10 tips til sikker ophængning

Har knagerækken slagside? Er du nervøs for, om bogkassen kan klare vægten? Eller hænger lampen ikke over midten af spisebordet? Så læs med her. Vi viser, hvordan du hænger ting op, så de hænger korrekt og bliver hængende.

1. Find rør og kabler

Tør du ikke bore i din væg af frygt for at ramme rør eller kabler, kan du alliere dig med en vægscanner. Med den kan du se, hvor der gemmer sig lægter, rør og kabler inde i væggen.

De bedste modeller viser, præcis hvor du har træ, metal eller strøm gemt bag to lag gips eller tilsvarende vægbeklædning.

2. Alsidig plug på tube

Er skruehullerne blevet for store, kan du ordne det med en tokomponent injektionsmasse, der tørrer lynhurtigt, fx Fill & Fix fra Fischer. En af fordelene ved denne løsning er, at du kan skrue direkte i massen, når den er tør.

3. Brug plastikbrikker på skæve vægge

Hænger du et skab op på en skæv væg, kan det nemt komme til at tilte forover, så tyngdekraften får lågerne til at åbne af sig selv. Med små plastbrikker på bagsiden af skabet (i bunden) kan du dog let kompensere for en skæv væg.

4. Stærkt ophæng

Det såkaldte franske ophæng er både stærkt og elegant. Men det er også smart, fordi det gør det lettere for dig at hænge bl.a. møbler helt vandret op. Ophænget består af to lister, der er skåret i smig, så de passer sammen. Den ene liste skrues op på væggen, og den anden liste skrues fast på bagsiden af det emne, du skal hænge op.

1

Mål bredden på det emne, du ønsker at hænge op. Vi vælger en træramme for overskuelighedens skyld. Men det kunne lige så godt have været en tung bogkasse.

2

Skær en 18 mm MDF-plade til, så den passer bag på emnet, og lav herefter 45-graderssnit, så du får to lister, der passer sammen.

3

Skru den ene af de smigskårne lister (B) fast i emnet, og sørg for at vende den rigtigt, så den kan hægtes uden på den anden liste (A), som skrues fast i væggen. Ved at skrue en liste i samme tykkelse (C) fast i bunden af emnet får vi den samme afstand til væggen.

4

Skru den anden liste (A) fast i væggen, og sørg for, at den er helt i vater. Har du som os en gipsvæg, skal du huske at bruge gipsplugs.

5

Hæng emnet op på væggen, så den ene liste (A) går i hak med den anden liste (B). Den tredje liste (C) sørger for, at bunden af emnet ikke søger ind mod væggen.

6

Nu går listerne (B) og (A) perfekt i hak, og emnet hænger stabilt og helt op ad væggen.

5. Lige linjer

Skal du fx montere kroge eller knager, så skal der ikke mange millimeters unøjagtighed i højden til, før det ser sjusket ud. Allierer du dig med en krydslaser, kan du skrue krogene direkte “ind i” laserlinjen, som du ved er i vater.

1

Afsæt den højde, du ønsker, krogene skal sidde i.

2

Find et passende sted at placere din krydslaser. Du kan hægte den på en skruetvinge, men en stak bøger, en stol, en skammel eller lignende kan også bruges.

3

Markér med en spids blyant, hvor stort mellemrum du ønsker mellem hver krog.

4

Skru krogene i ved håndkraft, og sørg for at holde dem vinkelret på væggen. Peger krogene i hver sin retning, er der nemlig ingen, der lægger mærke til, at de sidder på rad og række.

5

Sådan! Med hjælp fra en krydslaser kan du hurtigt montere kroge, knager og lignende, så de kommer til at sidde i præcis samme højde.

6. Aflast skruer med lim

Der findes monteringslim, som er så stærk, at den helt kan erstatte skruer, når lampen eller knagerækken skal hænges op. Men det behøver ikke at være enten-eller.

En glideskinne til gardiner hænges fx op med meget små skruer, og er pudsen porøs, kan de have svært ved at sidde fast. En stribe monteringslim på skinnen letter belastningen på skruerne.

7. Mål centerafstanden mellem to huller

Når du skal bore huller til ophængsbeslag, skal afstanden mellem hullerne være 100 % nøjagtig. Så i stedet for at sjusse dig frem til midten kan du med fordel måle afstanden fra kanten af det ene hul til den samme kant på det andet hul.

Det er nemmere at måle, og afstanden fra A til B på billedet er den samme som afstanden mellem hullernes centrum.

8. Støb pluggen fast med en reparationsmåtte

Er hullet blevet så stort, at pluggen ikke længere har noget at sidde i, kan du dyppe en reparationsmåtte i vand, vikle den omkring pluggen og sætte den i hullet.

Efter tre minutter er den gipsholdige måtte tør, og pluggen er klar til skruen. Reparationsmåtten fra Fischer findes i de fleste byggemarkeder og er god at have liggende.

9. Centrér lampen

1

Find halvdelen af bordets længde, og sæt et stykke malertape på tværs af bordet. Mål efter igen, og markér halvdelen af bordets længde med en blyantstreg på malertapen.

2

Gentag processen, men denne gang med bredden af bordet. Sæt en blyantstreg, så du får et kryds. Nu ved du, hvor bordets centrum er, og hvor centrum af lampen bør hænge.

3

Hæng et spidst lod op i en snor, og hold snoren op mod loftet, til spidsen af loddet peger præcist på krydset på malertapen. Har du ikke et spidst lod, kan du også bruge en møtrik eller en anden lille genstand med lidt tyngde.

10. Flere huller

Skal du fx hænge en knagerække op, som kræver mere end en skrue, er fidusen at montere den ene skrue, bringe den i vater og markere, hvor det andet hul skal være. Herefter er det blot at bore et hul, montere en plug og skrue knagerækken fast.

1

Hold knagerækken op mod væggen i den ønskede højde, og markér med en spids blyant, hvor der skal bores.

2

Bor hul i væggen med eksempelvis et 8 mm murbor.

3

Montér en 8 mm plug i hullet, og slå den forsigtigt på plads med en hammer. Eftersom vores væg består af to lag gips, vælger vi gipsplugs til formålet.

4

Skru skruen i. Du skal ikke spænde den helt. Det skal du først gøre, når knagerækken er i vater, og den anden skrue er skruet fast.

5

Læg vaterpasset til rette på knagerækken, og markér med en spids blyant, hvor den anden skrue skal sidde, når rækken er i vater.

6

Bor hul i væggen, tryk en plug ind i hullet, og skru så knagerækken fast. Nu kan du efterspænde den første skrue, og når det er gjort, kan du trygt hænge de tunge vinterjakker til rette.

Andre læser lige nu ...