Vælg den rigtige malertape

Den professionelle maler kan ofte klare sig uden malertape. Men for alle os andre er det en stor fordel at dække effektivt af. Så går selve malerarbejdet og især den efterfølgende oprydning meget hurtigere. Og der er masser af forskellige muligheder at vælge imellem.

Malertape: Det skal du vide

PRÆCISION: Malertape, der sidder helt tæt og præcist, sikrer helt skarpe kanter – mellem væg og træværk og mellem to forskellige farver.

HVAD BRUGES MALERTAPE TIL?

AFDÆKNING
Som navnet siger, er malertapen primært i funktion, når der skal dækkes af i forbindelse med malerarbejde. Men også fx når der skal fuges fliser, er det effektivt.

AFMASKNING
Malertape er et must, hvis man vil lave skarpe kanter på en malet flade. Og det er effektivt til at afgrænse (afmaske) et område, fx en fuge mellem bord og væg.

FIKSERING
Til midlertidig fiksering, fx af fliser, mens klæberen hærder, eller to stykker træ, der skal limes sammen, er malertape genialt. Det er nemt at bruge og hurtigt at fjerne.

Hvordan bruges malertape?

Når man skal dække træværk af, inden man skal male vægge, er det en god idé at bruge en taperulle på mindst 35 mm i bredden. Det stikker langt ud over kanten og dækker derfor effektivt for stænk. Bredere afdækningspapir med en tynd stribe tape er også en god løsning her.

Redaktionen anbefaler: Du kan male bedre end maleren!

Når der skal dækkes af, er det bedst at undgå mange korte stykker. De giver risiko for, at der kommer små hakker i malingen. Når det er sagt, så er der grænser for, hvor lange stykker man kan håndtere. En meter ad gangen er nogenlunde til at styre. Mere end det kan nemt blive noget kludder.

Malertape er også genialt til at forsegle samlingerne, hvis man dækker gulvet med gulvpap. Også her bruges en bred variant.

Vigtigt om malertape!

Brug altid malertape med uv-filter (typisk blå farve) til udendørs projekter. Limen på almindelig malertape vil hurtigt “brænde fast” til overfladen og blive meget svær at få af igen. Indendørs skal den almindelige malertape også fjernes hurtigst muligt for at forhindre, at den hiver maling med af.

Læs også: Spar penge når du køber maling

TIPS: Opmærkning

Skal du mærke op på glatte flader, fx fliser, eller mørke flader, hvor en blyantstreg er svær at se, er malertape genialt. Opmærkninger på tape bliver tydelige og præcise.

VARIANTER AF MALERTAPE

ALMINDELIG MALERTAPE
Standardudgaven af malertape fungerer fint indendørs, men skal ikke sidde i sollys i ret lang tid, før den “brænder fast” til underlaget. Fås i mange forskellige bredder og kvaliteter.

UV-BESTANDIG MALERTAPE
Til udendørs malerarbejde eller til indendørs arbejde, hvor den malede flade udsættes for sollys, anbefales en uvbestandig malertape. Den kan sidde i lang tid uden at “brænde fast” til underlaget.

TYND PRÆCISIONSTAPE
Til glatte overflader og til præcis afgrænsning, fx borter langs loftet eller striber på væggen, fås en tynd malertape. Fås også i en vejr- og uv-bestandig udgave til lettere ujævne overflader.

MALERTAPE TIL SARTE FLADER
Til tapet og andre sarte overflader findes en ekstra tynd papirudgave med en særlig klæber, der kan fjernes uden at gøre skade på underlaget og uden at efterlade klæberester.

FLEKSIBEL MALERTAPE
Til maling af kurver og runde hjørner findes der en særlig elastisk udgave, der klæber effektivt, selvom den strækkes og føres rundt om kanter. Oplagt variant til dekorationsmaling.

AFDÆKNINGSPAPIR MED TAPE
Afdækningspapir med en stribe malertape er praktisk til overgange, fx mellem fodpaneler og et gulv, der er dækket af malerfilt. Det kraftige papir forhindrer gennemtrængning af maling.

AFDÆKNINGSPLAST MED TAPE
Plastfolie med en stribe tape på den ene kant gør det muligt både at få præcise kanter og samtidig beskytte gulv og møbler mod malerstænk. Folien er statisk og smyger sig til underlaget.

Dimensioner

Der er mange forskellige producenter af malertape på markedet, og derfor er det svært at tale om standardmål. Men fælles for malertape – uanset type – er dog, at den fås på ruller med enten 25 eller 50 meter.

Den almindelige hvide/gule malertape fås i mange forskellige bredder fra 12 mm og helt op til 50 mm. Blandt specialudgaverne er der færre bredder at vælge imellem – mellem 19 mm og 38 mm.

Afdækningspapir og afdækningsplast med tapekant fås i ruller, typisk med 16-17 meter eller med 33 meter og i bredderne 55 cm, 1,4 meter og 2,6-2,7 meter.

    Andre læser lige nu ...