Skæring af fliser og klinker

Når man lægger klinker på gulvet og sætter fliser på væggen, er rør, hak og fremspring ikke til at komme udenom. Og her gælder det om at bruge det rigtige værktøj på den rigtige måde, hvis man vil have et flot og præcist resultat.

Store, hårdtbrændte klinker kræver en diamantskive på vinkelsliberen. Alternativt kan en vådskærer klare opgaven.

Store, hårdtbrændte klinker kræver en diamantskive på vinkelsliberen. Alternativt kan en vådskærer klare opgaven.

Her gennemgår vi, hvordan du skærer fliser og klinker til, så de passer ind.

Vi viser, hvordan du laver:

  • Lige snit
  • 45-graders vinkler
  • Huller, buer og hak

Lige snit

1

Når en flise skal skæres til i bredden, er det nemmest at bruge en manuel fliseskærer. Læg flisen op til den ønskede bredde, og skub den helt frem.

2

Fliseskærerens hjul presses ned mod flisen i den “frie” ende og føres fremad i en rolig bevægelse. Skærehjulet skal bare bryde den hårde topglasur.

3

Til sidst trækkes håndgrebet lidt tilbage og presses ned mod flisen i en hurtig bevægelse. Flisen knækker perfekt, lige hvor det er ønsket.

45-graders vinkler

1

Fliser, der mødes i et udvendigt hjørne, skal skæres skråt af på bagsiden, så fugen ikke bliver alt for bred. Det kan gøres med en slibeskive på vinkelsliberen.

2

En vådsliber er et mere “sikkert” alternativ til vinkelsliberen. Den laver perfekte snit, også i hårdtbrændte klinker. Vådslibere fås helt ned til 300-400 kroner.

Huller, buer og hak

1

Flotte huller inde på en klinke kræver et kopbor med diamantskær. De købes i sæt, så der er til forskellige hulstørrelser. Find den rigtige dimension, og mærk hullets centrum op.

2

Placér kopborets centerbor i centrum, og bor på lav hastighed. Spænd klinken godt fast til arbejdsbordet, og bor hele vejen igennem.

3

Hvis flisen skal rundt om et rør, må den deles. Det gøres først, efter at hullet er boret (man kan ikke bore halve huller). Rids med fliseskæreren, hvor flisen skal deles, og knæk den over en bordkant.

4

En lille bue kan med nogen øvelse laves med en vinkelsliber og en særlig flisetang. Man starter med at skære nogle snit vinkelret (næsten helt) ind til stregen med vinkelsliberen.

5

Med flisetangen bides småbidder af klinken. Tager man for store bidder, risikerer man, at klinken knækker. Husk beskyttelsesbriller.

6

Et helt lige hak i en flise skæres med en vinkelsliber. Det er dog en fordel at ridse med fliseskæreren først, så glasuren ikke springer.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fliser