Varianter af speciallister

Speciallister finder vi overalt i hjemmet. De er en vigtig del og har både et dekorativt og et praktisk formål. De skjuler fejl og revner, de letter rengøringen, øger vinduernes holdbarhed og meget mere. Her er et udvalg af de mest almindelige.

Hvad bruges speciallister til?

TIL PYNT

Væglister og skyggelister er primært dekorative, selvom det er nyttigt, at de dækker over revner og ujævnheder. Som regel udført i fyr eller eg.

FUNKTIONELT INDE

Hulkellistens funktion er at lette rengøring i hjørnerne. Hjørnelister skal beskytte hjørner. Begge fås i forskellige træsorter samt i plast.

FUNKTIONELT UDE

Glaslister og vandnæser tjener det formål at fastholde rudeglasset og holde vinduesrammen fri for vand og råd. Fås i træ, plast og aluminium.

Hvordan bruges glaslister?

De mest almindelige blandt tusindvis af speciallister er nok glaslisterne. De fås i forskellige størrelser og materialer, men der er alligevel nogle fælles ting.

For det første skal de øverste hjørner samles i en 90-graders smig (skrå samling), og hvis man ikke har en listesaks, kan man bruge en fintandet sav og en skærekasse til arbejdet.

For det andet skal der være en afstand på 7 mm under de lodrette lister ned til bundglaslisten. De lodrette lister skal skæres af i en vinkel på 15 grader.

For det tredje starter man med at montere bundglaslisten, inden man tilpasser og monterer de lodrette lister. Så er man helt sikker på, at de passer og ikke sidder i spænd i bunden.

VARIANTER AF SPECIALLISTER

HULKELLISTE
Mest kendt som listen, der ligger i hjørnet mellem køkkenbord og væg. Letter rengøring i hjørnet og fås med forskellig “benlængde”. Findes også som stukliste i loftet.

HJØRNELISTE

Vinkelformede lister, som både er dekorative og har et praktisk formål. De skjuler skævheder og beskytter udadgående hjørner, fx mellem væg og vindueslysning eller mellem to vægge.

GLASLISTE

Bruges til at fastholde ruden i vinduesrammen. Bundlisten er bredere og leder vandet ud fra facaden. Mellem listen og glasset lægges en tætningsliste, som hindrer vandindtrængning.

SKURELISTE

Der, hvor køkkenbordspladen og væggen eller fodpanelet og det ujævne gulv mødes, samles en masse snavs. Det problem undgår man helt, hvis man monterer en skureliste i samlingen.

SKYGGELISTE

Overgangen mellem væg og loft er ikke altid pæn. Derfor bruger man skyggelister af fyr, hvor den særlige profil skjuler skævheder og revner. Profilen gør også maling og tapetsering lettere.

VÆGLISTE

Pyntelister på væggen er ikke så almindelige mere, men de profilerede lister findes i et utal af varianter og kan bruges dekorativt til at skabe afstand mellem forskellige overflader på væggen.

HÅNDLØBER

Den kraftige, afrundede liste, som man finder på toppen af trappegelænderet, er udsat for dagligt slid og skal holde i mange år. Derfor anvendes en hård træsort, enten ubehandlet, lakeret eller malet.

Dimensioner

Lister findes i så mange former og størrelser, at du er bedst tjent med at slå op på www.kbhlistefabrik.dk, der har verdens største udvalg. Herunder ser du nogle af de lister, som er omtalt her:

 • Hulkelliste:
  10 x 10 mm til 60 x 60 mm

 • Hjørneliste:
  10 x 21 mm til 42 x 42 mm

 • Glasliste:
  8 x 10 mm til 13 x 35 mm

 • Skureliste:
  9 x 15 mm til 20 x 68 mm

 • Skyggeliste:
  8 x 21 mm til 21 x 30 mm

 • Vægliste:
  6 x 27 mm til 33 x 68 mm

 • Håndløber:
  33 x 44 mm til 55 x 62 mm

VIGTIGT OM LISTER!

Listernes spinkle dimensioner gør, at man skal være forsigtig ved montering. Stifter bankes i spidsen, før de slås i, og sættes et stykke fra enden. Ellers kan endetræet flække. Skal der skrues, skal man bore for.

SÆRLIGT VED GLASLISTER

Hvor det før i tiden har været træ, man har foretrukket til at fastholde rudeglas, ser man nu stadig oftere, at der bruges plast, aluminium eller en kombination af træ og alu. Det skyldes, at disse materialer er lettere at vedligeholde, og at listerne ikke kan blive angrebet af råd.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer