TV-væg med fyrrelister

Byg en topmoderne væg til husalteret med hjemmelavede fyrrelister, en stor og flot krydsfinerplade og effektfuldt LED-lys på bagsiden. Vi viser de grundlæggende principper og fortæller dig, hvilke materialer du skal bruge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kr/m2
TV-væg med fyrrelister

Her lærer du at bygge en flot listevæg til tv-stuen.

Intro

Naturen flytter ind i hjemmet, og de flotte trælistevægge er snart lige så populære, som de glatte hvide vægge var for ganske få år siden. Og den helt gode nyhed er, at alle og enhver selv kan bygge deres egen listevæg.

Det kræver blot, at du monterer et simpelt skelet af vandrette lægter på væggen, beklæder det med sort filt eller stof, og så kan du ellers skyde vandrette lister på med en sømpistol. Lige præcis sømpistolen er en af hemmelighederne bag et flot resultat. For ved at skyde listerne på med meget smalle dykkere (med små hoveder) kan man praktisk talt ikke se, hvordan listerne er monteret.

Dæmper efterklang

Ud over det æstetiske ved listevæggen har den også en praktisk funktion. Den medvirker nemlig til at dæmpe rungende efterklang, så lydkvaliteten bliver bedre i lokalet. Og lige præcis i TV-stuen er det en fordel, at man tydeligt kan høre, hvad der kommer ud af TV’ets højttalere.

Forskellige udseender

Når du bygger din egen listevæg, bestemmer du i sagens natur selv, hvordan den skal se ud. Du kan selvfølgelig vælge mellem alle de forskellige træsorter, der findes. Og hvis du skærer listerne selv, eksempelvis ud af planker eller plader, kan du holde prisen nede i nærheden af det rimelige i forhold til at købe de såkaldte akustikpaneler. Derudover kan du også selv bestemme bredderne på listerne og frit justere på afstanden mellem dem, så du enten ser mere eller mindre af den dybe, sorte baggrund.

Vejledning

01
Sådan bygger du tv-væggen 5 Trin

Byg et underliggende skelet af 3-4 vandrette lægter, du kan hæfte stoffet fast til samt montere de lodrette lister i. Du har også mulighed for at bygge et TV-skab ind i bunden af væggen ligesom her, hvor løsningen er en blanding af lægter og to Ikea-skabe.

1

Montér de vandrette lægter. Her skal du tage højde for, hvilket underlag de skrues ind i, så du bruger de rette skruer og plugs. Her bygges op ad en gammel træpladevæg. Montér en lægte i top og bund og en på midten (bygger du uden skab, ville vi fordele to på midten). Det er også nu, du skal lave rammen til krydsfinerpladen.

2

Hæft det sorte stof fast til lægterne med hæfteklammer. Sørg for at spænde stoffet ud, så det sidder stramt. Bemærk, at rummet inde i selve krydsfinerrammen holdes fri for stof.

3

Mål op, og start med at montere listerne. Her er listerne 45 mm brede, men da vi vælger, at der skal være 5 mm luft imellem dem, bliver det såkaldte modulmål 50 mm. Listerne skydes fast i lægterne med 40 mm dykkere. Sørg for at måle flittigt med vaterpas. Et godt tip er at lave en håndfuld afstandsklodser på 5 mm, du bruger som mål i top, bund og på midten.

4

Montér krydsfinerpladen. Sørg for at skrue den godt fast ind i rammen.

5

Klæb LED-lysbåndene fast langs kanten på bagsiden af pladen, og montér dit TV (på et passende beslag).

02
Skær lister med en bordrundsav 5 Trin

Du skal ikke købe ret mange lister på specialmål, før det langt bedre kan betale sig at købe eller leje en bordrundsav og skære dem selv.

Et høvlet bræt, en planke eller en lægte bliver hurtigt skåret til på langs, så du har den liste, der passer præcis til dit projekt.

Her viser vi, hvordan du saver en bred 38 x 73 mm lægte igennem, så du får en fuldstændig kvadratisk liste, du kan bruge til din TV-væg.

1

Mål listens dimensioner, og mærk af, så du ved, hvor meget du skal skære af på hver led for at få den dimension, du ønsker. Her skærer vi en liste på 38 x 38 mm.

2

Indstil parallelanslaget. Brug millimeterskalaen, hvis maskinen har sådan en, og indstil målet på 38 mm, som svarer til afstanden fra anslag til savklinge.

3

Tjek målet. Tjek også, at afstanden fra klinge til anslag er den samme både forrest og bagerst på klingen, så listen ikke bliver klemt.

4

Indstil højden på klingen. Savklingen skal kun lige akkurat komme op igennem lægten og rage nogle få millimeter over.

5

Sav listen igennem. Tænd saven, og hold listen ind mod parallelanslaget. Før listen støt og roligt frem uden at presse, og brug en skubbestok eller anden stump liste til at få de sidste 30-40 cm skubbet igennem.

Materialer

  • 45 x 45 mm reglar (fyr) til lister
  • 45 x 70 mm lægter til skelet
  • Molton (brandhæmmende stof)
  • 19 mm MDF-plade med eg
  • LED-lysbånd
  • 40 mm dykkere, hæfteklammer, skruer og plugs

Specialværktøj

  • Bordrundsav
  • Sømpistol

Tidsforbrug

2 dage, hvis du skærer listerne selv.

Pris

Ca. 300 kr. pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad

Den største udfordring er at få alle listerne til at sidde snorlige. Selve skelettet og TV-rammen er der ingen ben i at lave.

Video

Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...