Hvad koster din yndlingsserie?

Bruger du tv-apps, Apple-TV, Chromecast, X-box eller PlayStation, når du streamer TV-serier og film? Der er en god gevinst at hente på elregningen, hvis du vælger den billigste løsning.

Vil du gerne spare på strømmen? Så bør du tænke over, hvordan du ser din yndlingsserie. Der er nemlig meget stor forskel på, hvad det koster i strøm, alt efter om du bruger tv-apps, Chromecast eller Apple TV eller en spillekonsol som PlayStation eller Xbox One, når du streamer film og serier. Spillekonsollerne har et strømforbrug, der er 12-20 gange større, end hvis du bruger Chromecast, Apple TV eller tv-apps.

Playstation er 15 gange dyrere

Har du fx en hyggeaften med din yndlingsserie på Netflix, hvor du ser flere afsnit lige efter hinanden på din PlayStation, bliver din elregning op til 15 gange større, end hvis du bruger fx Apple TV. Der er altså mange penge at spare ved at droppe spillekonsollen, når du streamer.

Herunder kan du se, hvor meget strøm de enkelte mærker bruger, når du streamer film og TV-serier. Beregningerne er lavet af Energistyrelsen ud fra en elpris på 2,5 kr. pr. kWh.

Spillekonsollen PlayStation 5 er suverænt den største synder, når det gælder strømforbrug. Den bruger 55,6 watt under streaming af film. Det svarer til 61 kWh om året, hvis du streamer 3 timers brug om dagen, og en pris på 152 kr. om året. Den anden spillekonsol, Xbox One, bruger knapt så meget – 33 watt til at streame 3 timers film. Det giver et strømforbrug på 36 kWh om året og en pris 90 kr. Årligt.

Chromecast er billigst

Et langt billigere alternativ til spillekonsollerne er Apple TV og Chromecast. Et Apple TV bruger kun 3,01 watt, når du streamer film og serier. Gør du det 3 timer dagligt, er strømforbruget 3 kWh om året, svarende til en pris på 8 kr. om året. En Chromecast bruger en smule mindre, 2,6 watt, hvilket svarer til 7 kr. om året, og er altså den billigste løsning.

Vælg en lavere opløsning

Du kan også spare på strømforbruget, hvis du vælger en lavere opløsning, når du streamer. Et trin ned i opløsning halverer dit strømforbrug. Ofte vil du ikke kunne se forskel, slet ikke hvis du bruger en mindre skærm som computer, tablet eller telefon fremfor dit TV. Det er dog ikke alle streamingtjenester, hvor du selv kan vælge opløsning, men det kan lade sig gøre hos fx Netflix, Viaplay, Disney+ og YouTube.

Se film sammen med andre

Der er også penge at spare, hvis I er flere, der kan se film sammen. Er I en familie på fire, kan I fx reducere strømforbruget med 75 pct. Hvis I ser én film på én skærm, i stedet for fire film på fire forskellige skærme.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Spar energi