Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varianter af speciallister

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Speciallister finder vi overalt i hjemmet. De er en vigtig del og har både et dekorativt og et praktisk formål. De skjuler fejl og revner, de letter rengøringen, øger vinduernes holdbarhed og meget mere. Her er et udvalg af de mest almindelige.

Speciallister-1

Hvad bruges speciallister til?

Hvad bruges speciallister til? Til pynt

TIL PYNT

Væglister og skyggelister er primært dekorative, selvom det er nyttigt, at de dækker over revner og ujævnheder. Som regel udført i fyr eller eg.

Hvad bruges speciallister til? Funktionelt inde

FUNKTIONELT INDE

Hulkellistens funktion er at lette rengøring i hjørnerne. Hjørnelister skal beskytte hjørner. Begge fås i forskellige træsorter samt i plast.

Hvad bruges speciallister til? Funktionelt ude

FUNKTIONELT UDE

Glaslister og vandnæser tjener det formål at fastholde rudeglasset og holde vinduesrammen fri for vand og råd. Fås i træ, plast og aluminium.

Hvordan bruges glaslister?

De mest almindelige blandt tusindvis af speciallister er nok glaslisterne. De fås i forskellige størrelser og materialer, men der er alligevel nogle fælles ting.

For det første skal de øverste hjørner samles i en 90-graders smig (skrå samling), og hvis man ikke har en listesaks, kan man bruge en fintandet sav og en skærekasse til arbejdet.

Hvordan bruges glaslister?

For det andet skal der være en afstand på 7 mm under de lodrette lister ned til bundglaslisten. De lodrette lister skal skæres af i en vinkel på 15 grader.

For det tredje starter man med at montere bundglaslisten, inden man tilpasser og monterer de lodrette lister. Så er man helt sikker på, at de passer og ikke sidder i spænd i bunden.

For det tredje starter man med at montere bundglaslisten, inden man tilpasser og monterer de lodrette lister. Så er man helt sikker på, at de passer og ikke sidder i spænd i bunden.

VARIANTER AF SPECIALLISTER

Speciallister: Hulkelliste

HULKELLISTE
Mest kendt som listen, der ligger i hjørnet mellem køkkenbord og væg. Letter rengøring i hjørnet og fås med forskellig “benlængde”. Findes også som stukliste i loftet.

Speciallister: Hjørneliste

HJØRNELISTE

Vinkelformede lister, som både er dekorative og har et praktisk formål. De skjuler skævheder og beskytter udadgående hjørner, fx mellem væg og vindueslysning eller mellem to vægge.

Speciallister: Glasliste

GLASLISTE

Bruges til at fastholde ruden i vinduesrammen. Bundlisten er bredere og leder vandet ud fra facaden. Mellem listen og glasset lægges en tætningsliste, som hindrer vandindtrængning.

Speciallister: Skureliste

SKURELISTE

Der, hvor køkkenbordspladen og væggen eller fodpanelet og det ujævne gulv mødes, samles en masse snavs. Det problem undgår man helt, hvis man monterer en skureliste i samlingen.

Speciallister: Skyggeliste

SKYGGELISTE

Overgangen mellem væg og loft er ikke altid pæn. Derfor bruger man skyggelister af fyr, hvor den særlige profil skjuler skævheder og revner. Profilen gør også maling og tapetsering lettere.

Speciallister: Vægliste

VÆGLISTE

Pyntelister på væggen er ikke så almindelige mere, men de profilerede lister findes i et utal af varianter og kan bruges dekorativt til at skabe afstand mellem forskellige overflader på væggen.

Speciallister: Håndløber

HÅNDLØBER

Den kraftige, afrundede liste, som man finder på toppen af trappegelænderet, er udsat for dagligt slid og skal holde i mange år. Derfor anvendes en hård træsort, enten ubehandlet, lakeret eller malet.

Dimensioner

Lister findes i så mange former og størrelser, at du er bedst tjent med at slå op på www.kbhlistefabrik.dk, der har verdens største udvalg. Herunder ser du nogle af de lister, som er omtalt her:

 • Hulkelliste:
  10 x 10 mm til 60 x 60 mm

 • Hjørneliste:
  10 x 21 mm til 42 x 42 mm

 • Glasliste:
  8 x 10 mm til 13 x 35 mm

 • Skureliste:
  9 x 15 mm til 20 x 68 mm

 • Skyggeliste:
  8 x 21 mm til 21 x 30 mm

 • Vægliste:
  6 x 27 mm til 33 x 68 mm

 • Håndløber:
  33 x 44 mm til 55 x 62 mm

VIGTIGT OM LISTER!

Listernes spinkle dimensioner gør, at man skal være forsigtig ved montering. Stifter bankes i spidsen, før de slås i, og sættes et stykke fra enden. Ellers kan endetræet flække. Skal der skrues, skal man bore for.

SÆRLIGT VED GLASLISTER

Hvor det før i tiden har været træ, man har foretrukket til at fastholde rudeglas, ser man nu stadig oftere, at der bruges plast, aluminium eller en kombination af træ og alu. Det skyldes, at disse materialer er lettere at vedligeholde, og at listerne ikke kan blive angrebet af råd.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Varianter af speciallister
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage