Byg holdbar terrasse af træfliser

Trænger du til at se på noget andet end betonfliser, kan du lægge en terrasse af træfliser. De er lige så lette at lægge som betonfliser, og du får en terrasse med glød, der er blød og lun at gå på.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
10.000 kr. for 14 kvm
Træfliser

Byg en unik terrasse af langtidsholdbare træfliser.

Intro

Hvis du tror, at en terrasse af træfliser ikke holder særlig længe, kan du godt tro om igen. Der findes faktisk træfliser med en holdbarhed på 20 år eller mere, så det er muligt at bygge en terrasse af fliser med de fordele, træ har: Det er “varmt” og behageligt at gå på og smukt og naturligt at se på. Derfor har flere fået øjnene op for træfliser, selvom de koster lidt mere end fx betonfliser.

Så længe holder træet

Den brune del af de vandrette søjler markerer, hvornår
træet begynder at blive nedbrudt, og hvor længe den
periode varer. Cedertræ har fx en lang levetid, men kort
nedbrydningstid. Den angive holdbarhed gælder for
ubehandlet kernetræ.

Bæredygtigt træ

Robinietræ, der også kaldes falsk akacie, har desuden den fordel, at den dyrkes i Østeuropa under kontrollerede, bæredygtige forhold i modsætning til mange af de mere eksotiske træsorter.

En forudsætning for, at træfliserne holder i mange år, er, at terrassen bygges på et ordentligt grusunderlag. I artiklen viser vi dig, hvordan du lægger træfliser trin-for-trin.

Vejledning

01
Underlaget 5 Trin

Træfliser er typisk en belægning, der vælges til en terrasse, som ikke bliver belastet med tung trafik. Derfor kan du klare dig med et underlag, der består af 10 cm stabilgrus og 4-5 cm afret-ningsgrus, som fliserne lægges i. Det er vigtigt, at begge lag bliver komprimeret godt med en pladevibrator, så terrassen ikke synker sammen.

Du skal huske at tage højde for, at underlaget fylder mindre, når det bliver komprimeret. Det er især vigtigt, hvis terrassen skal flugte med fx en græsplæne.

1

Sæt murersnore op, så du har noget at måle efter, når du skal fylde afretningsgrus oven på stabilgruset. Det er vigtigt at tage højde for, at både afretningslag og træfliser skal komprimeres med pladevibratoren.

2

Tjek med en træflise, så du får sat snoren i den rigtige højde. Du skal regne med, at træfliserne til sidst bliver stampet 5-10 mm ned i gruset.

3

Tjek, at der er fald på underlaget, så vandet ledes væk. Det er vigtigt, hvis du bygger terrassen op ad et hus eller skur. Et fald på 1-2 cm pr. meter er fint. Ligger terrassen frit, skal du ikke tænke på at lave fald.

4

Fordel afretningsgruset på underlaget af komprimeret stabilgrus. Det er vigtigt, det ikke er for vådt, da underlaget så nemt kan sætte sig, når det tørrer op. Ret gruset af med en rive, så det er så plant som muligt.

5

Komprimér afretningsgruset med en pladevibrator. Det er en god idé at køre det over to gange på kryds og tværs, så du er sikker på, det er godt komprimeret.

02
Afretningslaget 7 Trin

Afretningslaget er belægningens øverste gruslag, som fliserne skal lægges i. Du skal sørge for, at laget ligger i den rigtige højde, hvis fliserne skal ligge i niveau med noget, fx en anden belægning eller som her en græsplæne.

Gruset skal rettes af, så laget er ens på hele underlaget. Der findes særlige afrettersæt, men her bruger vi to vandrør og en retskinne; det er lige så godt.

På en aflang belægning er det nødvendigt at flytte rørene undervejs. Vær opmærksom på, at de ligger korrekt og stabilt, inden du begynder at trække af.

1

Lav riller i afretningslaget til rør, som du kan rette gruset af efter. Det er vigtigt, at rørene kommer til at ligge i den rigtige dybde, da det bliver afgørende for, hvordan din terrasse kommer til at ligge.

2

Tjek, at rørene ligger i den rigtige dybde, ved at måle op til snoren. Her rykker vi snoren lidt op, så der er plads til retskinnen, som gruset rettes af med.

3

Sørg for at trykke gruset fast om rørene, når de ligger, hvor de skal. De skal ligge helt stabilt, inden du begynder at trække grus af.

4

Træk gruset af med en retskinne eller et langt, lige bræt. Skinnen køres fra side til side, så gruset nærmest skæres af i den rigtige højde.

5

Flyt rørene 2/3 af længden, når du skal rette det næste stykke underlag af. Du trækker dem lige så stille bagud, så den forreste del af røret ligger, hvor den bag­ erste del lå før.

6

Hvis du skal rette af rundt om noget, fx en stolpe, må du trække af så skråt som muligt med retskinnen uden at køre af røre­ ne og bagefter skråt den modsatte vej.

