 12 m sandliste)
• Stifter

Desuden:
• Tandspartel til lim
• Saks
• Hobbykniv med knæk af-klinger
• Hammer eller stiftpistol

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer