Vi byggede og beklædte fem vægge - og rev dem så ned igen
Hvis man ikke kan finde fem gamle, grimme og trætte vægge med præcis den umoderne beklædning, man drømmer om, så må man bygge dem selv.
Så vi tog fem krydsfinerplader og begyndte at påføre dem strukturpuds, fliser og tapet. Blot for, da de var færdigmalede og tørre, at fjerne det hele igen, så vi kunne vise dig, hvordan man opnår en fin, glat vægoverflade.
De 5 vægtyper
GLASVÆV
Den omsiggribende trend med glasvæv synger på allersidste vers. Nu er glatte vægge in - men vævet sidder godt fast, så det letteste er at spartle det væk.
FLISER
Hvis de gamle, umoderne fliser skal erstattes af en glat vægoverflade, behøver du ikke at fjerne dem. Med den rette puds kan du hurtigt og effektivt skjule dem.
STRUKTURPUDS
Den toppede strukturpuds er håbløst umoderne og rigtig bøvlet at få bugt med. Men med knofedt og spartel kan du også her få en glat væg.
TRÆVÆG
Gulnede trævægge kan også blive til helt glatte flader. Løsningen er simpel: beklædning med gipsplader.
Sådan slipper du af med glasvæv
Glasvæv har været en populær vægbeklædning i de seneste 20-30 år. Mønsteret kan variere fra små tern til “sildeben” som på væggen her. Vævet er utrolig stærkt og slidfast, og det betyder også, at det sidder godt fast. Tapetopløser kan ikke trænge igennem overfladen, og forsøg på at skrabe vævet af vil kun resultere i skader på den væg, det er limet fast til.
Glasvæv skal spartles væk
Glasvæv sidder sædvanligvis urimeligt godt fast. Forsøger du at fjerne det ved at skære og skrabe, risikerer du at skade væggen så meget, at arbejdet med at rette op på skaderne langt overstiger det, vi gør her: Vi lægger en vægspartelmasse uden på glasvævet.
Det kræver to lag, men så er væggen også helt glat og klar til et nyt look.
Træk et lag spartel på væggen. Spartelmassen er rørt op efter anvisningerne på posen og trækkes på i et jævnt lag med en stålspartel.
Så meget dækker første lag på det ret grove væv. Mønsteret skinner tydeligt igennem, så der skal et lag mere til.
Læg andet lag spartel på, når det første lag er tørt (se tørretiden på posen). Forsøg at lægge så jævnt et lag som muligt.
Nu er vævets mønster slettet. Her kan du se både udgangspunktet og resultatet efter to lag spartelmasse.
Slib hele væggen glat. Du kan slibe med håndkraft (her vil vi anbefale slibeplader, du kan sætte slibepapir på) eller som her med en girafsliber. Girafsliberen er hurtig, sikrer et jævnt resultat og kan kobles til en støvsuger (og det støver!).
Sådan slipper du af med fliser
Flisemoden skifter. I mange parcelhuse fra 1960’erne og frem var farver som grøn og brun vældig moderne, mens man i dag nok ville vælge noget mere neutralt (som så bliver umoderne om få år). Selvom fliserne her er ret neutrale, kan de sagtens være slidt og præget af tidligere ophængte spejle, kroge mv. Du kan fjerne fliserne helt, men vi skyder genvej.
Fliser kan du spartle væk
Du kan selvfølgelig vælge at fjerne de gamle fliser helt. Det er et stort, besværligt og meget støvende arbejde.
Du kan også vælge genvejen, som vi gør her med en effektiv spartelmasse. Det forudsætter dog, at fliserne sidder ordentligt fast. Hvis de er løse eller “skruk” (dårligt limede, så det lyder hult, når du banker på dem), skal de af.
Kom pudsen på fliserne. Fliserne er gjort rene, så fedt og snavs ikke forhindrer massen i at få fat.
Træk pudsen ud i et jævnt lag med en stålspartel. Multi pudsen her kan klæbe på alle faste overflader uden problemer.
