Træsamling til senge - enkel og stærk

Her er træsamlingen til dig, der skal bygge en solid ramme til en seng, en pergola eller noget andet tungt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.500 kroner

En træsamling med slot og tapper er genial til en sengeramme.

Intro

I denne artikel kan du lære, hvordan man laver en bomstærk træsamling, der bliver holdt sammen af en kombination af slot- og tap-udskæringer. Den samling vi viser dig er lavet i 10 x 10 cm limtræsstolper og når den er samlet, kan den tåle en stor lodret byrde.

Det er nemt at lave samlingen. Begge udskæringer kan laves med sav, stemmejern og slibepapir, men du kan sagtens sætte farten op med elværktøj.

Artiklen består af en trinserie, der beskriver, hvordan du tilskærer de nødvendige elementer samt en teknisk tegning af samlingen og fire profil-tegninger af de enkelte elementer.

En træsamling med slot og tapper er et godt udgangspunkt for en videre rejse ind i de skrueløse samlingers univers.

Vejledning

Vi lærer dig at lave samlingen, som vi skal bruge til at bygge en bundsolid sengeramme. Vi laver rammen i 10 x 10 cm limtræsstolper, men samlingen kan sagtens laves i mindre profiler, fx 4,5 x 4,5 cm reglar.

Tre elementer giver en samling

Du skal bruge tre dele for at lave samlingen, som består af to vandretliggende sidestykker (B og C) med tapudskæringer i enderne og en lodretstående stolpe (A) med en slotsudskæring i toppen.

Udskæringerne passer sammen, så de to lodrette tapper kan samles inden i slotsudskæringen, som låser dem sammen under deres egen vægt.

Tapudskæringerne på de to vandrette dele af samlingen låses sammen, når de sænkes ned i slotsudskæringen på den lodrette stolpe.

Slotsudskæringen laves i toppen af hjørnestolpen og bruges til at samle tapudskæringerne i. Slottets fire tårne låser tapperne fast.

Samme mål på alle udskæringer

Slotsudskæringen set lige på. Når tapperne lægges i slotsudskæringen, låser de hinanden nedad og til siderne.

Tapudskæringen set lige på. Tapudskæringerne fylder kun en tredjedel af stolpens bredde.

Tapudskæringen i profil. Tapudskæringerne er lavet, så de passer sammen som to kroge, der låser hinanden.

Tapudskæringen set nedefra. Tapudskæringen er forstærket i enden med en dyvel, som øger samlingens trækstyrke.

Sådan gør du

Det er ikke svært at lave en træsamling med slot og tapper, men det kræver præcision i produktionen, hvis samlingen skal være stram og lækker.

Det er essentielt, at du er grundig, når du måler ud til de forskellige snit, og desuden er det vigtigt, at du arbejder tålmodigt og bruger en skarp sav og skarpe stemmejern.

For at sikre at samlingen bliver stram, skal du løbende tjekke, at du ikke fjerner for meget træ med dit værktøj.

1

Skær alle otte dele (A, B, C) ud. Mål 9 cm ind fra begge ender af sidestykkerne (B og C), og slå en streg om hele stolpen. Sav derefter 3 cm ind fra to sider, så den midterste tredjedel stadig er urørt.

2

Sav sidestykkerne til. I begge ender af alle sidestykker skal efterlades blot den midterste tredjedel af stolpen. Det er den del, der skal skæres til en tap.

3

Mål 9 cm ind fra toppen af stolpestykkerne (A), og tegn en streg på alle fire sider. Stregen skal være helt lige hele vejen rundt, så brug en vinkel.

4

Del toppen af stolpen (A) ind i ni felter. Felterne skal være lige store. Tegn vinkelrette streger fra toppen af stolperne og ned ad siderne, indtil de møder stregen 9 cm nede. Sav stregerne på top og sider fri, så der står ni små rektangler på toppen af hver stolpe.

5

Brug et stemmejern til at fjerne de fire midterste stykker træ langs kanten af stolperne (A) samt centerstykket.

6

Det er nemmest at tage en smule ad gangen. Du kan nemt flække stykker af limtræsstolperne, når du slår stemmejernet ind fra toppen.

7

Forstærk enderne af sidestykkerne. Når de får tapprofil, bliver enden svagere. Slå derfor en 10 mm dyvel i 1 cm fra enden. Bor for med 10 mm bor.

8

Sav ud til tapper. Sav halvvejs (4,5 cm) ned i de profilerede ender. Lav to savspor, så de deler profilen i tre lige store stykker. Sav 3 og 6 cm fra enden. Sørg for, at sporene er præcise.

9

Fjern træet mellem savsporene. Du skal bruge et stemmejern til arbejdet. Slå stemmejernet i fra den smalle side, og fjern en smule ad gangen.

10

Slib alle udskæringer rene. Brug en 3 cm bred pind, som du pakker ind i slibepapir, til at skabe helt rene overflader.

11

Rens ydersiden med et stemmejern. Brug først stemmejern og derefter slibepapir til at glatte overfladerne fuldstændig ud.

12

Læg de korte sidestykker (B) i slotsudskæringerne på toppen af stolperne (A). Brug dit stemmejern til at rense samlingen, så slot og tap er i niveau, før du lægger det lange sidestykke (C) i.

13

Sæt elementerne sammen. Hvis de passer nogenlunde sammen, kan du evt. slibe de tre synlige overflader med slibepapir. Er der større ujævnheder, må samlingen skilles ad og have endnu en tur med stemmejernet.

Materialer

90 x 90 mm limtræsstolper

  • 4 stolper (lodrette stykker) a 30 cm (A)
  • 2 sidestykker (vandrette stykker) a 158 cm (B)
  • 2 sidestykker (vandrette stykker) a 218 cm (C)

Tidsforbrug

Tre til fire timer pr. samling.

Pris

1.500 kr. for fire samlinger i en ramme.

Sværhedsgrad

Mestrer du dit stemmejern, så er opgaven ingen sag.

3D-model

3D-model

Samling af sengen

Sengen bliver samlet med alle fire træsamlinger.

Åbn 3D-model

3D-model

Slotudskæring set oppefra

Når tapperne lægges i slotsudskæringen låser de hinanden nedad og til siderne.

Åbn 3D-model

3D-model

Tapudskæring set lige på

Tapudskæringerne fylder kun en tredjedel af stolpens bredde.

Åbn 3D-model

3D-model

Tapudskæringens svage punkt

Tapudskæringen er forstærket i enden med en dubel, som øger samlingens trækstyrke.

Åbn 3D-model

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...