Sådan får du mest træ for pengene

Skær dine egne stolper, brædder og lister, og få træ i en unik kvalitet - i præcis den dimension, du ønsker. Vi viser dig, hvordan du får mest ud af en planke!

Hvis du gerne vil bygge med det bedste træ, så sav det selv! Hvis du lægger snittene korrekt, så får du træ, der er formstabilt, og som arbejder minimalt.

Vi viser dig, hvordan du kan omdanne en kedelig planke til træ af højeste kvalitet. Trin for trin fortæller vi, hvad du skal gøre for at få mest muligt ud af planken.

Vi viser dig også forskellen på de forskellige udskæringer og fortæller, hvad de hver især egner sig bedst til. Ovenikøbet får du en forståelse af materialet, som du nemt kan bruge, næste gang du skal vælge træ i byggemarkedet.

Del planken

Vi har fået ni stykker kvalitetstræ ud af vores planke. Vi viser dig, hvordan du udnytter en planke bedst muligt.

1

Find åreretningen. Ved hjælp af en snor eller et målebånd skal du finde ud af, hvor åreretningen begynder at dreje. Det er der, hvor træet i sin tid har ændret vækstretning.

2

Skær planken på længden der, hvor åreretningen ændres. Brug retningen fra målebåndet til at vinkle ud fra.

3

Selve kernen er blød og derfor dårlig at have i kanten af et godt stykke træ. Skær kernen helt væk, eller del planken minimum 2 cm fra kernen.

4

Placér planken, så buen vender nedad, når den skal skæres. På den måde undgår du at klemme klingen, når du deler planken.

5

Er der som her en gennemgående ridse i selve kernen (A), så skal den skæres helt væk.

6

Skær kanten af planken rent. Placér snittet så yderligt som muligt. Dog stadigvæk parallelt med de snit, der deler planken.

7

Vindridser kan være dekorative, men hvis du gerne vil skære dem væk, så vent med at gøre det, til træet skal skæres ud i mindre stykker.

8

Overfladiske skrammer forsvinder helt, hvis træet senere skal høvles. Hvis du bare skærer skrammen væk, risikerer du at gå glip af et godt stykke træ, som ikke fejler noget.

9

Selvom træet ser ud som her, så er det faktisk en rigtig god udskæring. Hvis du kan leve med vindridsen, har du et superstærkt stykke træ.

Kvalitet og kvantitet

Måden, stammen skæres ud på, bestemmer langt hen ad vejen kvaliteten på slutproduktet. Udskæringen er også afgørende for, hvad træet egner sig til.

Træ arbejder altid

Planskåret træ arbejder meget mere end spejlskåret træ. Når et planskåret bræt tørrer, vil snitfladen meget tydeligt “strække” sig modsat årringenes retning.

Planskåret træ

Et planskåret bræt giver sig nemt og er mere tilbøjeligt til at revne og flække. Det betyder dog ikke, at det er ubrugeligt. Tværtimod.

Planskåret træ kan bruges indvendigt, men også som beklædning udendørs. Skal det bruges som beklædning, skal du huske disse tre ting:

Vend altid marvsiden/kernen på brættet udad, sørg for, at beklædningen er ventileret på bagsiden, og så skal beklædningen behandles med en diffusionsåben træbeskyttelse.

Planskåret træ er skåret parallelt med årringene i stammen.

Vandet ledes ind i veddet, og træet vil krumme modsat årringenes retning.

Krydsskåret træ

Krydsskåret træ er ikke helt lige så godt som spejlskåret træ - men det er tæt på. Træet kan dog godt vrides lidt skævt ved tørring og tilførsel af fugt. Anvendelsesmulighederne er mange. Det er for fin trækvalitet til en simpel forskalling, men ikke helt godt nok til et sydvendt gavlvindue. Alt derimellem egner det sig rigtig godt til.

Krydsskåret træ er (næsten) lige så godt som spejlskåret træ. Her tilstræbes det at skære på tværs af årringene, samtidig med at mest muligt af træet udnyttes.

Her, hvor årringene er skrå, kan træet trækkes skævt ved tørring og fugtpåvirkning.

Spejlskåret

Et spejlskåret bræt meget vandafvisende, det er hårdt, og vil sjældent revne og flække. Det krymper eller udvider sig ikke særlig meget, og så kræver det minimal overfladebehandling. Spejlskåret træ er ideelt til fremstilling af døre og vinduer eller som vandnæse eller dækbræt på udsatte steder.

Spejlskåret træ er den mest stabile og modstandsdygtige udskæring. Her er snittet konsekvent lagt på tværs af årringene.

Spejlskåret træ er meget formstabilt, fordi årringene går på tværs af træets bredeste del.

    Andre læser lige nu ...