Høj terrasse med glasværn

Skal du bygge en stor træterrasse, hvorfor så ikke gå all in på detaljer og funktionalitet? Vi bygger en hævet terrasse med et moderne glas­ værn, indbygget lys og masser af opbevaringsplads nedenunder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
30.000 kroner

Intro

Terrasser findes i et hav af varianter, men bor du i et hus, hvor stueplanet er hævet en meters penge over terræn, er en hævet træterrasse, som du kan gå direkte ud på, guld værd.

Vi bygger den bærende del af terrassen af trykimprægnerede reglar og trykimprægnerede stolper placeret i stolpesko.

Terrassen beklæder vi med brunimprægnerede terrassebrædder, og i stedet for et klassisk rækværk monterer vi et solidt glasværn, som vi selv samler.

Men det stopper ikke her.

Vi monterer nemlig trapezplader på undersiden af terrassebrædderne og laver en låge i beklædningen, så vi kan opbevare plæneklipper og andre redskaber tørt og godt under terrassen.

På siden af terrassen placerer vi en diskret vandhane, og i terrassegulvet monterer vi udendørsspots, så hele terrassen lyser op ved et enkelt tryk på kontakten.

De mange detaljer

OPBEVARING

Med trapezplader monteret på under siden af terrassebrædderne kan du opbevare havemaskiner tørt.

VAND

På siden af trappen, lige over risten, har vi placeret en vandhane.

LYS

De indbyggede LED-spots giver masser af lys og hygge.

GLASVÆRN

Glasværnet giver læ og udsigt på samme tid.

Det er et stort projekt at bygge sådan en terrasse. Det kræver både noget erfaring og at du har nogle uger til det.

Prisen for denne terrasse var 30.000 kroner og det er for 22 kvadratmeter.

I denne byggevejledning får du

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Forberedelse 5 Trin

Inden du tager første spadestik, er det en rigtig god idé at lave fire galger og trække en murersnor, så du kan se, om du er tilfreds med terrassens størrelse, og så du er sikker på, at vinklerne er rette. Når først galgerne står korrekt, kan du nemt markere, hvor de respektive stolper skal placeres.

1

Byg fire galger, og træk en murersnor mellem dem, så det svarer til terrassens endelige areal. Tag herefter to diagonalmål med et målebånd, og tjek, at afstanden er den samme.

2

Markér, hvor stolperne skal stå, og bor huller i en dybde på 90 cm, hvilket regnes for frostfri dybde. Du kan godt bruge et manuelt jordbor, men det går meget hurtigere, hvis du lejer et motoriseret ét af slagsen.

3

Placér støberør eller kloakrør som her i hullerne, så de rager et par cm op over jordhøjde og blandt dernæst cement og støbemix i forholdet 1:7.

4

Hæld betonen i rørene, og placer stolpeskoene på et par afstandsklodser, så de ikke synker, mens betonen hærder. Efter et døgns tid kan du placere stolperne.

5

Placér stolperne i stolpeskoene, og skru dem fast med 10 x 60 mm franske skruer. Det er vigtigt, at stolperne er helt i lod.

02
Konstruktion 1 Trin

Underparten af terrassen består af 145 x 50-mm trykimprægnerede reglar. Vi starter med at montere en rem på murværket og husker at tage højde for terrassebræddernes tykkelse på 28 mm, så døren kan åbne. Herefter kan vi skære stolperne af i den rette højde og montere de øvrige remme.

1

Når remmen (B) på murværket er helt i vater, borer du for med et 6-mm-bor og skruer den fast med 7,5 x 112-mmkarmskruer. Der bør ikke være mere end 60 cm mellem hver skrue.

03
Trappe 4 Trin

For at få den helt rigtige størrelse bygger vi selv vores trappe. Vi bruger spærtræ, som vi lader hvile på en tryk­ imprægneret reglar, der bedre kan klare vand og fugt.

1

Skær spærtræet til. Hver trappevange består af fem stykker træ af varierende længde og med en højde på 15 cm. Skru det nederste stykke spærtræ fast til den underliggende reglar med 6 x 200-mm-skruer, og fortsæt, indtil hele trappevangen er skruet sammen.

2

Montér tre korte reglar ved henholdsvis første og tredje trin for at afstive hele konstruktionen, og mal den herefter med træbeskyttelse.

3

Skær terrassebrædderne til, og skru dem herefter fast efter samme princip som resten af terrassebrædderne (se næste afsnit).

4

Skru de lodrette stødtrin fast, så trappen bliver “lukket” godt af og fremstår flot og helstøbt.

04
Terrassebrædder 3 Trin

Da vi gerne vil have skjulte skruer på terrassen, men gerne vil undgå at proppe samtlige huller i brædderne, har vi valgt at benytte os af et særligt monteringssystem fra Essve, som gør det nemt at montere skruerne i en vinkel på 45 grader. Når du har monteret det første bræt og gennemskuet fremgangsmåden, går det som en leg.

1

Montér to terrassebrædder (C1), der “deler” terrassen op i to områder, og stød herefter de øvrige terrassebrædder (C) helt op til dem.

2

Når terrassebrædderne (C) støder helt op til de tværgående brædder (C1), skrues de fast med rustfri terrasseskruer ved hjælp af det særlige HDS-sæt fra Essve.

3

Montér resten af brædderne efter samme princip. Træk eventuelt en murersnor, så du kan sikre dig, at brædderne ligger lige. Brædderne er sjældent snorlige, så det er en god idé at træde et par skridt tilbage en gang imellem og vurdere, om mønsteret er ved at “trække skævt” og derfor har behov for at blive justeret.

05
Glasværn 5 Trin

For at bevare udsynet og samtidig give læ på terrassen køber vi nogle galvaniserede stolper, som vi skærer gevind i. Herefter monterer vi glasklemmer, som er en slags beslag, der er beregnet til at holde glas. Når klemmerne er på plads, monterer vi vores 10 mm tykke sikkerhedsglas, som både kan holde til legende børn og vildfarende bolde.

1

Skær gevind i de galvaniserede stolper med en gevindskærer. Lav eventuelt en boreskabelon, så du er sikker på, at alle glasklemmerne kommer til at sidde i samme højde.

2

Skru de galvaniserede stolper fast Skru de galvaniserede stolper fast til terrassen, og træk en murersnor for at sikre dig, at de står på en snorlige række. Det er altafgørende for, om glasklemmerne kan klemme optimalt om glasset.

3

Montér beklædningsbrædderne efter samme princip, som da du monterede terrassegulvet. Med HDS-sættet fra Essve kan du skjule skruerne og sikre dig ens afstand mellem brædderne.

4

Løft glaspladerne på plads, og stram glasklemmerne med en unbrakonøgle. Stil eventuelt glassene på en lægte eller lignende, så du er sikker på, de allesammen kommer til at sidde i samme højde.

5

Sådan! Efter to ugers hårdt arbejde kan du invitere naboerne over og gøre dem grønne af misundelse over din 22 m² store terrasse.

Materialer

Træ

 • Stolper (A), trykimp., 100 x 100 mm
 • Reglar (B), trykimpr., 145 x 50 mm
 • Terrassebrædder (C), brunimp., 120 x 28 mm

Desuden

 • Galvaniserede stolper
 • Sikkerhedsglas og glasklemmer
 • Stolpe- og bjælkesko
 • Franske skruer, 10 x 60 mm
 • Træskruer, 6 x 200 mm
 • Karmskruer, 7,5 x 112 mm
 • Beslagskruer, 4,8 x 50 mm
 • Essve HDS-terrasseskruer, 4,8 x 60 mm

Specialværktøj

 • Gevindskærer
 • Essve HDS-sæt
 • Kap-/geringssav

Tidsforbrug

Et par uger, hvis du har ferie og tid til at arbejde på “fuld” tid.

Pris

Cirka 30.000 kroner for en terrasse på 22 m².

Sværhedsgrad

Du skal holde tungen lige i munden, når du placerer de trykimprægnerede stolper og glasværnet. Monteringen af terrassebrædder med mere lærer du hurtigt.

Tegning

Video

Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

Første terrassebræt

Klodser sørger for afstand til facaden

Samling af terrassebrædder

Lav samlinger ovenpå en strø. Så bliver de stærke

Montering af terrassebrædder

Læg dem i små "grupper", så er det let at fordele luften

Hak til murersnoren

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Terrasse