Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjult ophæng

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hyldeknægte, vægskinner og store beslag er nemme og praktiske, når der skal hænges reoler og skabe op. Men skal det være rigtig pænt, er det en god idé at skjule det, der får tingene til at hænge fast på væggen. Udføres de skjulte ophæng rigtigt, er de både stabile, billige og kan bære rigtig meget.

Selv relativt store hylder og reoler med belastning kan hænges solidt op med skjulte ophæng.

Selv relativt store hylder og reoler med belastning kan hænges solidt op med skjulte ophæng.

Ophæng med bærelister

1

Bærelister til overskabe, reolkasser eller lignende skæres ud af en krydsfinerplade. I praksis gøres det ved at flække en bred liste i en vinkel på 45°.

2

De to bærelister ser således ud. Listen (A) skrues fast på væggen med den korte side indad. Listen (B) fastgøres til det, der skal hænges op, så den lange side kommer til at vende ind mod væggen.

3

Afhængigt af hvor store ting man vil hænge op, og hvor meget det skal kunne bære, kan man bruge et eller to sæt bærelister. Et fyldt køkkenskab vejer rigtig meget; det samme gør en bogreol.

4

Når man holder nederste liste (A) ind på plads bag på skabet og måler ned fra overkanten af skabet til underkanten af bærelisten (B), er det let at strege op på væggen, præcis hvor listen (A) skal sidde.

5

Overkanten af skabet mærkes af på væggen, og der måles derfra ned til placeringen af nederste bærelistes underkant. Tilbage er blot at skrue listen på og hænge skabet op.

Ophæng med karmskruer

1

Inden der mærkes op på væggen, er det en god idé at klodse elementet op, så det står solidt uden at vippe. Herefter streges der op hele vejen rundt langs inderkanten med en tømrerblyant.

2

Her er der tale om en reol af 40 mm tykke plader. Derfor måles 20 mm ud fra stregen og mærkes af, hvor skruerne skal sidde. Herefter er det bare at bore huller og skrue karmskruerne i.

3

Skruernes placering i væggen overføres omhyggeligt til træet, og der bores huller, som er lidt dybere end det, skruerne rager ud fra væggen. Så er man sikker på, reolen kan komme helt ind.

4

Reolen løftes tilbage på opklodsningen og lirkes forsigtigt ind på skruerne. Karmskruer har nærmest intet hoved, og hullerne passer stramt omkring dem, så det kan godt drille lidt.

5

Når alle skruer har fat i hullerne, kan reolen bankes ind til væggen. Der er ikke brug for lim - reolen skal nok blive der. Læg et stykke træ imellem reol og hammer, så træet ikke beskadiges.

6

Reolen sidder, hvor den skal, og fordi der er skruer både i toppen og i siderne, kan den tåle stor belastning. Som bonus kan reolen tages af (dog med lidt besvær), når væggen skal males.

Ophæng med jernstænger og lim

Til en svævende hylde, som ikke har nogen lodrette sider, kan man bruge vandrør af stål, der limes fast i huller i væggen. De skal bores langt ind i hylden fra bagsiden, så de kan klare den belastning, som kommer på hylden oppefra.

Husk, at rørene ikke er til at få ud igen. De skal kappes med en vinkelsliber, og væggen skal spartles bagefter.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage