Intro
Vejledning
01
Midlertidig støtte
3
Trin
Loftet skal understøttes, før du fjerner den bærende væg. Det er helt afgørende - ikke kun for at undgå uheld under arbejdet, men også for at den nye konstruktion sidder helt rigtigt. Vi lejer fire forskallingsstøtter, der kan skrues op i præcis den rette længde.
Forskallingsstøtterne skrues fast både oppe og nede. Vi sætter dem ikke direkte mod gulv og loft, men lægger vandrette bjælker til at fordele trykket.
TIPS: Stolper af træ kan også bruges som støtter, men de er sværere at styre.
02
Søjlen rejses
8
Trin
Den skillevæg, vi fjernede, fungerede også som afstivning af ydermuren. Den opgave anbefaler ingeniøren at overlade til en stålsøjle, der skjules i ydermuren.
Søjlen skæres til af smeden, der også svejser plader fast på den, så den kan gøres fast i tagremmen og fundamentet, og så bjælken har en flade at hvile på.
Stolpen skjules inde i ydermuren - vi skærer en åbning i den indre halv-stensmur, så søjlen kommer til at stå i hulrummet, hvor der ellers er isolering, og genopbygger indervæggen.
Åbningen til søjlen skæres og hugges gennem den indvendige skalmur. Det er oplagt at bruge hammer og mejsel, men en bajonetsav med hårdmetalklinge er en stor hjælp.
Nogle strimler isolering placeres op mod ydermuren for at undgå, at stålsøjlen danner en alt for kraftig kuldebro og samler kondens inde i muren. 30 mm flamingo - eller trykfast mineraluld - er det mindste, du bør nøjes med.
Søjlen sættes ind i muren. Det er en stor fordel at være to, så den ene kan holde den i præcis lodret position, foroven presset ind mod isoleringen og tagremmen, mens den anden borer huller ned i fundamentet gennem søjlens bundplade.
Gevindjernene fæstnes med klæbemasse i fundamentet, da en murbøsning eller ekspansionsbolt ikke vil få fat i Lecastenene. Gevindjernene roteres, mens de langsomt føres ned i hullet og klæberen.
Foroven skrues søjlen fast i tagremmen med to franske skruer. Længden af skruerne tilpasses stolpen, isoleringspladen og remmen.
TIPS: Tag dig tid til at bore for. Det letter iskruningen - og gør samlingen stærkere.
Indervæggen genopbygges både på søjlens forside og mellem flangerne. Her er der kun plads til tynde skaller af mursten på forsiden af søjlen. Da vi senere vil tyndpudse muren, er farven på stenene ikke vigtig.
Hulrummet mellem inder- og ydermur lukkes med isolering, efterhånden som murværket når op. Du skal ikke mase isoleringen sammen, men den skal hindre, at luften inde i hulrummet omkring søjlen kan bevæge sig frit.
03
Bjælken lægges op
5
Trin
Nu er det tid at lægge den vandrette bjælke op med en ende på den nye søjle, den anden på resten af skillevæggen.
Den er ikke sådan lige at smide rundt med, så vi har lejet en talje, som vi gør fast i en af bjælkerne i loftet. Med taljen kan en enkelt mand løfte bjælken op, mens hans makker styrer den på plads.
Målet er normalt at få den lagt, så den overtager vægten af de gamle bjælker, uden at de synker, når de midlertidige støtter fjernes. I første omgang kiles den helt op til bjælkelaget, og er der stadig luft op til en bjælke, lukkes hullet her med kiler eller afstandsklodser. Alle kontaktflader fores med murpap.
Den nye jernbjælke løftes op med taljen, som er hængt op i de eksisterende bjælker. Selv om taljen tager vægten, skal I være to om at tumle den tunge jernbjælke - mindst, for taljen kan ikke dirigere bjælken helt ind på plads.
Alle kontaktpunkter fores med murpap som mellemlag for at undgå knirkelyde, både mellem træbjælkerne og den nye jernbjælke, og hvor jernbjælken hviler på søjlen og på den bevarede væg.
Jernbjælken kiles op i enderne, til den spænder mod træbjælkerne i etageadskillelsen. Er der stadig luft op til en eller flere bjælker, kan du sætte kiler eller afstands klodser i åbningen, så de ikke synker, når de midlertidige støtter fjernes.
