13 stykker akku-værktøj til under 5.000 kroner

Vi har testet om Biltemas meget billige MultiX 18 V-maskiner er værd at købe.

Det siger sig selv, at kvaliteten ikke er helt i top.

Den er dog betydeligt højere, end prisen antyder, og Biltemas meget billige MultiX 18 V-maskiner kan uden problemer løse langt de fleste gør det selv-opgaver.

Alle delene købes hver for sig, og du kan derfor selv sammensætte det sæt, der dækker dine behov bedst. Hele pakken inklusive to batterier og en oplader løber op i 4.735 kroner.

Bore-/skruemaskine hdb 18 v

MOMENT: 50 NM
OMDREJNINGER: 500/1.700 PR. MIN.
SLAGTAL: 7.500/25.500 PR. MIN.
ÆGT UDEN BATTERI: 1,2 KG
PRIS: 449 KRONER

STYRKETEST: 56 sekunder; så hurtigt blev 10 spånskruer på 5 x 70 mm skruet i en fyrretræsstolpe.
UDHOLDENHEDSTEST (4-Ah-batteri): 88; så mange huller blev det til i en 19-mm MDF-plade med et 28-mm-spadebor.
KONKLUSION: Den børsteløse motor leverer en fin styrke, og med 16 momenttrin og slagfunktion kan du både bore i mursten og lave præcisionsarbejde uden at overspænde skruen. Den solide maskine har desuden et velplaceret arbejdslys under håndtaget, så du undgår skygger på arbejdsområdet.

Rundsav cs 18 v

OMDREJNINGER: 4.200 PR. MIN.
SNITDYBDE, 90°: 48 MM
SNITDYBDE, 45°: 33 MM
VÆGT UDEN BATTERI: 2,5KG
PRIS: 429 KRONER

STYRKETEST: 36 sekunder; så lang tid tog det at save tre snit a en meter i en 19-mm-krydsfinerplade med den medfølgende klinge.
UDHOLDENHEDSTEST (4-Ah-batteri): 56 meter; så langt kunne rundsaven save i samme krydsfinerplade på en enkelt opladning.
KONKLUSION: De tydelige skalaer til savdybde og vinkel er nemme at indstille efter. Føres saven for hurtigt frem, kan den godt gå i stå. Men giver du den mulighed for at arbejde, klarer den sig glimrende. Lasersigtet er et stort plus, og det gør det nemmere at føre saven helt lige frem.

Slagskruemaskine idr 18 v

MOMENT: 180 NM
OMDREJNINGER: 2.200 PR. MIN.
SLAGTAL : 3.000 PR. MIN.
VÆGT: 1,2 KG
PRIS: 299 KRONER

STYRKETEST: 41 sekunder; så lang tid tog det at skrue en karmskrue på 7,5 x 152 mm i en fyrretræsstolpe.
UDHOLDENHEDSTEST (4-Ah-batteri): 42; så mange karmskruer kunne slagskruemaskinen banke i fyrretræsstolpen.
KONKLUSION: Slagskruemaskinen larmer infernalsk, som den type maskiner nu engang gør. Til gengæld skåner den kroppen mod vrid. Spånskruer klarer den uden problemer, og den er derfor velegnet, når der fx skal 500 skruer i terrassen. Det går dog lidt for langsomt med de store karmskruer.

Slibemaskine os 18 v

HASTIGHEDSINDSTILLINGER: 3 TRIN
SLIBEPAPIR: Ø 125 MM
VÆGT: 1 KG
PRIS: 219 KRONER

STYRKETEST: 4 minutter og 10 sekunder; så lang tid tog det at fjerne den viste tegning på MDF-pladen med korn 100-slibepapir.
UDHOLDENHEDSTEST (4-Ah-batteri): 32 minutter; så længe kan slibemaskinen køre ubelastet på en enkelt opladning.
KONKLUSION: Selvom den måske ligner, er der ikke tale om en excentersliber. Skiven roterer nemlig kun, og derfor kan den lave ridser, hvis du står stille med den for længe. Til gengæld er den nem at håndtere og har tre hastighedsindstillinger. Den medfølgende støvkassette er dog ikke særlig effektiv

