Olie eller lak til trægulvet?

Skal trægulvet behandles med olie eller lak?

Olie fugtbeskytter træet

Olien trænger ind i træet og giver gulvet en fugtafvisende overflade. Men olien vælges først og fremmest, fordi den giver gulvet en flot silkemat overflade.

Oliebehandling giver træet en smuk mat overflade. Olien skal poleres ned i overfladen.

Fordele

  • Giver en varm og naturlig lød
  • Let at pletreparere
  • Limer ikke gulvbrædderne sammen
  • Gør et trægulv blødt og naturligt at se på

Ulemper

  • Slides hurtigt på belastede steder
  • Lang tørretid efter ny behandling
  • Beskytter ikke mod trykmærker
  • Skal ofte genbehandles

Du kan oliebehandle et nyt gulv. Du kan behandle et tidligere olieret gulv, der er blevet vasket med trærens. Og du kan oliere et gammelt gulv, der er vasket og nyslebet. I alle tre tilfælde kan du få en jævn og flot overflade. Olien vil ikke forstærke gulvets overflade nævneværdigt, men olien vil beskytte gulvet mod fugt og gøre det smukkere.

Til mørke gulve af hårdt træ er olien et oplagt valg. Træet har den nødvendige slidstyrke. Overfladen skal blot mættes med olie, så den ikke er sugende.

Har du et gulv af bløde træsorter som fyr, gran eller douglas, kan du sagtens vælge at oliere det. Du skal bare indstille dig på, at gulvet skal vedligeholdes oftere end et lakbehandlet gulv, og at det er mere sårbart over for tryk mærker.

Nogle olier fås med hvide pigmenter. De anvendes for at lysne et i forvejen lyst gulv. På mørke gulve kan de bruges til at give træet en grålig overflade. De hvide pigmenter slides hurtigt af, så gulvet fremstår lettere skjoldet. Derfor skal et hvidolieret gulv vedligeholdes oftere end et olieret gulv uden pigment.

Behandlingen

På små arealer kan du behandle med håndkraft - nogle få brædder ad gangen. Ved større arealer er du nødt til at bruge en polermaskine. Olien fordeles på gulvfladen. Efter 10-15 minutter poleres den ned i overfladen med polersvamp eller polermaskine. Herefter er det vigtigt at fjerne al overskydende olie.

Når olien har hærdet i nogle timer, efterpoleres med en gulvklud, og så skal gulvet stå urørt i et par døgn.

Vedligeholdelse

Den første måned må gulvet ikke vaskes. Derefter kan du vedligeholde gulvet med gulvsæbe (eller ludsæbe). Gulvet bør desuden behandles jævnligt med plejeolie - mindst et par gange om året. Før hver behandling vaskes med trærens.

Med olie er det let at pletreparere gulvet på områder, der slides meget - eksempelvis lige foran en dør.

Konklusion

Olie er altid det rigtige valg til hårde eksotiske træarter. Det er velegnet til gulve med lille slitage. På arealer med stor slitage skal et oliebehandlet gulv vedligeholdes ofte.

Lak giver et ekstra slidlag

Lakken lægger sig som et beskyttende lag oven på træet. Det giver en slidstærk og langtidsholdbar overflade, der er nem at vedligeholde.

Lakken ligger oven på gulvet, hvor den både beskytter og forstærker overfladen.

Fordele

  • Stærk overflade - eneste rigtige valg på arealer med stor slitage
  • Let at vedligeholde
  • Kan holde op til 5-10 år
  • Tåler hyppig rengøring

Ulemper

  • Svært at reparere ridser og pletter
  • Kan lime gulvbrædder sammen, så der opstår uens sprækker mellem brædderne
  • Ikke velegnet til eksotisk træ

Lak er nemt at arbejde med og fås i mange varianter fra helt blank til helt mat. Specielt den helt matte lak giver træet en beskyttende overflade, der fremhæver strukturen og farverne.

Lak er specielt velegnet til blødere træsorter som fyr, gran, birk og ask, fordi lakken giver dem en robust overflade. Lakken lægger sig som et slidlag på træets overflade, så det bliver mindre sårbart for tryk.

Lak fås ligesom olie med hvide pigmenter, der kan få et lyst trægulv til at fremstå endnu lysere. I praksis kan det være ret svært at få de hvide pigmenter fordelt jævnt over hele gulvet.

Den største ulempe ved lak er, at det er svært at reparere pletter. Hvis gulvet får ridser, eller det slides på et stykke foran en dør, kan det være nødvendigt at starte forfra med ny behandling.

Derfor er det altid vigtigt at etablere et tykt lag lak fra starten. Gulvet behandles 3-5 gange - alt efter typen af lak.

Behandlingen

Du kan lakere et nyt gulv eller et gammelt gulv, der er nyslebet. Lakken påføres med pensel eller rulle i et jævnt lag, så du undgår luftbobler.

Når du lakerer første gang, kan træet rejse sig. Derfor er du nødt til at slibe og støvsuge gulvet grundigt, inden du lakerer anden gang. Hvis du vil undgå slibningen mellem første og anden lakering, kan du fugte gulvet med lunkent vand, inden du lakerer første gang. Når træet er tørt, slibes og støvsuges det.

Vedligeholdelse

De lakerede gulve holder sig flotte i lang tid, og der går som regel 5-10 år, før de skal behandles igen. Til gengæld er det meget vigtigt at genbehandle, inden lakken er slidt helt igennem.

Den daglige rengøring foretages med støvsugning og vask med en hårdt opvredet klud. Pas på med basiske rengøringsmidler som fx sæbespåner. De kan give skjolder i lakken.

Konklusion

Lak er et stærkt valg til bløde nordiske træsorter. Med de nye typer matlak kan du komme meget tæt på det silkematte og bløde udtryk, som en oliebehandling giver, men stadig få en robust overflade, der er let at vedligeholde.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer