Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Patinér selv dit træ med eddike og ståluld

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det er ikke altid, at et nyt, fint stykke træ er lykken. Nogle gange er det bedst, hvis det ser slidt ud og ændrer farve. Her kan du se en superenkel metode til at patinere træ.

Patinér selv dit træ - se den lette, men overraskende teknik

Der findes flere måder at patinere træ på. Her viser vi en superenkel metode, hvor du smører træet med en opløsning af eddike og ståluld.

Opløsningen er let at lave og nem at styre, for jo længere tid du lader blandingen blive på, jo mørkere bliver træet – især hvis du patinerer egetræ.

Eddike-ståluldsblandingen

Hvis du putter ståluld ned i et glas med eddike, blander du i princippet jern og syre, da eddike er en svag syre. Hvis du lader det stå i et stykke tid, bliver jernet opløst, og du får såkaldt jernacetat.

Eddike-stålulds-blandingen

I glasset til højre har stålulden ligget i eddiken i 5 dage; i glasset til venstre har stålulden ligget i 5 mdr. og er helt opløst. Blandingen med rustent eller opløst jern giver træet farve og patina, når det smøres på. Farven ligger dog kun i overfladen, og slibning vil fjerne det meste. Hvis du efterbehandler med shellak, bliver overfladen mere robust.

Sådan gør du

Sådan patinerer du selv dit træ: Vi farver to stykker egetræ – et stykke med ca. 40 pct. splintved og 60 pct. kerneved (t.v.) og et stykke af rent kernetræ (i midten).

1. Vi farver to stykker egetræ – et stykke med ca. 40 pct. splintved og 60 pct. kerneved (t.v.) og et stykke af rent kernetræ (i midten). Stykket til højre er også rent kernetræ og bruges til at sammenligne med.

Sådan patinerer du selv dit træ: Eddikeopløsningen påføres med den bløde side af en skuresvamp.

2. Eddikeopløsningen påføres med den bløde side af en skuresvamp. Det er nok at fugte overfladen – det skal ikke ’sejle’. Men vær omhyggelig med at få hele fladen dækket i én arbejdsgang – uden helligdage.

Sådan patinerer du selv dit træ: Opløsningen farver træet brunt med det samme, men farven tiltager i dybde, jo længere tid opløsningen får lov at sidde på træet.

3. Opløsningen farver træet brunt med det samme, men farven tiltager i dybde, jo længere tid opløsningen får lov at sidde på træet. Når den ønskede farve er opnået, tørres efter med en tør klud, her efter 1 min.

Sådan patinerer du selv dit træ: Så mørkt bliver træet, hvis eddikeopløsningen sidder i 10 min. på henholdsvis splintved og kernetræ.

4. Så mørkt bliver træet, hvis eddikeopløsningen sidder i 10 min. på henholdsvis splintved og kernetræ. Opløsningen giver en markant mørk farve, der bliver dybere, jo længere tid opløsningen får lov at virke.

Sådan patinerer du selv dit træ: Giv træet en gang shellakpolitur. Det konserverer overfladen, som bliver ensartet og satinagtig.

5. Giv træet en gang shellakpolitur. Det konserverer overfladen, som bliver ensartet og satinagtig. Lav evt. en smart polerbold af en bomuldsklud, du putter ind i en sok, så du har et godt greb, når du polerer.

Sådan patinerer du selv dit træ: Den færdige overflade med og uden shellakpolitur.

6. Den færdige overflade med og uden shellakpolitur. Farven ligger kun i overfladen og forsvinder, hvis du sliber. Shellakken gør den mere robust, men metoden egner sig ikke til træ, der udsættes for meget slid. På billedet ses et stykke kernetræ med shellakpolitur (til venstre) og et stykke kernetræ uden shellakpolitur (til højre).

Træsorternes modtagelighed

Hvor meget blandingen med eddike og rust farver træet, afhænger af, hvilken sort der er tale om. De fleste træsorter vil tage farve, men effekten bliver størst på egetræ, fordi det har et højt indhold af garvesyre (dog ikke amerikansk eg, som ikke har et særlig højt indhold af garvesyre).

Vi har afprøvet metoden på forskellige træsorter, og resultatet ses på billedet, hvor eg tydeligt skiller sig ud.

Patinering af træ på forskellige træsorter
Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage