Skal du vælge fyr eller gran?

Trælasten bugner af lyse planker, stolper og plader, du kan bruge til alle dine byggeprojekter. Men det er ikke helt ligegyldigt, om du vælger gran eller fyr, for der er små forskelle på deres egenskaber, og hvad de hver især er bedst egnede til.

Gran

Det meste af det gran, du finder i trælasten, er rødgran. Træet er lidt blødere, lettere og lysere end fyr uden en klar opdeling mellem kernetræet inderst, kaldet hjerteved, og splinten yderst.

Gran har normalt færre og mindre knaster end fyr, og knasterne er ofte sorte og hårde.

Gran indeholder mindre harpiks end fyr, men harpiksen sidder ofte i relativt store lommer, der varierer fra 3 til 8 cm i diameter. Fra lommerne kan der sive store mængder harpiks ud – det kaldes, at træet sveder harpiks.

Holdes kernetræet tørt og fri af jord, kan det holde i op til ca. 60 år. Holdes det permanent under ferskvand, kan det holde i flere hundrede år.

Det lyse gran har ingen farveforskel på kernen (hjerteved) og splinten yderst.

Det lyse gran har ingen farveforskel på kernen (hjerteved) og splinten yderst.

Imprægnering af gran

Gran egner sig generelt bedre til udendørsbyggeri end fyr, fordi træet har en lukket cellestruktur. Derfor er det også sværere at imprægnere. Det kan dog trykimprægneres, hvis træet ikke er over 25 mm tykt.

Til udendørsbrug kan gran både stå ubehandlet (hvis det er under tag) og overfladebehandlet med alle typer træbeskyttelse og maling. Gran fås også i en gennemimprægneret udgave under navnet “Superwood”.

Fordele ved gran

 • Optager mindre fugt end fyr pga. lukket cellestruktur
 • Mere formstabilt end fyr
 • Mere bøjeligt end fyr

Ulemper ved gran

 • Kan svede harpiks i store mængder
 • Ikke lige så slidstærkt som fyr
 • De små og hårde knaster kan være svære at høvle/slibe

Anbefalet brug

Ud over at være ideelt som konstruktionstræ (tømmer, lægter og spær) er gran også formidabelt til brug ved beklædning og alle andre steder, hvor regnvandet let kan løbe af, fx til beklædning på huset, garagen, skuret, carporten osv. – og det er, uanset om det er imprægneret eller ej.

Maler du, anbefaler vi en mørk farve, da de relativt store harpiksmængder lettere vil kunne ses på lyse baggrunde.

Fyr

Fyr er den mest almindelige træart i de danske trælasthandler og byggemarkeder. Træet har tydelige lyse og mørke tegninger – ofte med store cirkelformede eller ovale knaster. Fra knasterne kan der trænge små dråber af harpiks ud, dog ikke i samme mængder som hos gran.

Kernetræet er mørkt, gulbrunt eller rødbrunt og har en god holdbarhed. Splintveddet i yderkanten er lysegult og optager nemt fugt, så det angribes hurtigere end gran af skimmel og råd, hvis det står ubehandlet i fugtige omgivelser.

Kort fortalt er fyr stærkt indeni og svagere udenpå, hvor det omvendte gør sig gældende for gran. Derfor kræver fyr at blive trykimprægneret, hvis det skal bruges til byggeprojekter udendørs.

Skal fyr bruges udendørs, skal det være trykimprægneret, som denne “kobbergrønne” planke.

Skal fyr bruges udendørs, skal det være trykimprægneret, som denne “kobbergrønne” planke.

Imprægnering af fyr

Fyrretræet er nemt at imprægnere, fordi splintveddet er åbent og hurtigt optager fugt. Kernetræet er tæt med meget harpiks og kan ikke imprægneres. Det har til gengæld en god holdbarhed.

Hvis træet er trykimprægneret og NTR-mærket, som er en fælles nordisk standard for imprægnering, vil det have en lang holdbarhed, selvom det ikke er overfladebehandlet med olie eller træbeskyttelse.

Fordele ved fyr

 • Lidt hårdere og stærkere end gran
 • Nemt at bearbejde
 • Mere velegnet til snedkerarbejde end gran

Ulemper ved fyr

 • Angribes hurtigere af skimmelsvamp (ubehandlet)
 • Skal trykimprægneres til udendørsbrug
 • Knaster kan svede harpiks

Anbefalet brug

Fyr kan bruges til det meste – brædder, vinduer, døre, møbler, gulve, stolper og pæle. Men til udendørsbrug kræver det en trykimprægnering.

I forhold til gran er fyr en smule mere hårdt og slidstærkt, hvilket gør det bedre egnet til terrasse- og gulvplanker, hvor der i sagens natur er en del trafik. Og så er det også nemmere at arbejde med, hvis du laver snedkerprojekter.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træ