Stærk samling med rundstok

Endetræ er for svagt til at holde en skrue. Men et stykke rundstok kan give din samling styrke – eksperten viser dig hvordan.

Intro

Sætter du en skrue ind i et stykke endetræ, er den relativt nem at trække ud igen. Endetræet er ikke stærkt nok til at holde fast. Til at løse det problem kan du få samlebeslag med maskinskruer, der skrues i en bøsning på tværs, ligesom du ser i saml selv-møbler, men de kræver stor præcision.

En noget nemmere, men mindst lige så holdbar, løsning er at sætte et stykke rundstok på tværs inde i træet. Så kan du samle delene med en kraftig skrue, der får godt fat i siden af rundstokken. I eksemplet her er det 40 x 70 mm limtræ, der samles med 22 mm rundstok og en 6 x 140 mm skrue.

Vejledning

01
Sådan gør du 9 Trin

1

Hold delene sammen, og bor et hul, der er lige så dybt, som skruen er lang. Brug et langt 6 mm sneglebor.

2

Bor med et 22 mm sneglebor et hul, der lige netop ikke går igennem brættet. Hullet placeres, så skruen går cirka 1 cm forbi hullet.

3

Kom snedkerlim (PVA-lim) i hullet. Vær omhyggelig med at lime på hele fladen i hullet. Brug en vatpind eller alternativt en lille pensel.

4

Slå et stykke 22 mm rundstok i hullet. Hvis det går stramt i hullet, kan du spidse kanten lidt til.

5

Bor for til skruen. Hvis du skruer den tykke skrue direkte i rundstokken, risikerer du, at den flækker. Bor for med et 4 mm bor til en 6 mm skrue.

6

Undersænk skruen ved at bore med et undersænkerbor, så skruehovedet sænkes ned i træet.

7

Saml delene med en 6 x 140 mm skrue. Du kan evt. holde delene samlet med en skruetvinge imens. Tør overskydende lim væk.

8

Skær rundstokken af, når limen er tør (efter cirka 3 timer). Brug en fintandet sav, og skær rundstokken helt plan med træstykket.

9

Slib rundstokken helt ned i plan med træet med slibepapir korn 80. Slib derefter det hele med slibepapir korn 150. Nu kan du oliere eller lakere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...