Zink - genialt gør det selv-materiale

Zink i pladeform er et genialt materiale. Det er både nemt at bearbejde, holdbart i op mod 100 år under åben himmel – og så patinerer det smukt.

Sig zink, og de fleste af os tænker på tagrender. Her har materialet været det klassiske valg og bevist sin holdbarhed i mere end hundrede år. Men zink er andet end tagrender. Materialet bruges til så forskellige formål som orgelpiber og trykplader i den grafiske branche. Og så er det et materiale, som udmærker sig ved også at kunne bruges af gør det selv-folk. Det er nemlig forholdsvis billigt og ganske nemt at bearbejde uden specialværktøj.

Gør Det Selv har vi tidligere bragt artikler om, hvordan zink kan bruges som både bordpladebeklædning i et bryggers og som materiale til tagbeklædningen på småskure, der skal kunne tåle både regn og sne.

På et udendørs plantebord er zink også et oplagt materiale som bordplade. Her limes zinkpladen på fx en plade af krydsfiner. Det giver en overflade, som er stærk og tåler at stå ude året rundt.

Hos blikkenslageren kan du få zinkplader skåret på mål, men du kan også nemt selv klippe dem til med en pladesaks, hvis der er tale om mindre stykker. En nedstryger kan også klare jobbet.

Fordele ved zink

80 procent kan genbruges.

Zink er et grundstof, der bl.a. udvindes i miner i Australien, Canada, Kina, Peru og USA.

Udvinding af zink kræver mindre energi end udvinding af de fleste andre metaller. Og så kan 80 procent af den zink, vi bruger, genanvendes. Derfor er zink også et miljøvenligt alternativ i forhold til andre metaller. Zink er på fierdepladsen over de metaller, der fremstilles mest af. Ud over anvendelsen i forbindelse med byggeri bruges det også i produktionen af så forskellige ting som mønter, batterier og orgelpiber. I grafen til venstre kan du se, hvor zink bruges.

Zinkoxid udvindes af zink og bruges som hvidt farvestof til maling og vandfarver og indgår derudover i så forskellige ting som cremer mod udtørret hud, deodoranter og som konserveringsmiddel til træ.

Her bruges zink

Rustbeskyttelse

Det, de fleste af os kender som galvaniserede søm, er faktisk jernsøm, der er belagt med zink. Den mest effektive metode er galvanisering ved hjælp af varme, hvor zinken i flydende form indgår i en kemisk forbindelse med jernet. Andre metoder til rustbeskyttelse indebærer, at zinken påføres ved hjælp af strøm - også kendt som elgalvanisering.

Sålbænke, taghætter og inddækninger

Den nemme forarbejdning af zink kombineret med materialets styrke i forhold til vejr og vind har gjort det til et populært valg til inddækninger, sålbænke, kviste og taghætter. Zinken kan loddes, og da materialet er formbart i højere grad end de fleste andre metaller, er det nemt at anvende til den type opgaver. Både i forbindelse med opbygning af tagkonstruktioner og kviste er det vigtigt, at du sørger for ventilation, så det bagvedliggende træ holdes tørt.

Tagrender

Valsede zinkplader har været brugt til tagrender siden omkring 1850. Tidligere blev de formet af blikkenslageren, men i dag køber også han dem i færdige længder, der typisk loddes sammen. Nyere zinktagrender kan dog limes sammen med godt resultat. Tagrender af zink har meget lang holdbarhed - helt op til 50 år. Levetiden afhænger af, hvor meget sur regn de udsættes for, og vil typisk være kortere i stærkt forurenede byområder. Rengøring og vedligeholdelse spiller også ind, så en årlig rensning af tagrenderne kan anbefales.

Tagbeklædning

Et tag af zink er en af de dyreste tagløsninger, der findes, men også en af de mest holdbare. Zinkpladerne monteres typisk på et undertag af træ og er ofte udformet som lange elementer, der falses sammen. Det er typisk større erhvervsejendomme i den eksklusive klasse, der benytter zink som tagmateriale, men også arkitekttegnede privatboliger ses af og til med zink på taget. Levetiden er mindst på højde med tegl - hvilket vil sige op mod 100 år, afhængigt af hvor forurenet der er i området.

Sådan bukker du zink omkring en bordplade

1

Påfør montagelim på træpladen. Bagefter fordeles limen med en fintandet spartel, så hele området er dækket.

2

Zinkpladen limes på, og der spændes hjælpelægter på langs de kanter, der skal bukkes. Lad limen tørre, inden du bukker kanterne.

3

Brug en stump træ som slagklods, og bank forsigtigt zinken ned omkring kanterne og ned under pladen. Sørg for også at påføre lim på kanterne.

    Andre læser lige nu ...