Byggevejledning
Let
Svær

Bærende eller ikke bærende væg?

Når du overvejer at fjerne en væg i dit hus, er første skridt at konstatere, om det er en en bærende væg eller blot en skillevæg. Hvis væggen ikke er bærende, kan den stadig være afstivende, og altså være med til at sikre husets stabilitet.

En ikke-bærende og ikke-afstivende væg kan du rive ned uden at få problemer. River du derimod en bærende væg ned, uden at erstatte den med noget andet, der kan bære eller afstive, kan du få meget alvorlige problemer. Du kan meget nemt ødelægge huset i en grad, så det må rives ned, og i værste fald vælter det hele ned om ørene på dig.

Sådan ser du, om væggen er bærende

Nu tænker du måske: “Hvordan kan man se om væggen er bærende væg?”. Du kan i nogle tilfælde selv se, om en væg er bærende eller ej. Men husk: er du det mindste i tvivl, så kontakt en fagmand, inden du griber mukkerten. Det kan aldrig betale sig at forsøge at spare få hundrede kroner ved at tage en chance her.

Som tommelfingerregel kan du regne med:

  • En afstivende eller bærende væg er som regel mere end 100 millimeter tyk.

  • En afstivende eller bærende væg er ofte af mursten eller gas-/letbeton.

  • Hvis spær eller andet hviler på væggen, er den bærende og/eller afstivende. Du kan ofte se det under isoleringen, hvis du kravler op på loftet.

  • Hvis væggen er parallel med tagets rygning, understøtter den med stor sandsynlighed spær eller bjælkelag.

LÆS OGSÅ: Mukkert: Det skal du vide

Sådan foregår nedrivning af bærende væg

Hvis du har konstateret, at væggen, du ønsker at rive ned, er bærende, bør du kontakte en fagmand, inden du går videre. Du kan sandsynligvis gøre som vi viser dig trin for trin i guiden her, men selv den bedste guide kan ikke tage højde for alle de forhold, der kan være gældende for din væg.

Inden du går i gang med at rive den bærende væg ned, skal du have den nye afstivning klar. I vores tilfælde skal en kraftig søjle og en jernbjælke bære det, væggen indtil nu har holdt oppe. Og imens vi arbejder, må afstivende “soldater” klare jobbet.

Tungt arbejde

Det kræver mere end sin mand at få en solid jernbjælke løftet op i loftshøjde, så udover afstivning får du brug for et hejseværk, fx en kraftig kæde og en talje. Og for at kunne håndtere alt det, bør du nok alliere dig med en makker eller to.

Se det hele trin for trin – hent guiden

Se præcis hvordan du kan rive den bærende væg ned og erstatte den i guiden her. Du får grundig trin for trin-vejledning, også når det handler om at skjule den bærende jernbjælke, så ingen længere kan se, at der engang stod en bærende væg.