4 veje til en glat væg

Her viser vi dig fire metoder, som kan forvandle fortidens glasvæv, hessian, strukturmaling og andre ujævne overflader til helt glatte vægge.

Intro

Plader på ujævne vægge

Et lag gipsplader, som sættes op uden brug af skruer. Det er den nemmeste og hurtigste metode, hvis du skal rette en væg, der er ujævn eller en smule skæv.

Større buler og huller i væggen er tids krævende at jævne ud med mørtel. Ofte vil det betyde, at væggen skal pudses op helt forfra. Så er det langt nemmere blot at beklæde væggen med et lag gipsplader. Det er så nemt, at alle kan være med, og det går faktisk overraskende hurtigt.

Løsningen med gipsplader kan også bruges, hvis væggens overflade har en grov struktur. Det er langt nemmere end at slibe eller skrabe den ujævne væg glat.

Rullespartel sletter struktur

Fin struktur kan nemt glattes ud med spartelmasse, der kan rulles direkte på væggen.

Rullespartel er af samme materiale som sandspartel, men har en mere flydende konsistens, der kan rulles på. Det gør den velegnet til overflader, som i forvejen er plane og blot skal have det sidste glatte og ensartede lag. Det kan være den pudsede væg, hvor du har fjernet tapetet, eller vægge, hvor du fx ønsker at fjerne strukturen fra en fin glasvæv. Rullespartel danner et lag på maks. 2 millimeter.

Sandspartel til små ujævnheder

Et lag sandspartelmasse kan gøre en pudset væg helt glat. Skal du fuldspartle en gipsvæg, er sandspartel også en god løsning.

Væggen skal være ren, tør og fast, når du spartler den med sandspartelmasse. Den færdige og slebne væg kan males, beklædes med filt eller tapetseres.

Er der dybe huller, skal de repareres først, fordi spartel massen synker, når den tørrer. Hvis du arbejder med tykke lag, er du nødt til at genbehandle.

Multipuds glatter alt ud

Multipuds har en formidabel evne til at hæfte på alle underlag og jævne ud.

Multipuds er et oplagt alternativ til sandspartlen, når glasvæv, hessian og andre overflader med mønster eller struktur skal glattes. Særligt hvis du ønsker den færdige væg med et originalt pudset udtryk.

Multipuds giver en hård og robust, lidt ru overflade, som kan males eller fint stå i sin egen lysegrå farve, og det kan bruges til alt fra små huller til fuldspartling. Multipuds kan hænge fast på selv glatte fliser og klinker.

Vejledning

01
Plader på ujævne vægge 2 Trin

SÅDAN GØR DU:
Fodpaneler, indfatninger og skyggelister fjernes. Væggen beklædes med almindelige 13 mm gipsplader. Pladerne skæres til, så de passer mellem gulv og loft, og “limes” på væggen med klatter af gipsmørtel. Når mørtlen er tør, armeres og spartles samlingerne. Til sidst slibes samlingerne, og der fuges med akrylfugemasse langs gulv og loft.

1

Gipsmørtel fordeles i høje klatter på bagsiden af pladen. Når den trykkes mod væggen, fordeles mørtlen over den ujævne væg og holder pladen solidt fast.

2

Når alle pladerne er på plads, skal de behandles på samme måde som andre gipsvægge: Samlingerne armeres med papir strimler eller nylonnet, spartles og slibes.

02
Rullespartel sletter struktur 2 Trin

SÅDAN GØR DU:

Sørg for, at underlaget er fast, rent og jævnt. Huller og revner spartles og slibes. Spartelmassen rulles på væggen med en langhåret rulle og glattes med en bred spartel. Når spartelmassen er helt tør, slibes væggen med fint slibepapir. Nu kan du tapetsere eller male på væggen.

1

Spartelmassen rulles på væggen med en langhåret rulle, der danner et tykt, nubret lag.

2

Før spartelmassen tørrer, trækkes overfladen glat med en bred spartel. Slib den tørre væg let.

03
Sandspartel til små ujævnheder 2 Trin

SÅDAN GØR DU:

Vælg en sandspartel, som passer til underlaget. Er den meget ujævn, skal du vælge en grov spartelmasse til de første lag og slutte af med en finere. Så er væggen nem at slibe helt glat. For uøvede er det nemmest at arbejde med tynde lag.

1

Sandspartlen fordeles på en bred spartel og trækkes lodret op på væggen.

2

Glat spartelmassen ved at trække spartlen i en flad vinkel med et let tryk.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...