Fliser i mønstre

Der er mange gode grunde til at sætte eller lægge fliser i mønstre. Mønstre kan få et rum til at virke større, de kan gøre en kedelig flade spændende, og så giver de et eksklusivt udseende. Uanset om man bruger traditionelle fliser på en anderledes måde, eller man vælger fliser i specielle faconer, opnår man et personligt udtryk.

Det kræver præcision og tid at vælge andre løsninger end kvadratiske fliser i helt lige rækker.

Det kræver præcision og tid at vælge andre løsninger end kvadratiske fliser i helt lige rækker.

Fliser i sildebensmønster

1

For at have noget at støde fliserne op imod starter man med at skrue lister på væggen(e). I bunden skal de hindre, at fliserne glider ned, i hjørnet skal de sikre, at fliserne mødes præcist.

2

En prøveoplægning på gulvet er altid en god idé, når der er tale om mønstre. Det er vigtigt at regne fugebredden med, så afstandsbrikker eller flisekryds skal i brug allerede her.

3

Når man er sikker på, hvordan fliserne skal sidde, skæres de til, og arbejdet påbegyndes fra en ende af. Start med nederste række, og byg så opad, når den er helt på plads.

4

Da tilpasningen kan tage lidt tid - især for uøvede - skal man ikke påføre for meget fliseklæber ad gangen. Tegn på væggen, hvor langt op fliserne skal gå, så der ikke kommer klæber for højt op.

5

Opsætningen fortsættes rundt i (eller om) hjørnet. Her er det meget vigtigt at finjustere fliserne, så de sidder nøjagtigt ud for deres “bedre halvdel”, som de er blevet skilt fra tidligere.

Fliser på skrå

1

En prøveoplægning sikrer, at mønstret ligger det rigtige sted, og at afskæret i siderne bliver ens. Ved brug af flere farver fliser er et foto eller en tegning af oplægningen en hjælp.

2

Lægges fliserne på et gulv, påføres klæberen på fliserne, så der er mulighed for at bevæge sig frit på gulvet. Start langs gulvets midterlinje, som først tegnes op eller markeres med en snor.

3

Fra midten arbejdes ud til siderne. Her er det rart at have et foto eller en tegning at støtte sig til, da overblikket nemt kan ryge. Alle de hele fliser lægges, mens kanterne venter til næste dag.

4

Når de hele fliser er lagt, og klæberen er hærdet, skæres de manglende trekanter til, så de passer ud mod kanten. Har man valgt en lige bort rundt langs kanten, lægges den også nu.

Alternativer

Med lidt tålmodighed kan man selv montere sekskantede fliser. Også her starter man med en prøveoplægning og venter med at tilpasse kanterne, til hele fladen er lagt.

Mønstret her viser ottekantede fliser (oktagoner) med meget små firkantede fliser indlagt. Det er en flot, men ret dyr løsning. Selve lægningen kræver stor omhyggelighed, da de små firkantede stykker skal ligge meget præcist. I nogle byggemarkeder (fx Bauhaus) fås nogle typer på net.

    Andre læser lige nu ...