Jævn pudsen ud. Med et filtsebræt med en tynd skumoverflade kører du i cirkler på hele overfladen, indtil den er helt jævn og glat.
Sådan slipper du af med puds
Strukturpudsede vægge
Strukturpuds skal slibes
Strukturpuds eller “frisørpuds” består af hård puds, hvis overflade er fuld af toppe. Det er ikke nemt at få bugt med.
Du skal starte med at slibe de værste toppe væk. Det er den hårdeste del af arbejdet, men den er nødvendig, før du kan fuldspartle væggen og få alle ujævnheder til at forsvinde.
Slib hele væggen. Her bruger vi en håndslibesten, der er god til at slibe de spidse puds-toppe flade.
Før stenen rundt i cirkler, og sørg for at slibe overalt. Efterlader du “helligdage”, bliver det svært at spartle væggen jævn efterfølgende.
Her er forskellen tydelig mellem det, der er slebet, og det oprindelige. Både maling og toppe bliver slidt ned.
Hvis du vil bruge maskinkraft, så kan en slibekop til vinkel sliberen anbefales, men husk at tilslutte en støvsuger. Og bær beskyttelsesbriller og maske!
Træk gipspuds på væggen. Gipspuds er utrolig nemt og behageligt at arbejde med, og det kan lægges på væggen i ret tykke lag.
Sådan slipper du af med trævægge
Trævæg
Frisk træ er flot og lyst, men med tiden gulner det. I nogle sommerhuse er det muligvis hyggeligt, men man kan hurtigt komme til at bo i en cigarkasse. Heldigvis udgør en trævæg et perfekt underlag for gipsplader, som er det perfekte grundlag for en glat overflade, uanset om du vil male, fuldspartle eller beklæde væggen med glasfilt.
Trævæggen skal beklædes
Skru en gipsplade fast. Underlaget i træ gør det til en leg - der er jo skruefast underlag overalt.
Stød næste plade op til den første. Pladerne skal sidde helt tæt, så sørg for, at de sidder i lod, så du undgår sprækker.
Skru anden plade fast. Skruerne skal langs kanterne sidde med ca. 20 cm’s afstand og midtpå med ca. 30 cm.
Dæk skruehullerne med spartelmasse. Skruerne skal sidde 0,5-1 mm under pladens overflade, så de dækkes.
Sæt armeringsnet i samlingen. Du kan også vælge en papirstrimmel, der skal sættes fast i spartelmasse.
Spartl én gang til, når første lag er tørt. Brug igen en bred stålspartel, og pas på ikke at presse for hårdt, for så laver du en hulning i midten.
Sådan slipper du af med savsmuld
Savsmuldstapet
Tapetet skal fjernes helt
Du kan ikke spartle på et papirunderlag. Tapetet vil simpelthen gå i opløsning undervejs. Så derfor skal savsmuldstapetet væk.
Netop papirets skrøbelighed gør det heldigvis til en overkommelig (eller i hvert fald mulig) opgave: Lav ridser igennem tapetet, og opløs limen bagved med tapetopløser. Så kan det skrabes af væggen.
Rids tapetet. Hvis du investerer i en rigtig tapetridser som denne, bliver du glad for dig selv. Vi forsøgte først med en hobbykniv. Lad være med det.
Rids på kryds og tværs. Pointen er at gennembryde tapetet overalt, så tapetopløseren kan trænge ind bagved og opløse tapetklisteret.
Bland tapetopløser og vand efter anvisningerne på emballagen. Produktet er langt mere effektivt end rent vand.
Smør opløseren på med en kost kost eller en børste. Gnid det godt ind, og lad være med at spare på det. Dæk evt. gulvet af med malerfilt eller pap.
Skrab tapetet løst, når opløseren har siddet i et kvarters tid. Brug en tapetskraber eller en stålspartel.
Tapetet er væk, men væggen er ikke jævn. Ofte vil væggen have ridser og huller, som skal udbedres bagefter.
Lap hullerne. Vi bruger en universalspartelmasse, der kan fylde huller på op til 10 mm i første lag.