Trænørdens skærebræt

Dette skærebræt i plaid-mønster er nemt at lave, Du skal blot så save, lime, slibe, save, lime og slibe. Resultatet er et skærebræt, der ikke er til at overse.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
1.000 kroner

Intro

I denne artikel viser vi dig skridt for skridt, hvordan du laver et skærebræt i plaidmønster. Det eneste du skal gøre er at følge vejledningen uden afvigelse.

Først forklarer vi, hvordan du samler træet på materialelisten til to plader, som derefter skæres ud i mange lige store lister, som samles og bliver til en stor, perfekt ternet plade.

Til sidst skærer vi pladen op en gang gang til. I denne omgang er det for at lære dig, hvordan du indlægger de mørke striber, der sammen med ternene fuldender plaidmønsteret.

Vi forklarer dig desuden, hvordan du skal efterbehandle skærebrættet med olie og slibepapir, så du får et helt spektakulært resultat, som du kan være stolt af at vise frem.

Udfordringen ved denne opgave er, at en fejl bliver til flere, i takt med, at du skærer brættet i stykker og samler det, igen og igen og igen. Så tungen skal være lige i munden.

Vejledning

01
Tern i tre slags træ 6 Trin

Selvom det er nemt at stirre sig blind på detaljerne i skærebrættet her, så er det overraskende enkelt at lave. Det hele starter med 30 lige store stave i tre forskellige slags træ, som skæres og limes sammen, indtil det giver et ternet mønster.

Det er værd at skrive sig bag øret, at den her opgave handler om tålmodighed og præcision. Hvis du skærer træet korrekt ud, så dimensionerne er knivskarpe, og limer det hele stramt op, så når du nemt i mål.

1

Først skal træstykkerne limes sammen. Først skal vi bruge A-, B- og C-stykkerne. Stykkerne skal limes sammen på langs i to omgange, så du ender med to forskellige plader. Den ene plade samles af 8 stykker eg (A) og 7 stykker ahorn (C) med eg yderst. Den anden plade samles af 7 stykker eg (A) og 8 stykker kirsebærtræ (B) med kirsebærtræ yderst.

2

Høvl pladerne helt plane. Når de individuelle stykker er limet sammen, og limen er hærdet, skal pladerne høvles plane. Brug en tykkelseshøvl, da det er vigtigt, at pladerne bliver nøjagtig lige tykke i alle fire hjørner.

3

Skær pladerne ud i lige store stave. Det færdige skærebræt skal være ca. 3,8 cm tykt. Men det skal høvles flere gange, før det er færdigt, så de stave, du saver nu, skal være ca. 4,4 cm tykke. Der skal skæres otte stave af hver plade, og begge plader skæres til på samme måde. Mål efter, før du begynder at skære, så du ved, der er nok træ at skære af.

4

Lav en prøveoplægning. Rejs stavene, så endetræet vender opad. Læg stavene sammen skiftevis, så plade et efterfølges af plade to. Hvis du har gjort det rigtigt, støder træsorterne ikke direkte op imod sig selv.

5

Lim stavene sammen, hvis prøveoplægningen passer. Læg stavene ned igen, så du giver den brede side af stavene snedkerlim. Brug en pensel til at jævne limen ud i et lige tykt lag på tværs af fladen.

6

Saml stavene, og sæt dem i spænd. Brug et land til at samle stavene imod, så mønsteret står skarpt. Når de er samlet til en plade, spændes stavene sammen mellem to stykker træ med 6-8 tvinger.

02
Striber i mørkt træ 8 Trin

Projektets anden fase handler om de mørke striber, der skærer sig gennem ternene på kryds og tværs og fuldender plaidmønsteret.

Ligesom i fase et skal brættet skæres op, limes sammen og slibes igen mellem hvert skridt, en gang i hver retning. Hvis du ønsker at bevare dimensionerne på brættet, så er det vigtigt, at savklingen på din bordrundsav har samme tykkelse som de mørke valnøddelister, du lægger i brættet. Er klingen smallere, så vil brættet vokse lidt, og så skal du sørge for, at der er nok træ til rådighed.