7

Rillen fyldes op med grus, når du er færdig med at rette underlaget af. Jævn det ud, fx med en murske, så det bliver så jævnt og fast som muligt. Den bagerste rille fyldes, når du har lagt nogle fliser og kan nå den.

03
Kanten 3 Trin

For at undgå at græsset breder sig ind mellem den ret åbne belægning med træfliser, laver vi her en kant af firkantede fliser hele vejen rundt om terrassen.

De kvadratiske fliser måler 10 x 10 cm og er skåret ud af nogle af de største træfliser - første snit med en bordsav, de tre næste snit med en kap-/geringssav.

Fliserne skal lægges helt tæt sammen, så du får et solidt værn mod græsset. De bankes på plads med en mukkert og rettes ind efter en retskinne - det er rigeligt.

1

Placér de firkantede fliser rundt i kanten af terrassen, så du får en tæt afslutning op til græsset. Fliserne skal lægges helt tæt sammen. Bank dem på plads i underlaget med en mukkert.

2

Tjek med en retskinne, at de ligger nogenlunde lige. Det gør ikke noget, at de ikke ligger fuldstændig snorlige. En lidt rustik kant passer bedst til træfliser i forskellige størrelser.

3

De sidste kantfliser lægges. Skær evt. fliserne til i hjørner og ved kanter. Nu er du klar til at pusle de runde fliser på plads.

04
Træfliserne 9 Trin

Når du skal lægge træfliser, skal du glemme alt om linjer, forbandt og systemer. De skal bare ligge blandet store og små i et ustruktureret mønster. Det gør du nemmest ved ikke at kigge på fliserne, før du lægger dem - tag blot en, og læg den, men sørg for, at de ligger så tæt som muligt.

Undervejs er det vigtigt, at du fylder hullerne mellem fliserne op med skærver. Det stabiliserer fliserne, så du ikke kommer til at vælte dem. Sørg for, at alle skærver er fejet ned i hullerne, så du ikke træder dem ned i de nye fliser.

1

Start i det ene hjørne med at lægge fliserne. Læs først en trillebørfuld med både store og små fliser af, så du har dem lige ved hånden. Fliserne lægges tilfældigt, men så tæt sammen som muligt.

2

Find de fliser, der passer godt i størrelsen, og pas på, du ikke kommer til at lægge dem i et bestemt system. Det er en god idé jævnligt at rejse dig op og se, om terrassen har det udtryk, du gerne vil have.

3

Stabilisér fliserne med skærver, som du hælder ud og fordeler, når du har lagt et par kvm. Sørg for at få fejet alle skærver ned i mellemrummene, så du ikke får trykket skærver ned i dine fliser.

4

Læg en plade oven på de lagte fliser, som du kan hælde flere træfliser ud på. Pladen er også lidt rarere at ligge på knæ på end træfliserne. Knæpuder er i øvrigt en rigtig god idé til et projekt som dette!

5

Tjek flisernes størrelse og form, så du får det til at gå op bedst muligt. Hvis der er løse trædele i overfladen, er det en fordel at fjerne dem, inden du lægger flisen, så du ikke får splinter i fødderne.

6

Bank fliserne på plads i underlaget med en mukkert med gummihætte, så du ikke laver mærker i fliserne. Fliserne kan godt være en smule skæve, men det kan nemt udlignes med mukkerten.

7

De sidste fliser kan godt være et puslespil, hvor du må flytte lidt rundt på dem for at få det til at gå op. Start med at lægge de sidste fliser ved kanten, da du bedre kan skubbe lidt til dem længere inde.

8

Fyld skærver i revnerne mellem fliserne, når hele terrassen er lagt. Skærverne fordeles med en stiv kost. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at alle mellemrum er fyldt helt op.

9

Til sidst stampes det hele to gange. Kør gerne rundt med pladevibratoren, så du undgår for skarpe sving. Det er meget vigtigt, at fliserne er fejet helt rene, inden du går i gang, så du ikke maser skærver ned i fliserne.

Materialer

  • Træfliser, her robinietræ
  • Sorte skærver, 5-8 mm
  • Stabilgrus
  • Afretningsgrus, 0-8 mm
  • Evt. stor plade
  • Evt. klar terrasseolie

Specialværktøj

  • Murersnor
  • Vandrør
  • Retskinne
  • Mukkert med gummihætte
  • Pladevibrator, 50 kg (lille)

Tidsforbrug

2-3 dage (hvis der er gravet ud).

Pris

Ca. 10.000 kr. for 14 kvm (du får mængderabat, hvis du lægger en større terrasse). Prisen er ca. den samme som for en terrasse i hårdttræ.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med underlaget, som skal komprimeres godt. Det er ikke svært at lægge fliserne, men lidt af et puslespil.

Video

TEKNIK: Afretningslag til fliser

Med to rør og et lige bræt bliver det helt plant

TIPS: Hak til murersnoren

VÆRKTØJ: Sådan bruger du pladevibratoren

Pladevibrationen er en relativ simpel maskine, til gengæld er den helt uundværlig, når du skal sikre en fast og jævn bund under fliser og belægningssten. I denne video kan du se, hvordan du betjener maskinen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse