3 løsninger til læ på terrassen

Vi skal nyde solen, når den er fremme, og det gør man bedst på terrassen. Men den åbne terrasse kan godt være lidt for åben, hvis vinden blæser, eller solen virkelig bager. Vi henter inspiration fra campingfolket og viser dig tre måder at skabe læ på terrassen.

Plasticglarmester. Trapezpladerne sættes op, og i dette tilfælde måler hvert felt 140 cm i bredden og 180 cm i højden. Du må naturligvis tilpasse målene til din egen terrasse.

Den overdækkede terrasse giver skygge for den bagende sol, men når der ikke er sider på terrassen, kan vinden godt generende. Det gælder også, hvis det begynder at regne, og regnen slår ind fra siderne. Derfor kan det indimellem være godt at skabe læ på terrassen.

Vi har derfor lavet tre smarte, ikke-permanente løsninger, der skaber læ omkring terrassen.

Sådan gør campisterne

Vi har hentet vores inspiration hos det camperende folk og deres fortelte. De kan tage siderne af- og på efter behov på deres telte, og på den måde være i “sikkerhed” for både vind og regn. Vi bygger også aftagelige sider i tre forskellige varianter.

Glasklare trapezplader er solide, og fordi de er gennemsigtige, er der også mulighed for at kigge ud.

Vi monterer en aluminiumsliste på pladerne, som gør det let at hænge dem op på siderne. Og fjerne igen.

Ulempen ved denne metode er, at selvom pladerne ikke er tykke, skal der bruges en del af dem til at dække terrassen. Det betyder, at de fylder ret meget, når de skal opbevares. Men de giver i hvert fald læ omkring terrassen.

LÆS OGSÅ: Plantekasser på hjul giver læ

Smarte rullegardiner

Hvis du køber en rullepresenning i armeret plast, kan du meget let lave et praktisk rullegardin, som skygger for både sol og vind.

Du monterer ganske enkelt presenningen på en rundstok. Med velcro eller små kroge er det let at gøre gardinet fast, når det er i brug. Og når det ikke er i brug, fylder det praktisk talt ikke noget.

Byg en teltside

Hvis du vil gøre fuldstændig som campisterne, kan du købe teltsider, som du kan montere på din overdækkede terrasse. Der er firmaer, der producerer dem efter special mål, så du skal blot måle og montere. Teltsiderne er praktiske og fylder ikke meget, og så er der endda vinduer i.

1. Glasklare trapezplader

Her anvendes glasklare trapeztagplader. Når de sættes op vandretliggende, er de meget solide. Det er dog nødvendigt at stabilisere pladerne i hver side, så de holder den plane flade. Det kan du gøre ved at sætte et stykke 3 x 30 mm aluminiumsliste fast i hver side med popnitter. De flade aluminiumslister kan købes i en meters længde i byggemarkedet. Aluminiumslisterne anvendes også til at hænge pladestykkerne op med. I listerne er der boret nøglehulsformede huller, der passer til skruer i stolpen (se tegning).

Fordel:
De glasklare plader tillader lys at passere og giver mulighed for udkig. Når feltet lukkes med to plader, kan de nederste plader sættes op alene for at hindre træk.

Ulempe:
Til den viste terrasse skal der anvendes seks pladestykker. Selv om pladerne kun har en tykkelse på 20 mm, kræver de dog nogen opbevaringsplads.

1

De glasklare trapeztagplader i pvc vejer ikke meget, men “bølgeformen” gør dem uhyre stabile. Pladerne tillader lyset at passere til solens sidste stråler, og udsigten forstyrres kun en smule.

2

Pladestykkerne hægtes på fire skruer, hvor de stikker 3 cm ud på stolperne. Det er muligt kun at opsætte de nederste pladestykker og vente med at lukke feltet helt med de øverste pladestykker, når sommeraftenen bliver kølig.

3

Pladestykkerne fæstnes til aluminiumslisten med popnitter i hver anden “bølgedal”. De nøglehulsformede huller sikrer, at du hurtigt og nemt kan sætte pladerne op eller tage dem ned.

Det har vi brugt

• Trapeztagplader (A)
• Aluminiumslister (B) a 3 x 30 mm
• Popnitter (C)
• Spændskiver (D)
• Skruer (E)
• Popnittetang

Pris (for ét felt): 350 kroner

Det har vi brugt

2. Rullegardin af presenning

En prisbillig og absolut praktisk løsning. Køb en 4 x 6 meter presenning i armeret plast, og klip den på mål. Den rækker til tre felter på den viste terrasse. Monter plasten på en rundstok med hæfteklammer i toppen og med to halvstaflister i bunden. Rundstokken hviler og låses på to vinkelkroge som vist på tegningen. Presenningens kanter holdes fast til stolperne med velcrobånd.

Den øverste rundstok er forsynet med en rund og flad slutklods. Den skrues fast med en kort skrue, så den ikke “støder sammen” med vinkelkrogshullet.

TIPS: I stedet for at bruge velcro kan du slå ringe i dugen, som bindes fast med bånd til små øskner på stolperne.

Fordel:
Den oprullede plastdug hænger der, F hvor den skal bruges, og optager ikke anden opbevaringsplads.

Ulempe:
Plastdugen tillader passage af lys, men er ikke klar, så udsigten til naturen blokeres. Dugen skal trækkes helt ned til jorden for at forhindre træk ved benene.

1

Det tilpassede stykke presenning kan rulles ned til jorden og dække hele feltet. Her fungerer det efter samme princip som et rullegardin. Dagslys kan passere, men udsynet er noget sløret.

Bor huller i rundstokkene med et 6 mm bor, så rundstokkene kan hænge på vinkel krogene. Nu bliver rullegardinet oppe, når det ikke er i brug.

3

Plastpresenningen fæstnes til stolperne med selvklæbende velcro cirka 3 cm ude. Den hårde del af velcroen klæbes til stolpen i fuld længde. Den blødere del af velcroen består af små puder, der klæbes på presenningen pr. 20 cm.

4

“Rullegardinet” kræver ikke ekstra opbevaringsplads. Når det ikke er i brug, hænger det oprullet på overdækningens bærende rem.

Det har vi brugt

• Armeret plast (A)
• Rundstok (B)
• Halvstaflister (C)
• Hæfteklammer (D)
• Velcrobånd (E)
• Vinkelkroge (F)

Pris (for ét felt): 225 kroner

Det har vi brugt

3. Specialbygget teltside

Her er der egentlig ikke så meget at gøre selv. Du skal blot anvende en tommestok, papir og blyant samt konvolut og frimærke, så kommer det færdige produkt med pakkeposten.

Vi har henvendt os til et firma, der har specialiseret sig i fremstilling af duge til biler, både og partytelte. Og derfor også sider til din terrasse. Dugen kan bestilles i ønskede mål, og den kan forsynes med vinduer - og døre med lynlås - efter behov. Dugen og de glasklare vinduer er af et kraftigt vinylmateriale og meget slidstærk.

Fabrikanten slår de ovale ringe i dugen i passende afstand, og så følger der plastvridere med til montering på stolperne. Plastvriderne har en dimension, der giver plads til to lag dug. Det betyder, at dugen i det midterste felt har fælles vrider med dugene til begge sider.

Fordel:
Oprullet kræver siderne ikke stor opbevaringsplads. Der er godt udkig gennem vinduerne, som hurtigt kan sættes op og tages ned. Desuden kan de knappes halvt ned.

Ulempe:
Plastvriderne er ikke just dekorative, men et nødvendigt onde.

1

Teltsiderne rulles op efter brug og optager ikke megen plads. Til gengæld kan de hurtigt sættes op igen, og på få minutter er terrassens fronter lukkede - helt eller delvist.

2

De kraftige plastvridere sættes op permanent på stolperne med to skruer i hver. Det kræver akkuratesse, for vriderne skal sidde stramt i de ovale ringe. Start i de to øverste hjørner. Stram dugen godt ud, og mærk op gennem ringene.

3

Teltsiderne kan knappes mere eller mindre ned, så terrassen ikke bliver varmet op som et drivhus. Det er også muligt at fjerne blot et enkelt felt.

4

Aftenstemning med alle tre teltsider sat op. Der er stadig godt lys indenfor takket være de store vinduer. Læg mærke til, at vriderne kan klemme over to lag dug; det gør overlapning mulig i det midterste felt.

5

Terrassen set indefra med opsatte teltsider. De store vinduesfelter giver godt udsyn og holder terrassen lys og venlig lige til solnedgang. Siderne sidder tæt mod stolperne og sikrer optimalt læ.

6

Teltsiderne sættes lynhurtigt op, hvis vinden skulle vende eller tage til. Øl, vand og kyllingesalat flyver ingen steder nu.

Det har vi brugt

Pris (for ét felt): 550 kroner med vinduesfelt og plastvridere

Her kan du få presenningen: Kibæk Presenning, tlf. 97 19 13 11 www.kibaek-presenning.dk

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse