Fra trist beton til ædelt træ

Har du en gammel, ujævn fliseterrasse, kan du nemt og hurtigt forvandle den til en eksklusiv terrasse i mørkt træ.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
250 kr/m2

Da terrassen var færdig, blev den lukket med skydedøre, så den også kan bruges om vinteren.

Intro

Det er overraskende let at bygge den viste terrasse, der har forvandlet den triste, grå flisebelægning til en flot, mørk træterrasse.
Terrassen er i ædelt hårdt træ, lagt som skibsplanker og fastgjort til de underliggende lægter med skruer, hvor skruehullerne efterfølgende er dækket til med propper som på et rigtigt skibsdæk.

Det lyder eksklusivt, og det ser eksklusivt ud. Men svært er det ikke. Opbygningen er nemlig simpel: En rem fæstnet til væggen i den ene ende holder strøerne, der er lagt med en halv meters afstand. Ovenpå ligger brædderne. Simpelt.

Også til nye terrasser

Du kan bruge samme princip til en hvilken som helst træterrasse, der har et fast underlag som fx fliser at ligge på. Har du kun bar jord, kan du lægge terrassen på stolpefødder, støbt ned i jorden.

Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på: Selv om underlaget er fliser, skal du beskytte det træ, der har direkte kontakt med underlaget, ellers rådner det, efterhånden som det bliver udsat for vand, der kan stå på fliserne i dagevis. Her har vi løst det ved at lægge vandfast krydsfiner og plastkiler under strøerne (så kunne vi samtidig rette dem til, så de var i vater). Bag ved remmen på væggen har vi også lagt murpap for at beskytte remmen.

Terrassebrædderne lægger du med lidt mellemrum, så vandet kan løbe af, når det regner, og så beskytter du træet med terrasseolie. Så kan du nemt friske terrassen op, når vinterens sne eller års slid har gjort den lidt trist at se på.

Vejledning

01
Byg fundamentet 5 Trin

Den gamle flisebelægning er ganske vist ujævn, men den danner et fint grundlag for den nye terrasse.

Oven på fliserne lægger vi en række strøer, vinkelret ud fra husmuren. Strøerne, der er 40 x 60 mm, skal ligge med cirka en halv meters mellemrum.

Her gør vi dem fast til en rem, der er boltet til husmuren. Det sikrer, at det hele bliver liggende, uanset vejr, vind eller andre forhold. Remmen, der har samme dimension som strøerne, kunne, med de tre vægge her, fint ligge på fliserne op langs husmuren. Terrassens vægt skal nok holde den på plads.

Husk murpap mellem træ og fliser.

1

Monter remmen på muren. Læg murpap mellem mur og rem, og sæt den fast med 8 mm ekspansionsbolte.

2

Læg strøer med cirka 50 cm’s mellemrum. Læg klodser af vandfast krydsfiner med murpap under for at løfte strøerne fra underlaget, så de ikke suger vand og rådner bort.

3

Juster niveauet med plastkiler. Ved at skyde kilerne ind kan du sikre, at alle strøer ligger i vater - også i forhold til hinanden. Slå et søm igennem strø, kile og krydsfinerklods, når alt er i vater.

4

Skru strøerne fast på remmen med vinkelbeslag. Lad skruehullet ved strøens ende være ubrugt for ikke at svække træet.

5

Tjek jævnligt, at alt er i vater. At justere hver strø, så den er i vater, er simpelt, men du skal også måle på tværs af strøerne, så terrassebrædderne ikke ligger og hopper og danser.

02
Tilpas brædderne 5 Trin

I dette tilfælde er det nødvendigt, men også i andre tilfælde kan du med fordel klargøre dine terrassebrædder inden monteringen. Skær dem til på længden - der må gerne være en centimeters afstand til de to vægge i siderne. Og afkort ét bræt ad gangen; hvis dine vægge er bare en smule skæve, er det smart at kunne regulere bræddernes længde løbende. Det samme gælder, selv om du kun har én væg at tage udgangspunkt i; den kan være skæv, og så skal alle brædder ikke være lige lange.

Vi har valgt at lukke skruehullerne med propper. Derfor er det smart at forberede denne del også.

