Fjern det gamle tapet

Med det rigtige værktøj og de rette metoder er det let at fjerne det gamle tapet. Også når væggene er klistret til med flere lag tapet. Her viser vi, hvordan du får alt tapetet af – og gør væggen klar til ny maling eller tapet.

1. Fjern lister i loftet - og genbrug dem

Hvis tapetet går op under en skyggeliste mod loftet, er det nemmest at fjerne listen. Det giver også det flotteste resultat. Lirk listen fri med et koben.

Søm eller dykkere trækkes ud af listerne, så disse kan genbruges. Lad være med at banke dykkere “baglæns” ud. Så flækker listerne. Når listerne monteres senere, skal du bruge dykkere, der er lidt tykkere.

2. Lav huller eller ridser i tapetet

Pigrullen er effektiv, hvis du skal fjerne tykke lag. De spidse pigge trykkes nemt gennem flere lag, så fugt kan trænge ind bag det bageste lag. Pigrullen følger ofte med, når du lejer en tapetafdamper.

Tapettigeren er god, når du kun skal fjerne et enkelt lag tapet. Den bevæges rundt i cirkler og laver en masse små huller.

TIPS: Har du ikke en tapettiger, kan du ridse tapetet med en hobbykniv.

3. Fugt løsner det gamle tapet

Ofte kan du klare dig med vand og en spartel. Men skal du fjerne flere lag tapet eller tapet i flere rum, kan det betale sig at leje en tapet afdamper.

Bland tapetopløser op med vand i det blandingsforhold, der står på emballagen. Med en kalkkost pensles rigeligt med opløser på tapetet.

TIPS: Brug lunt eller varmt vand. Så slipper tapetklisteren hurtigere.

Med en tapetafdamper går det lynhurtigt. Den trykker skoldhed vanddamp ind gennem hullerne i tapetet. Afdamperen koster typisk 150-200 kroner i leje en dag.

Skrab tapetet af med en bred spartel. Slib kanten på spartlen skarp. Så er den god til at skrabe tapet af. Du kan eventuelt holde tapet afdamperen i den anden hånd, mens du skraber af.

Med en tapetstripper går det ekstra hurtigt, fordi du kan lægge kræfter i med to hænder. Så snart bladet bliver sløvt, kan du skifte det.

4. Luk huller i væggen

Huller i væggen lukker du nemmest med sandspartelmasse. Støvsug hullet først. Kom rigelig spartelmasse i. Med en bred spartel, der kan nå hen over hullet, trækker du overskydende spartelmasse af.

TIPS: Dybe huller fyldes med gipspuds eller reparationsmørtel. Brug et lige, høvlet bræt som spartel.

Bredeste sted på hullet

5. Slibeklods

Når reparationerne er tørre, kan du slibe væggen med korn 60-100.

TIPS: Brug en stor slibeklods eller slibepude, og før den rundt i cirklende bevægelser. Så er det nemt at få væggen lige og glat.

6. Brug grunder

Alle reparationssteder skal behandles med forankringsgrunder. Ellers vil væggen være stærkt sugende, og så vil fugten i maling eller klister forsvinde alt for hurtigt, når du arbejder videre.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tapet og filt