Spar energi med termografen

Kan dit hus holde på varmen, eller ender din dyre opvarmning ude i kulden? Det kan et termografisk kamera afsløre. Du skal bare vide, hvordan du aflæser resultatet.

Termokameraet bruger en farveskala til at vise, hvad der er koldt, og hvad der er varmt. Og det er foskellene, der afslører, om der fx mangle isolering.

Det kan være ualmindeligt svært at afsløre, om et hus er godt isoleret eller ej. Selvom du kan kravle op på loftet og se, hvor meget isolering der ligger dér, så kan du ikke se, om der er isoleringsmateriale i hulmuren, og du kan slet ikke se, om der er huller i isoleringen og dermed kuldebroer, der leder kulden ind og varmen ud af huset. Med mindre, at du altså har et kamera, der kan se gennem vægge, gulve og tage.

Kamera med røntgensyn

Et termografikamera kan strengt taget ikke se gennem mursten, men det kan aflæse den temperaturforskel der er ét sted på muren i forhold til et andet. Eller forskellen mellem temperaturen på en væg og et vindue. Og hvis forskellen er stor, er det et tegn på, at de områder, hvor temperaturen afviger, er dårligere isoleret end resten.

Hvis man vil være ekspert i at bruge et termografikamera, skal man tage en længere uddannelse, men du kan sagtens bruge det til at finde simple fejl som kuldebroer, utætheder og dårligt isolerende ruder.

Det afslører et termofoto

  • Er huset hulmursisoleret?
  • Er der huller i isoleringen?
  • Er der kuldebroer?
  • Er der utætheder?
  • Holder vinduerne på varmen?

FØR renovering:

Varmen forsvinder ud gennem vinduerne

Huset her står foran en større renovering.

Vinduerne er de oprindelige tolags termoruder, og det er oplagt at udskifte dem til trelags energiruder. Men er det egentlig nødvendigt?

Svaret giver termokameraet: Inden renoveringen er forskellen mellem temperaturen på muren (3,5°C) og midt på vinduet (7,3°C) i alt 3,8 grader.

Ruden er altså væsentligt varmere end muren, og det betyder, at der slipper en hel del varme gennem ruden indefra og ud til gråspurvene via ruden, i forhold til den smule, der kommer ud via muren.

Det er vigtigt at måle en dag, hvor der er forholdsvis stor forskel på temperaturen inde og ude, fx på en vinterdag. Så får du det bedste resultat.

På muren under vinduet er temperaturen 3,5°C, men midt på ruden er den 7,3°C. Forksllen er 3,8°C. Her slipper der altså uforholdsmæssigt meget varme ud.

Termografikameraet, der er brugt her, kan tage et almnindeligt foto samtidigt med termofotoet. Det gør det nemmere at identificere præcis hvor på huset, de forskellige farver optræder.

EFTER renovering:

Nye vinduer holder langt bedre på varmen

Efter udskiftningen af vinduerne kommer termografikameraet på arbejde igen. Det sker på en kold vinterdag, hvor temperaturen på ydermuren er -1,0 grader.

Som forventet er temperaturen på ruden højere end på muren, men forskellen er nu markant mindre end det var tilfældet med de gamle vinduer: Midt på ruden er der nu 3,3 grader – forskellen mellem mur og rude er altså kun 1,2 grader, og det er pænt indenfor det acceptable.

Nu bliver der ikke længere smidt unødige varmekroner ud i kulden, og sammenholdt med god isolering i taget og andre steder, er huset nu blevet både billigere og mere behageligt at bo i.

Temperaturen på muren er -1,0°C, mens den midt på ruden er 0,2°C. Forskelen er altså reduceret til 1,2°C. Det betyder, at kun en meget lille del af varmen slipper ud den vej.

Huset har fået nye vinduer, men i samme stil som de gamle. Selvom det ikke er synligt for de fleste, bliver forvandlingen tydelig på ejernes varmeregninger fremover.

Se gulvvarmen – og undgå at skade den

Et oplagt sted at bruge et termografikamera er på et gulv med gulvvarme: Kameraet aflæser jo forskelle i temperaturer, og derfor vil de varme slanger stå tydeligt frem.

Så sluk gulvvarmen, lad gulvet køle ned, og tænd så. Så står varmeslangerne meget tydeligt frem, og du kan dels se præcis hvor de ligger, hvis du fx skal skrue en skillevæg eller et toilet fast til gulvet, dels kan du se, om gullvarmen virker optimalt, eller om der fx er en streng af slangerne, der ikke varmer.

På samme måde kan du bruge kameraet på dit øvrige varmeanlæg: Er der jævn varme i hele radiatoren? Er der varme i de rør, der skal være varme i? Og er der i øvrigt huller i rørisoleringen, så du spilder varmen unødigt?

Tjek alt muligt andet

Termografikameraet opererer med forskellen mellem varmt og koldt. Og det betyder, at man kan bruge kameraet til meget mere end huse og isolering.

Fx kan man tjekke sine solcellepaneler for ”døde” punkter, der ikke er varme. Eller man kan fylde det stoppede afløb med varmt vand og på et foto se, hvor det varme vand standser, og dermed hvor proppen befinder sig.

De dyrere kameraer kan i øvrigt også se, om et skadet håndled eller en skulder er betændt; betændelse afgiver nemlig varme.

Og hvis du vil vide, om hunden lå i sofaen lige inden, du kom hjem, ja så afslører kameraet det sted i sofaen, hvor der lige har ligget noget varmt.

På billedet ses et panel med solceller. Fejl ville optræde som hvide eller blå områder.

Det koster et kamera

Brugervenligt kamera, velegnet til privat brug.

Opløsning 160 x 120 pixels
Skærm: 3,5" (9 cm)
Interval: -30 til 280°C

PRIS: Ca. 11.000 kr. buhl-bonsoe.dk

Avanceret kamera med mange muligheder.

Opløsning 320 x 240 pixels
Skærm: 3,5” (9 cm)
Interval: -30 til 650°C

PRIS: Ca. 16.500 kr. buhl-bonsoe.dk

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Spar energi