Stenfiner: Ægte sten du kan bøje

Stenfiner er milimetertynde plader af sten, glasfiber og resin, som kan bøjes, gennemlyses, monteres med montagelim og bruges som tapet på alle overflader.

Kivivaneri: Aitoa kiveä, jota voi taivuttaa

Joustavia kivilevyjä voi leikata ja liimata itse.

Stenfiner er fleksibelt, let at skære i og nemt at håndtere og lime fast, selvom du ikke umiddelbart ved, hvor det skal bruges til, så garanterer vi, at fantasien bliver tændt, når du får et stykke i hånden.

Let og gennemsigtigt

Trods en overflade af sten, er stenfiner et relativt let materiale, du kan tumle med alene. Produktet er lavet består nemlig af en stenoverflade, som er ”revet” af en flad sten ved hjælp af et lag glasfiber og resin, der er smurt på bagsiden af stenen.
Der findes to slags stenfiner. En med sort resin, bag på og en semi-tranparent version udgave med klar resin, som kan gennemlyses og bruges til lamper, vinduer eller på siden af en gamer-pc.

Passer til byggeplader

Stenfiner plader sælges under mange navne af en række forskellige firmaer i skandinavien, men de sælges som udgangspunkt alle i 2400 x 1200 mm, så de matcher div. byggeplader i størrelsen.

I denne artikel gennemgår vi stenfiner pladernes egenskaber og viser dig, hvordan du skærer pladerne til og hvordan du bygger med dem.

Alt kan prydes med stenfiner

Det er kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad du kan pakke ind i sten. Her er et par eksempler fra den virkelige verden.

Væggen bag pejsen er beklædt med otte kvarte stenfinerplader.

Kommoden her er beklædt med en stentype, hvor farvespillet er tydeligt.

Stenfineren på lampen er både fleksibel og kan gennemlyses.

Køkkenelementerne i sten står i stærk kontrast til trægulvet.

Lys

Stenfinerpladerne findes i to forskellige versioner. Den ene er tyk og belagt med sort resin.

Den anden version er en smule tyndere og er belagt med semitransparent resin, som lukker såvel dagslys som kunstigt lys igennem. Stenlaget er tyndt nok til, at lyset også passerer igennem det og giver et spændende spil i overfladen.

Selv på en gråvejrsdag trænger lyset igennem pladen.

Anatomi

Stenfiner består af tre lag. Øverst finder du et lag ægte sten, der er klistret fast på en bagside af resin med et lag glasfiber imellem. Tilsammen skaber de tre lag et interessant produkt, som både er stærkt og fleksibelt nok til, at du kan beklæde overflader inde såvel som ude med dem.

Uanset hvilken slags stenfiner du vælger, så er pladen blot et par mm tyk.

Farver og overflader

Stenfinerpladerne varierer i udseende, alt afhængigt af hvilken type sten de er lavet af, og så er hver enkelt plade unik, da toplaget faktisk er en skive ægte sten. Stenfiner sælges i mange forskellige farver, og der er stor forskel på teksturen fra stentype til stentype.

Et udsnit af udvalget, der spænder fra sandsten til skifer.

Prisen på standardstenfiner er ca. 500-670 kr./m².

Prisen på semi-transparent stenfiner er ca. 650-970 kr./m².

Fleksibelt

Stenfinerpladerne er lavet af sten og glasfiber. Kombinationen gør dem relativt fleksible, og det er ikke kun lige flader, du kan beklæde med dem.

Hvis du eksempelvis drømmer om græske søjler under spisebordet eller nedløbsrør i sten, så behøver du ikke have fat i en billedhugger. Med et par stenfinerplader og lidt montagelim kan du selv klare opgaven.

Der er dog grænser for, hvor aggressivt du kan bøje pladerne, og hvis de bøjes for meget, så knækker stenlaget.

Stenfiner kan bøjes i bløde kurver, men der er en grænse, og så knækker pladen.

Sådan skærer du stenfiner pladerne til

Vi skal bruge noget stenfiner til at beklæde en plade med. Heldigvis er materialet let at arbejde med, og det er lige til at gå til. Vi behøver kun håndværktøj for at skære i pladerne, selvom en vinkelsliber skærer sig igennem pladerne, som var de smør, og letter arbejdet.

1

Du kan tegne på bagsiden af pladerne. Det er let at strege op på bagsiden af pladerne. Resinlaget er jævnt, og du kan både tegne på det med blyant og tuschpen.

2

Skær gennem resin og glasfiber. En hobbykniv er nok, og den behøver ikke engang være ny. Brug et bræt eller en lineal som land, og skær konsekvent igennem resin og glasfiber.

3

Stenlaget knækker let. Når du har skåret dig igennem resin og glasfiber, kan du knække stenlaget hen over det snit, du har lavet. Det kræver meget lidt styrke.

4

Vinkelsliberen virker også. Hvis du vil have helt rene kanter og en meget hurtig proces, så kan du med fordel bruge en vinkelsliber. Det lugter kraftigt af smeltet resin, så gør det udendørs.

5

Forskellen er kun på kanterne. Både kniv og vinkelsliber er gode værktøjer, men vinkelsliberen giver dog det flotteste resultat.

Sådan bygger du med stenfiner pladerne

Vi har lavet en lysinstallation til et børneværelse af MDF-plade. Pladen er pakket ind i semitransparent stenfiner med LED-tape under, så pladen ligner sten, når lyset er slukket, og overrasker, når strømmen bliver tændt igen.

1

Vi starter med en MDF-plade, som vi har fræset et tilfældigt spor i med et 10 mm bredt og lige fræsehoved.

2

Nede i fræsesporet ligger der LED-lys. Vi har monteret tre meter LED-bånd med dobbeltklæbende tape bag på i fræsesporet. Sporet er dybt nok til, at LED-båndet ligger under overfladen.

3

Stenpladerne limes på. Vi har skåret fem stykker stenfiner til. Det ene passer på oversiden af pladen. De fire resterende passer langs kanterne. Vi monterer oversiden først og klæber den fast med rigelig montagelim. Limen dækker ikke LED-båndet.

4

Samlingerne slibes pæne. Langs samlingerne på kanten af pladen, hvor stykkerne af stenfiner mødes, bruger vi en excenter­sliber med K120-slibepapir til at lave skarpe samlinger.

5

Stenfiner skal imprægneres. Stenfiner kan suge fugt og fedt. For at undgå pletter behandler vi overfladen med NanoCover fra fabrikanten. Produktet males på med en pensel. Arbejdet udføres udenfor hvis muligt.

6

Selv i dagslys er LED-lamperne tydelige gennem stenfineren.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Sten