1

Brættet skal gøres plant. Når limen er hærdet, skal det ternede bræt høvles, slibes eller fræses plant. Valget afhænger af, hvor store ujævnheder der er. Her bruges en automatisk CNC-fræser.

2

Skær ud til striber på langs af brættet. Mærk op, så savsporet deler ahornstykkerne (C) helt præcist på midten. Der skal altså være lige meget ahorntræ tilovers på begge sider.

3

Brug en klinge, der passer til listen. Den valnøddeliste, der skal limes mellem stavene, du er ved at skære, er 0,3 cm tyk. Hvis du bruger en savklinge på 0,3 cm, får du det pæneste slutresultat.

4

Lim brættet sammen igen med valnøddelister i savsporet. Brættet skal samles og sættes i spænd igen. Denne gang skal du lime en valnøddeliste fast der, hvor du netop har skåret. Lav en prøveoplægning, før du limer, så du er sikker på, at alt spiller.

5

Der er mange limflader, så det er stadig en god idé at holde brættet mellem to stykker træ, som fordeler trykket fra tvingerne. Brug rigeligt med tvinger.

6

Brættet skal planes endnu en gang, når limen er hærdet. Det er næstsidste gang, og det er tid til at overveje, hvor tykt det endelige bræt skal være.

7

Brættet skal skæres op for sidste gang. Denne gang skal du skære på tværs af valnøddelisterne. Savsporet skal igen dele ahornfelterne på midten, så der opstår et valnøddekryds i dem til sidst.

8

Lim brættet sammen for sidste gang. Nu skal de sidste valnøddestykker limes ind i dit bræt, der efter limning antager et ægte plaidmønster med kvadrater og striber. Lad brættet tørre, og høvl det derpå plant for sidste gang.

03
En blank overflade 4 Trin

Den sidste fase af projektet handler om finish. Dit nye skærebræt skal have de sidste par detaljer, og så skal brættet behandles med olie, så det får en flot blank overflade.

Indtil videre har gentagelse været kodeordet for projekt skærebræt, og det er det stadig i finishfasen.

For at få en flot blank overflade skal brættet have olie tre gange og slibes indimellem. Olien skal have god tid til at trække ind i træet, så det betaler sig at være tålmodig det sidste lille stykke og ikke skynde sig for at blive færdig.

1

Trim brættet i enderne, hvis du synes, at afstanden fra kanten ind til første valnøddestribe er for stor. Du kan desuden affase brættet på undersiden, så det er nemmere at samle op.

2

Giv begge sider af brættet rigelig olie. Hvis du har gjort alt andet rigtigt, så er det endetræet, du giver olie, og det kan suge en del olie. Lad træet trække, og fjern så den overskydende olie.

3

Når overfladen er tørret ud, skal den slibes og så have endnu et lag olie. Den proces skal du gentage, indtil brættet har fået tre lag olie.

4

Dit skærebræt er færdigt. Nu skal den sidste overskudsolie bare lige tørres af. Hvis du har fået alle brikkerne til at passe sammen, så står du tilbage med et resultat, du kan være stolt af.

Materialer

Egetræ

 • 15 stykker a 2,2 x 2,2 x 51 cm (A)

Kirsebærtræ

 • 8 stykker a 2,2 x 2,2 x 51 cm (B)

Ahorntræ

 • 7 stykker a 2,2 x 2,2 x 51 cm (C)

Valnøddetræ

 • 15 stykker a 0,3 x 2,2 x 61 cm (D)

Diverse

 • Snedkerlim
 • Fødevaregodkendt olie

Specialværktøj

 • Bordrundsav
 • Tykkelseshøvl eller fræser
 • 6-8 skruetvinger

Tidsforbrug

5-6 døgn pga. tørretid.

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Et let projekt, som dog SKAL laves i den rigtige rækkefølge.

Tips og tricks

Video

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Fordel limen med en pensel

Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...