En fas gør træets kant sikker og robust

Når du trækker den skråtstillede slibeklods hen over hyldens kanter, tryller du kanterne langt stærkere. Jo blødere træet er, jo vigtigere er det, at du lige runder eller affaser kanten.

Selv en let affasning med en slibeklods gør kanten væsentlig stærkere.

De fleste har prøvet det hundredvis af gange: Når træet er skåret ud eller træfiberpladenhar de rette mål, griber vi lige slibeklodsen og runderkanten. Andre gange tager vi høvlen eller raspen for at affase kanten.

Ofte gør vi det, fordi vi synes, det er pænest. Eller fordi vi ved, at man kan slå sig meget grimt, hvis kanten er helt skarp. Men affasningen har en anden og meget vigtig effekt: Kanten bliver stærkere, så den bedre kan holde til stød og slag.

Jo blødere træ du arbejder med, jo mere sårbarer kanten. Men selv hårdt træ som fx bøg eller ask bør affases. På de næster sider viser vi, hvordan du skaber en sikker og robust kant, og hvilke værktøjer du kan bruge.

Derfor affaser vi kanten

Fordi kanten bliver mindre farlig.
I den skarpe kant vil træet splintre. Splinterne generer, når du skal gøre overfladen ren, fordi kluden sidder fast. Og du risikerer også at få splinter i fingrene. Desuden gør en skarp kant mere skade, hvis du støder fx tæerne, skinnebenet eller hovedet ind i den.

Fordi kanten bliver mere robust.
Selv små stød eller slag vil hurtigt efterlade trykmærker på en skarp kant. Omkring trykmærkerne vil der som regel opstå splinter.

Fordi kanten bliver flottere.
Fodpanelerne har prof leret kant. Hylderne har måske en almueprofil. Bordpladen har en fas eller er som minimum afrundet. Og den vigtigste årsag er, at vi synes, det er flottere. At profiler og affasninger også styrker kanten, tager vi gerne med.

Fordi kanten bliver let at male.
Både lak og maling hæfter dårligt på en skarp kant. Laget af lak eller maling vil blive ultratyndt, fordi det trækker væk fra kanten. En runding eller en affasning vil løse problemet.

Fas på andre materialer

Du har ikke kun brug for en fas på træ.

  • Betonfliser leveres med affasede kanter. Det er pænt, men styrker også kanterne.
  • Porebeton afsluttes med en kant, der affases. Det styrker det ellers skrøbelige materiale.
  • Granitpladen er hård og skarp, hvis den ikke affases.
  • Gipsplader sikres på hjørner, der vender udad. Ellers holder hjørnerne ikke længe.
  • Puds på hjørnet af fx en sokkel vil en murer altid give en affaset kant for at øge holdbarheden.
  • Metal. Når vinkelsliberen trækkes hen over en metalkant, handler det ikke om robusthed, men om sikkerhed. Kanten er skarp, hvis ikke den rundes. Og kanten bliver nem at male.

Slibepapir - altid godt til en let affasning

Slibepapir købes i ark eller ruller og rives af i stykker, der passer til en slibeklods.

Når du bruger slibepapir til at af ase med, bør du starte med groft slibepapir. Med korn 60 kan du hurtigt bryde den skarpe kant. Slibeklodsen holdes med en hældning på 45 grader og trækkes frem og tilbage langs kanten - gerne i kombination med lette op og ned-bevægelser på tværs af kanten. Hele emnet grovslibes, vendes og slibes på den anden side. Derefter skifter du til korn 120, og processen gentages, indtil kanterne er ensartede og behagelige at føle på. Selve finslibningen kan foretages uden slibeklods, hvor slibepapiret blot foldes omkring kanten. Så runder du fasen.

Høvl - den gamle snedkers ven

En skarp lille høvl kan affase kanten på endetræ, uden at kanten flosser.

Når den lille håndhøvl er skarpslebet og indstillet korrekt, vil den trække en papirtynd høvlspån. Høvlen holdes i en 45 graders vinkel på kanten og føres i et træk i hele kantens længde. Er du dygtig, kan du trække en spån i hele kantens længde. Så vil antallet af strøg afgøre, hvor bred en fas du høvler.

Elhøvl - født til lange lige snit

Elhøvlen har V-formede spor, der er beregnet til at høvle en lang og lige fas.

Det roterende høvljern er skarpt som et barberblad og drejer rundt med cirka 20.000 omdrejninger i minuttet. Derfor efterlader elhøvlen et rent og præcist snit. Forrest på sålen er der et eller fere V-formende spor med hver sin dybde. Sporene gør det nemt at styre høvlen og skabe en fas i den størrelse, du ønsker.

Overfræser - en overlegen mester til fas og kantprof ler

Intet andet værktøj kan affase træ som en overfræser. Den leverer professionel kvalitet.

De knivskarpe fræsejern på en overfræser roterer rundt med over 25.000 til 30.000 omdrejninger i minuttet. Resultatet er af asede kanter i en kvalitet, der kan måle sig med den, de bruger i møbelindustrien. Og der er mange fræsejern at vælge mellem. Nogle har et lille kugleleje, der ruller mod den lodrette kant. Det sikrer en helt ensartet af asning. Hvor bred af asningen skal være, kan du justere ved at ændre på fræsedybden. Et jern kan altså bruges til flere forskellige udformninger på fasen.

Når du valgt den profil, du ønsker, monterer du det fræsejern, der passer, og indstiller fræsedybden. Maskinen startes og føres i retning mod uret hele vejen rundt om emnet. Derefter vender du emnet og fræser den modsatte kant - igen mod uret.

Rasp - en håndholdt grovæder

Raspen minder om en fil, men den kan virkelig tage fat. De store tænder bider kun, når raspen føres fremad.

En grovhugget rasp kan bryde kanten med flere millimeter i et enkelt fremadrettet strøg. Derfor er det en god idé at strege fasens størrelse op, inden du går i gang, fx 5 mm nede på kanten og 5 mm inde på fladen. Raspen bider kun, når den føres fremad, og den føres i en let fremadrettet vinkel og med 45 grader hældning.

    Andre læser lige nu ...