1

Skær brædderne til, så de har den ønskede længde. Om du bruger hånd-stik- eller rundsav, er ikke vigtigt, men vælger du hårdttræ, skal klingen passe til.

VIGTIGT! Sav ét bræt til ad gangen. Der kan være brug for småjusteringer.

2

Ret eventuelt af med en høvl. Når du høvler endetræ, skal du høvle ind mod midten. Høvler du ud over kanten, risikerer du, at træet flosser.

3

Læg en borelære oven på brættet. Borelæren er blot en stump bræt med hullerne placeret de rette steder (målt ud i forhold til strøerne). Nu ender hullerne i alle brædderne de samme steder. Bor igennem med et 4 mm bor.

4

Bor for til propper. Bor med et 8 mm træbor. For at sikre den rette dybde på hullerne kan du sætte et stykke rundstok på boret, så det kun borer 8 mm ned i træet. Du kan også købe et propbor.

5

Hold brædderne på plads med tvinger, når du skal skrue dem fast i strøerne. Tvingerne griber fat i metalstykker stukket ned mellem brædderne. Afstanden mellem brædderne sikres af passende afstandsklodser, malerpinde eller lignende.

03
Prop af og beskyt 5 Trin

Propperne, der skal skjule skruehullerne, skal du lave med et særligt propbor. Du kan købe et bor, der som her kan lave selve proppen.

Sørg for at lave propper af flere stykker træ, så du har propper, der matcher farven på alle de brædder, der skal propper i, og sørg for, at årerne i propperne kommer til at vende samme vej som årerne i de brædder, de skal passe ned i. Det giver det pæneste resultat.

Når propperne er slået på plads, fjerner du det overskydende stykke med et skarpt stemmejern, og så kan du slibe proppen helt plan, fjerne støv og oliere, så terrassen er godt beskyttet.

1

Bor propperne ud af et stykke terrassebræt. Det specielle propbor kan du med fordel sætte i en søjleboremaskine eller en boremaskine, der er spændt fast i en borestander.

2

Slå propperne i hullerne. De skal rulles i lidt vandfast lim, fx snedkerlim til udendørs brug, inden de slås i. Vend årerne på propperne, så de passer med årerne i brættet.

3

Fjern den del af proppen, der stikker op, når limen efter et par timer er tør nok. Et skarpt stemmejern fjerner langt det meste.

4

Slib propperne helt plane. Har du været omhyggelig med stemmejernet, kan du nøjes med en ryste/multipudser og slibepapir korn 120. Skal der slibes meget, kan du bruge en båndpudser.

5

Kom terrasseolie på hele terrassen. Først skal du støvsuge og tørre alt støv væk med en fugtig klud. Terrasseolien kan rulles på med malerrulle eller påføres med svamp. Følg anvisningerne på terrasseoliens emballage.

Materialer

40 x 60 mm reglar:
• 60 meter strøer
• 5,5 meter rem

22 x 142 mm terrassebrædder/jatoba:
• 126 meter terrassebrædder
• Propper

Desuden:
• Vandfast krysfiner til opklodsning
• Plastkiler
• Murpap
• 8 mm ekspansionsbolte
• Vinkelbeslag
• 4,0 x 50 mm rustfaste skruer
• Terrasseolie
• Udendørs trælim

Tidsforbrug

Et par dage for 15 m2

Pris

Cirka 350 kroner pr. m2, cirka 5000 kroner for 15 m2

Sværhedsgrad

Har du et underlag af fliser som her, er det kun proparbejdet, der kræver lidt håndværksmæssig kunnen.

Tegning

Sådan er terrassen opbygget

En rem fæstnet til husmuren er udgangspunktet for terrassens fundament. Med cirka 50 cm’s mellemrum sættes strøerne fast med vinkelbeslag.

Strøerne er klodset op på stykker af vandfast krydsfiner og plastkiler, som gør det nemt at justere højden, så strøerne kan ligge i vater, også i forhold til hinanden. Mellem fliserne og finerklod-serne og mellem rem og mur skal du huske at lægge et stykke murpap for at beskytte træet mod fugt. Har du ikke fliser under, kan du hæve strøerne med nedstøbte stolpesko.

Terrassebrædderne hviler på strøer, der er gjort fast til en rem i den ene ende.

Sådan er terrassen opbygget

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse