Kæmpefliser på væggen

I et stort rum er det hammerflot med store fliser på vægge og gulvet. Flisernes størrelse fremhæver rummets størrelse. Her viser vi den særlige teknik, du skal bruge, når du sætter store fliser på væggen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1-2 dage
Pris
1000 kr/m2

De store fliser stilles på flisekryds eller små afstandsbrikker og vippes på plads.

Intro

Når store fliser skal sættes op med helt smalle fuger på en væg, kan det kun lade sig gøre med fliser, der har helt lige kanter. Her sætter vi fliserne op med en fuge, der kun er 3 mm bred.

Fliserne sættes op i en relativt tyk klæber, og vi bruger flisekryds og små plast brikker i de vandrette fuger, så klinkerne ikke synker ned.

Tandspartlen, som vi bruger til fliseklæberen, er grov: 8 mm. Det sikrer en god vedhæftning på hele fladen, fordi mørtlen fordeles jævnt, og fordi fliserne kan bankes i niveau med en gummihammer, når de er placeret på væggen.

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

1

Tykt oprørt fliseklæber trækkes på. Brug en grov tandspartel – her har vi valgt at arbejde med en 8 mm tandspartel. Start med næstnederste række, som understøttes (se boks om understøtning).

2

Sæt flisekryds i fugen, og placer flisen på krydsene. Vip flisen på plads, og tryk den mod væggen.

TIPS: I stedet for flisekryds kan du bruge små afstandsbrikker af plast

3

Hold et vaterpas eller et lige bræt mod fliserne, mens du banker dem forsigtigt i niveau med en gummihammer.

4

Nederste række sættes op til sidst. Fjern understøtningen, træk klæber på, og tryk flisen op mod flisekrydsene. Mens flisen løftes op, sættes gaffertape over samlingen. Tapen strammes ud, så flisen ikke synker

5

Efter et døgn fuges fliserne på samme måde som andre fliser – fugematerialet trækkes på diagonalt med en gummispartel og trykkes ned i fugerne. Fjern overskydende fugemateriale med et fugtigt skumgummibræt.

02
Materialer

  • 60 x 60 cm kalibrerede fliser
  • Fliseklæber
  • Flisekryds
  • Gaffertape
  • Plastbrikker
  • Fugemørtel

Specialværktøj

  • Vådskærer
  • Gummihammer
  • Fodlift

Tidsforbrug

En stor væg klares med 1-1½ dags effektivt arbejde, men fordelt over flere dage på grund af tørretiderne.

Pris

Cirka 600-1000 kroner pr. m2

Sværhedsgrad

Det kræver god planlægning og et helt jævnt underlag at arbejde med store fliser. Sørg for god understøtning af første række fliser.

Tips & Tricks

Solid støtte til første række fliser

For at få de store fliser til at sidde lige skal du starte med den næstnederste række. Find det laveste punkt på gulvet, og mål en hel flise plus en fugebredde op på væggen. Tegn en vandret streg på alle de vægge, der skal beklædes med klinker. Hold et høvlet bræt op til stregen, og sæt støtteben af brædder under. Støttebrættet holdes på plads med en skråstiver.

Når første række er sat op med understøtning, kan du fortsætte opad med de næste fliserækker.

Brug altid fliser med helt lige kanter

De store fliser er kalibreret. Det vil sige, at hver flise er skåret ren på alle fire sider, efter at den er brændt. Derfor er kanten helt lige. Hver flise er 60 x 60 cm, så arbejdet skrider hurtigt frem.

Fliserne skal have helt lige kanter, så du får brug for en god vådskærer med diamantskæreskive til de fliser, som ikke kan bruges i fuld størrelse.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...