6-kantede fliser - sådan sætter du dem op

6-kantede fliser er populære. Hvis du aldrig har prøvet at arbejde med fliser med den form før, så kig med her, for teknikken er lidt anderledes end traditionelle, firkantede fliser. Vi viser dig de grundlæggende principper, så du er klar til selv at bygge med de 6-kantede.

Vigtigt! Prøveoplægning

Lav altid en prøveoplægning, så du kan se, hvordan det kommer til at gå op med målene på den flade, hvor de 6-kantede fliser skal sættes op. Det er ekstra vigtigt, fordi der er flere kanter, der skal gå op, og mindre fliser end kvarte går ikke! Skal fliserne gå rundt om et hjørne, skal du først beslutte, hvordan de udadgående hjørner skal se ud, for det er afgørende for flisernes placering.

1. Fliserne skæres til med en fliseskærer, her en vådskærer. Du har brug for en, der kan skære skråt, hvis du vil have en fuge på de udadgående hjørner.

2. Lav en præcis prøveoplægning på et vandret underlag med den ønskede fugebredde mellem fliserne. Streg en halveringslinje op på de fliser, der skal danne bunden og toppen af mønsteret, og skær dem til. Fliserne her er så små, at de ikke kan skæres mindre end i kvarte stykker, så det skal du tage højde for.

3. Lav endnu en prøveoplægning med de tilskårne fliser, hvor du laver den lodrette kant op ad en vinkel.

4. Placer nu de tilskårne fliser op ad væggen med afstandsbrikker (her på 4 mm) i mellem, så den lodrette fugeafstand er præcis. Placer en hel flise præcist oven på fugen, og marker spids og side af hver flise med en blyantstreg på væggen.

Den første række fliser

Når du skal sætte fliserne op, er det smart kun at køre fliseklæbere på væggen til de første par rækker. Det er også en god ide at køre en finger gennem fugen lige over den første række. Så undgår du, at der kommer for meget klæber i fugen, hvor der skal være plads til fugemørtel.

1. Træk fliseklæber på, og kør den igennem med en tandspartel. Placer en fugesnor, den første række kan sættes på. Sæt fugebrikker i, og sørg for, at den første flise ikke rykker sig.

2. Sæt den anden række fliser op. Den nederste spids på fliserne i anden række skal lande præcis midt fugen i nederste række, og den øverste spids skal flugte med stregen. Placer flisen, så kanten hviler på de to i rækken nedenfor, og vrik den så op på plads, mens den presses ind i klæberen. Det sviner mindst muligt.

3. Tryk fugesnoren på plads mellem de to første rækker, når alle fliser er på plads. Den skal zigzagge i den ”vandrette” linje.

4. Tjek med en vinkel, at fliserne sidder lige på hjørnet, hver gang du starter på en ny række. Tjek også, at fugebredden på hjørnet passer ved at sætte en flise på den anden side af hjørnet.

Hjørnerne

Et udadgående hjørne er meget tydeligt, så det er vigtigt, at du vælger den løsning (A), du synes bedst om. Her viser vi den sværeste løsning. Du kan se alle hjørne løsninger nederst på siden. I det indadgående hjørne er det vigtigt, at du sørger for, der er en fuge med plads til fugemørtel.

1. Det udadgående hjørne bygges færdigt, når fliserne sættes op på væggen på den anden side. Husk, at fliserne, der støder op til hjørnet, skal skæres skråt i siden, så der er plads til fugemasse i hjørnefugen. Tjek også, at rækkerne sidder præcist ud for hinanden, og at fugebredden er ens.

2. Tjek, de lodrette kanter på hjørnet. Det er vigtigt, at de er parallelle.

3. I det indadgående hjørne skal fliserne skæres til med et lige snit. De placeres op helt op til fliserne på den anden væg. Det er vigtigt, at de ikke går ind bagved de andre fliser, for så er der ikke plads nok til fugemørtel i fugen.

4 Fliserne skal løbende rengøres med rent vand for at fjerne evt. flise-klæber. Giv dem endnu en tur til sidst. Og så mangler du bare at fuge.

Alternative hjørner

En fuge direkte på hjørnet er den flotteste løsning, men også den sværeste. Og derfor den, vi viser her. Den er svær, fordi den kræver skrå snit på 45 grader i siderne på fliserne for at få plads til fugemørtlen.

Fliserne placeres forskudt på hjørnet, så den ene flise går ud over kanten og dækker flisen rundt om hjørnet. Denne samling kræver, at du vælger hvilken side af hjørnet, der er “forside”. Den kræver også, at fliserne er gennemfarvede, så farven er ens, når de skæres.

Den letteste løsning er en hjørneliste, som fliserne kan støde op til. De fås i mange udformninger. Det er pænest at vælge en, der ser ens ud på begge sider af hjørnet. Listen monteres ved at trække en stribe fliseklæber på, som den kan trykkes fast i.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...