Jernbjælken fikseres i sin nye position med fire kraftige beslag, der skrues fast i træbjælkerne over den. De skal holde bjælken, mens kilerne ned mod murværk erstattes med mørtel og jern. Når mørtelen er hærdet, fjernes de igen.
04
Bjælken skjules
5
Trin
Den nye jernbjælke er betryggende at have liggende - men den pynter ikke i ret mange hjem. Den er heller ikke god, hvis der udbryder brand: Jernet bliver hurtigt så varmt, at bjælken giver sig - hvor en tyk bjælke i træ er længe om at brænde igennem og mere brandsikker.
Derfor skal jernbjælken dækkes af en brandhæmmende 20 mm gipsplade.
Gipspladen samles som en kasse på galvaniserede stålprofiler. Samlingerne sikres med selvklæbende armering og spartles glatte, før kassen males.
Den murede ydervæg, hvor søjlen blev skjult bag tynder skaller, samles med et tyndt lag puds - så er køkken og stue klar til at fungere som et nyt, stort rum.
Vinkelprofilerne skrues fast i loftet på begge sider af stålbjælken. Du kan klare dig med skruer i 20-30 millimeters længde fra hylderne på værkstedet, men det går lettest med rundhovedede skruer beregnet til at sætte stålprofiler på træ.
De brandhæmmende gipsplader skrues på stålprofilerne. Her bruger vi 35 mm gipsskruer til stål. De er normalt beregnet til to lag gips, men ved de 20 mm tykke gipsplader er det for svært at få fat i stålet med kortere skruer.
Kassens bund sættes op mellem de to gipssider. Her bruges de samme stålprofiler, som vi først skruer fast i siderne, derefter skruer bunden fast på. Begge steder skrues fra ydersiden gennem den sprøde gips ind i stålprofilet.
Samlingerne og skruehovederne spartles glatte. For at undgå, at samlingerne sprækker, bør du sikre dem med armeringstape. Den hærdede spartelmasse slibes, og kassen kan males - det gør du lettest på et hurtigt lag microdisperser.
Materialer
- Jernbjælke HEB 140
- Jernsøjle inkl. smedearbejde
- HE-ankre, 175 mm lange (mindst 2 diagonalt anbragte ankre pr. samling)
- 20 mm brand hæmmende gipsplade, 125 x 200 cm (Knauf Fireboard)
- Stålvinkelprofil, forzinket, 30 x 30 mm
- Spartelmasse, 20 kg (Knauf Fireboard)
- Fugestrimmel, glasfiber 50 mm, 25 m
- Gipsskruer til stål, 35 mm
- 3 sække strandmørtel a 15 l
- 1 sæk cement på 40 kg
- Klæbemasse til gevindjern
- Ekspanderende mørtel, 5 kg (Hey’di Rapid EX)
- 2 gevindjern a 150 x 12 mm m. 4 møtrikker og 2 spændskiver
- 2 franske skruer a 100 x 12 mm
- 30 mm fast isolering, fx flamingo, cirka 240 x 20 cm i alt
Til afstivningen under arbejdet
- Forskallingsstøtter - de kan lejes - eller 200 x 200 mm træ til lodrette støtter
- 200 x 200 mm træ til vandret fordeling af trykket både oppe og nede
Specialværktøj
- Bajonetsav
- Kædetalje
Tidsforbrug
Nogle dage plus hærdetid - og så venter arbejdet med at genskabe de pæne overflader.
Pris
Cirka 5000 kroner i alt. Den vandrette bjælke her koster 1650 kroner, den lodrette søjle 1500 kroner.
Sværhedsgrad
Du skal være erfaren, og du skal vide, hvornår du skal tage eksperter med på råd.
Tegning
Søjle og bjælke erstatter mur
Ingeniørens løsning i huset her overfører de belastninger, som den bærende væg før tog på sig, til en stålsøjle skjult i ydermuren og en stålbjælke under etageadskillelsen. Bjælken hviler på ydervæggen og på den mur, der fortsætter ned gennem huset. Søjlen, bjælken og bevarede skillevæg vil dels tage imod vægten af loft og tag, dels stive ydermuren af.

3D-model
Video
Tips & Tricks
Stabiliserende vægge mod vind
Når blæsten rykker i vores huse, kan de fire ydermure ikke altid stå imod presset på vindsiden og suget på læsiden alene, men skal have hjælp af skillevægge inde i huset. Sådanne vægge kaldes stabiliserende. Ofte er de også bærende, men det behøver de ikke at være.