Udvid terrassen

Den gamle terrasse skal udvides. Den er simpelthen for smal. Det er ikke muligt at passere, hvis der sidder nogen for bordenden.

Den er heldigvis bygget så solidt og i så gode materialer, at der ikke er nogen grund til at rive den ned og starte forfra. Den bærende ramme skal laves i de samme kraftige materialer.

Det vil sige, at der til den bærende rem skal bruges 45 x 195 mm tømmer og til strøerne 45 x 145 mm tømmer. Den gamle terrasse er 140 cm bred og skal udvides til det dobbelte, så den bliver knap 3 meter bred. For en uge siden gravede vi sokkelstenene eller punktfundamenterne, som de også kaldes ned.

De er 70 cm høje og står i stabilgrus og færdigbeton. De er gravet ned, så de passer med højden på den gamle terrasse.

Det er svært at sætte 5 sokkelsten i samme højde, men problemet løser sig let med denne type, hvis stolpesko kan reguleres, så de kan indstilles helt præcist, når remmen ligger i stolpeskoen.

Håndværkeren starter med at lægge remmen på plads. Terrassen er 7,4 m lang, og da den længde ikke findes i byggemarkederne, bruger håndværkeren to stykker i standardlængen på 4,2 meter. Dem samler han over det midterste punktfundament med en såkaldt bladsamling.

Det er den stærkeste måde at gøre det på. Han måler halvt ned på remmen og 20 cm ind på den ene rem og det samme på den anden rem.Markerer du med et kryds, hvad det er, der skal saves af, undgår du kedelige fejltagelser.

På den højre del af remmen saves det øverste stykke ud. På den venstre saves det nederste stykke ud.Håndværkeren placerer de to remstykker over hinanden og kontrollerer med et vaterpas, at de er i vage. Når remmen er i vage, skal de to stykker kobles sammen.

Det gør vi ved at bore to huller helt igennem den øverste og halvt igennem den nederste rem – 30 cm i alt. Han bruger et 16 mm sneglebor, der er 40 cm langt.

På kap-geringssaven skæres der to 16 mm fyrretræsrundstokke på 35 cm. Det bedste er at bruge rundstokke i et blødt materiale som fx fyrretræ, fordi det udvider sig en smule, når det bliver fugtigt, og derved sidder bedre fast end rundstokke at hårdttræ, som fx teak.

Rundstokkene spidses en smule i enden, så de glider lettere ned. Inden de bankes ned i hullet, smøres de med udendørs trælim. Husk også at komme lim i hullet, så opnår du en meget solid samling.

Når rundstokkene er banket helt i bund, stikker der en smule rundstok ud, men det skæres nemt af med en fintakket håndsav.Inden remmen kan fastgøres til beslagene, skal man være sikker på, at remmen ligger vandret.

Det gør den ikke helt, men det reguleres let på stolpeskoene, der takket være det justerbare beslag nemt hæver remmen en smule i den ende ende. Husk at stramme møtrikkerne helt til i både top og bund, så du er sikker på, at beslaget ikke kan arbejde sig op eller ned.

Til at fastgøre remmen til stolpeskoene benyttes 35 mm beslagskruer. Disse skruer kan godt tåle kobberet i det imprægnerede træ.

Nu er grundfundamentet til den nye del af terrassen færdigt, og vi kan gå i gang med monteringen af strøerne. Håndværkeren starter i den ene ende af terrassen. Med et vaterpas vager han nu ud fra underkanten af terrassebrædderne på den gamle terrasse.

Der er 6,5 cm ned til remmen. Med vaterpasset flugter han nu, hvor den første strø skal placeres på remmen, og mærker op, hvor den skal fastgøres.

Strøen skal samles med en hak i hak-samling med remmen. Man kunne dog også vælge at fastgøre strøerne med bjælkesko. Vi har dog valgt at udføre arbejdet efter den klassiske tømrermetode med en god, solid træsamling.Og da strøen er 45 mm, afsættes den bredde på remmen.

Er du omhyggelig med opstregningen, savearbejdet og finpudsningen med stemmejernet, vil du opleve, at udskæringerne passer som hånd i handske, når strøen skal monteres.

Når hak i hak-samlingen er skåret, kontrolleres det, at strøen er i vage, når den flugter med undersiden på det gamle gulv. På den gamle terrasse monteres strøerne med 80 x 80 mm vinkelbeslag med rib, der fastgøres med 12 beslagskruer a 35 mm – 6 i hver side.

Hak i hak-samlingen fikseres med et par lange skruer på 6 x 100 mm. De skrues i skråt gennem strøen ned i remmen, hvilket givet det mest solide resultat.

Strøerne til terrassen placeres her med en afstand på ca. 55 cm i forlængelse af de eksisterende strøer. Du skal dog huske, at der aldrig bør være mere end 60 cm mellem strøerne.

Bruger du tyndere terrassebrædder på 20-22 mm, må du hellere benytte en afstand på 50 cm, så er du sikker på, at gulvbrædderne ikke gynger.

Der måles op, skrues beslag og laves hak i hak-samlinger til de øvrige strøer. Når først alle strøerne er på plads og skruet fast til både den gamle terrasse og til den nye rem, er fundamentet til udvidelsen færdig.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse