Byggevejledning
Let
Svær
Verdens sejeste træsamling: Navnet sunrise dovetails, oversat til dansk “solopgangssvalehaler”, kommer sig af, at tapperne ligner morgensolens stråler.

Navnet sunrise dovetails, oversat til dansk “solopgangssvalehaler”, kommer sig af, at tapperne ligner morgensolens stråler.

Indrømmet, vi har før bragt seje japanske træsamlinger, som var ekstremt svære at lave, men det bliver nok ikke meget værre end nu. Sunrise dovetails er nemlig en tapsamling med lange og skrøbelige tapper, der alle stritter og vrider sig mere i den forkerte retning end naboen.

Der findes en meget lang matematisk forklaring på, hvordan det kan være, at samlingen rent faktisk passer, selvom tapperne vrider sig mere og mere udad og er bredere i toppen end i bunden. Og hvis du bliver bidt af en gal japansk snedker og vil lave dine egne personlige, avancerede udgaver af sunrise dovetails, kan du nemt og hurtigt google dig frem til formlen.

Store tapper og blødt træ

Her har vi kogt matematikken ned til et minimum, og så længe du holder dig til at spejle tapperne præcist fra det ene emne til det andet, virker det.

Når du kaster dig ud i at lave din første sunrise dovetails, er det en rigtig god idé at starte med så brede tapper som muligt. Du kan selv bestemme både antallet og bredden på dem, og jo færre der er, og jo bredere de er, desto nemmere er de at have med at gøre.

Det er også en fordel at starte i blødt træ som fx fyr. Det er nemmere at arbejde med, og tapperne kan også vride sig lidt mere end med hårdttræ, når du samler dine to emner. Sidst, men ikke mindst kan det også godt betale sig at investere i en stikpasser og et såkaldt stregmål.

Hent vejledning og lær at lave verdens sejeste samling

Det bliver ikke meget sværere end dette snedkerprojekt, og det kræver tålmodighed og fingerfærdighed at lave verdens sejeste samling. I denne gør det selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du:

  • tegner mønsteret op
  • saver ud og renser op med stemmejern

Rigtig god fornøjelse!