10 svar fra eksperten

Må jeg sætte køkkenet oven på det nye gulv? Hvad betyder at male vådt i vådt? Hvorfor synker min indkørsel? Her får du ekspertens svar på 10 gode spørgsmål!

Fibercement på facaden?

Hvis du vil slippe for vedligeholdelse (og hvem vil ikke det?), er fibercement et godt valg til de dele af huset, der udsættes særligt meget for vind og vejr. Det kan eksempelvis være facade, inddækning og så videre. Særligt på sydvendte facader kan det give mening at vælge fibercement, da materialet holder i op til 50 år.

Skal jeg sætte køkkenet direkte oven på det nye gulv?

Nej. Et nyt trægulv giver sig, og hvis der er placeret køkkenelementer ovenpå, er der ikke plads til, at gulvet kan give sig. Så vil det i stedet bule, og i værste fald skal der lægges et nyt gulv. Du skal i stedet montere køkkenet først, derefter trægulvet.
Sørg for, at der er 1 mm luft pr. meter gulv op til køkkenelementerne. På den måde får gulvet plads at arbejde på.

Hvad betyder det at male vådt i vådt?

Det betyder, at du skal male der, hvor malingen stadig er våd. Det giver det flotteste, glatteste og mest ensartede resultat. De fleste almindelige gør det selv’ere starter med kanten hele vejen rundt på væggen og så langs loft og gulv. Men det er ikke den bedste metode, for hvis malingen bliver for tør, kan man nemt se striber og overgange. I stedet skal du starte med at male cirka 40 cm af væggen helt op mod loftet, derefter rulles en rullebredde eller to ned til gulvet, og så bevæger du dig længere hen ad væggen, som du kan se på illustrationen herunder.

Er asbest i eternitpladerne farligt?

Det er meget sandsynligt, at dit tag indeholder asbest, da man først stoppede med at bruge det i tagplader i 1984. Men et eternittag med asbest er ikke farligt, når det ligger solidt på lægterne. Det er først, når du engang skal til at skifte taget, at du skal være opmærksom.
Du må gerne selv fjerne det, men det skal foregå med stor forsigtighed, og det skal meldes til kommunen, så de kan skaffe pladerne af vejen på en sikker måde.

Hvordan tømmer jeg plæneklipperen for olie?

Det kan være svært at få al olien ud, men der findes et lille, smart værktøj til formålet: en oliesuger. Den består af en slange, der lægges ned i olietanken, og en beholder, hvorpå der sidder et stempel. Når du trykker stemplet ned, suges olien op og flyttes over i beholderen.

En oliesuger kan købes i byggemarkedet og koster fra 100 kroner.

Hvordan når jeg ind i alle krogene?

Det er sandt, at ingen slibemaskine kan komme til i alle krogene på havemøbler. Specielt hvis havemøblerne består af tremmer eller stave. Men der findes en specialist, der kan hjælpe dig, nemlig ziehklingen. Det er en lille, hård stålklinge, der er perfekt til at fjerne maling eller lak fra træ. Ziehklingen findes i to varianter: en firkantet plade til lige flader og en svaneformet, krum klinge til krinkelkrogene. Det er den sidste, du har brug for.

Hvilken lim til trægulv?

Parketlim er en lim, der er særligt udviklet til at fastgøre trægulve, eksempelvis stavgulve, parketgulve eller mosaikgulve. Limen påføres undergulvet med en grovtandet tandspartel og trækkes på et par meter ad gangen. Limen hærder ikke med det samme, så du har lidt tid til at justere gulvet, men pas på ikke at påføre for meget lim, så den størkner.

Hvorfor ser min indkørsel sådan ud?

Problemet skyldes, at underlaget ikke har været ordentligt forberedt, før fliserne blev lagt. Det er faktisk et stort arbejde, som tager lang tid.

Når man laver indkørsel, er det vigtigt, at al muldjord fjernes. Jord er nemlig et organisk materiale, og med tiden synker det. Så selvom resten af det forberedende arbejde med stabilgrus, afretningsgrus og andet kan være perfekt, nytter det ikke meget, hvis ikke muldjorden er gravet væk.

Som tommelfingerregel skal der graves 40 centimeter ned. Så er muldjorden væk, og den langt mere solide råjord er blotlagt.

Højbed af andet end træ?

Hvis du er træt af træ og vil have noget, der holder resten af dit liv, kan du jo overveje en slags sten eller beton.

Det kan fx være byggesten fra Nordic- Wall. Systemet består af byggesten i beton, der sættes sammen til højbede, havemure eller andre simple, firkantede former. En slags legoklodser for muskelmænd, hvor hver sten vejer omkring 30 kilo.

Systemet fås i forskellige farvenuancer, og der findes også en såkaldt topsten, der giver en glat top på byggesystemet. Så kan du bygge et højbed, der holder for evigt. En klods med målene 30 x 60 x 12 cm koster 60 kr.

Hvordan fylder jeg fugerne i et murstensgulv?

Det kan godt være lidt svært, men vores råd er, at du lægger en stribe mørtel oven på fugen og derefter trækker murskeen lodret ned gennem mørtlen med en savende bevægelse. På den måde får du skubbet mørtlen helt ned i bunden af fugen, men det kan godt tage lidt tid, inden fugen er fyldt helt op.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt fra Redaktionen