1. Du starter i hjørnet
Dine fliser kommer til at ligge pænest, hvis du starter med en prøveoplægning fra midten af rummet: Streg midten af rummet op. Læg første flise, så midten af flisen er ud for din streg. Læg så en række fliser op i begge retninger, og brug evt. afstandsbrikker for at tage højde for fugerne. Ender du med en meget smal afskæring i en side eller andre uheldigheder, så flyt din “midterflise” lidt, indtil mønsteret går pænest op.
2. Forkert bor
Når du skal lave huller i hårde fliser, hvad enten det er mindre huller eller huller, der kræver kopbor, så skal du bruge specialbor med diamantskær. Bor til træ eller metal har ikke en chance.
3. Manglende værktøj
Meget store fliser er populære, men de er altså lidt sværere at lægge pænt end små fliser. Det er generelt sværere at få dem til at ligge plant, uden at de vipper lidt eller ender i forskellige niveauer.
Med særlige clips kan du langt lettere styre de store fliser. Clipsene stikkes ind under fliserne i fugerne, og sammen med en lille kile, der placeres oven på fliserne, holdes de to flisers overflader i samme niveau.
4. Forskudte fuger
Den måske mest klassiske flisefejl er fuger, der ikke flugter. Det er meget tydeligt at se, selv når fliserne blot er få millimeter forskudt i forhold til hinanden.
Brug flisesnor eller flisekryds – og brug dit øjemål flittigt undervejs.
5. Overskydende klæber
Når du klæber fliserne fast til gulv eller væg, så hold øje med, om der bliver presset klæber op i fugerne. Sker det, så skrab det ud, inden det hærder. Ellers risikerer du, at der ikke er plads til fugemasse.
6. Ingen rengøring
Når du har fuget dine fliser, skal du sørge for at gøre fliserne rene. Først med en fugtig svamp og så – når fugen er fast – med bomuldsklude. Det slør, der opstår, når du har fuget og vasket let med en svamp, tørrer ind og bliver nærmest umuligt at få væk, hvis du venter til dagen efter.
7. Forkert skæreværktøj
Mange fliser og klinker kan deles med en manuel fliseskærer. Men nogle klinker er så hårde, at det er nærmest umuligt – og så skal du bruge en vådskæremaskine.
8. Ingen tandspartel
Tandspartlen laver spor i fliseklæberen. Når flisen lægges på plads, fordeler klæberen sig jævnt under overfladen, fordi der er plads til, at den kan flyde ud. Så er det nemt at presse en flise på plads i niveau med de øvrige. Laver du ikke spor med en tandspartel, kan det være svært at presse flisen jævnt på plads, fordi klæberen ikke kan fordele sig.
9. Forkert start
Når du sætter fliser på væggen, vil det ofte være en god idé at starte med næstnederste række frem for den nederste. Dels giver det dig mulighed for at sætte en liste op, som kan holde fliserækken i den rette højde uden en fuge ned mod listen, dels vil det i fx brusenicher med fald være en fordel først at sætte de rækker op, hvor fliserne ikke skal rettes til pga. faldet på gulvet. Så kan de tilpassede fliser i nederste række sættes op til sidst.
10. Tør klæber
Pas på med ikke at komme klæber på et for stort område ad gangen. Gør du det, risikerer du, at klæberen tørrer ud, inden du når at lægge fliser på den, og så sidder fliserne ikke ordentligt fast. Det er typisk sådan, “skrukke” fliser, der lyder hult, når du banker på dem, opstår.