Stiksav js 18 v

SLAGTAL: 2.400 PR. MIN.
SAVEKAPACITET I TRÆ: 80 MM
SAVEKAPACITET I METAL: 10 MM
VÆGT: 1,7 KG
PRIS: 299 KRONER

STYRKETEST: 27 sekunder; så lang tid tog det at lave et snit på en meter i en 19-mm-krydsfinerplade med en grov klinge.
UDHOLDENHEDSTEST (4-Ah-batteri): 38 meter; så langt kunne stiksaven save i samme krydsfinerplade på én opladning.
KONKLUSION: Presser du maskinen for meget, går den i stå. Men lader du den arbejde, bevæger den sig sikkert frem gennem materialet. Maskinen er solid, og knapperne nemme at betjene, og så kan sålen vinkles op til 45°. Det klares med den medfølgende unbrakonøgle. Det er desuden muligt at tilslutte en støvsuger.

Multicutter mft 18 v

OMDREJNINGER: 5.000-20.000 PR. MIN.
HASTIGHEDSINDSTILLINGER: 6 TRIN
LYNKOBLING: JA
VÆGT: 1,1 KG
PRIS: 299 KRONER

STYRKETEST: 8,5 sekunder; så lang tid tog det at save et fodpanel på 64 x 13 mm over med den medfølgende klinge.
UDHOLDENHEDSTEST (4-Ah-batteri): 66 minutter; så længe kan multicutteren køre ubelastet på en enkelt opladning.
KONKLUSION: Multicutteren larmer en del, når du kører med speederen i bund. Heldigvis kan hastigheden justeres, så den passer til opgaven. Multicutteren er enormt effektiv og har samtidig smarte detaljer som arbejdslys, støvsugertilslutning, støttehåndtag og værktøjsfri udskiftning af klinger.

Batteri og oplader

Med i MultiX 18 V-serien hører også en oplader og to batterier på henholdsvis 2 og 4 amperetimer (Ah). Amperetimerne er et udtryk for, hvor stor tanken er, og en maskine med et batteri på 4 Ah kan køre dobbelt så lang tid som samme maskine med et batteri på 2 Ah.

Opladeren koster 119 kroner.
Den bruger cirka 40 minutter på at oplade det lille 2-Ah-batteri og det dobbelte på det store 4-Ah-batteri.

Det store batteri på 4 Ah koster 419 kroner.
Det er især en fordel at vælge sammen med de store og mere krævende maskiner samt maskiner, der bruges i længere tid ad gangen - fx rundsaven, hækkeklipperen og slagskruemaskinen, når der skal bygges terrasse eller lignende.

Det lille batteri på 2 Ah koster 229 kroner.
Det egner sig især til maskiner, der “kører langt på literen” eller maskiner, som typisk anvendes i kortere tid ad gangen - fx multiværktøjet, arbejdslampen og bore-/skruemaskinen.

Det mener gør det selvs testredaktør

13 stykker elværk-tøj med batteri og oplader til under 5.000 kroner - det lyder for godt til at være sandt. Derfor var forventningerne inden vores test heller ikke store. Men jeg må indrømme, at jeg er enormt imponeret over styrken i de voldsomt billige maskiner.

Det siger sig selv, at hverken power eller kvalitet kan følge med de dyre profmaskiner, og generelt har Biltema-værktøjet brug for mere tid til at arbejde, og at du fx ikke maser saven frem gennem træet. Men er du okay med det, så får du et enormt imponerende værktøjssæt for ret få penge - og for mange gør det selv’ere vil det være alt rigeligt. Biltema-maskinerne udgør et godt basissæt.

Og har du så et specielt stykke værktøj, du bruger ofte, og hvor du gerne vil have lidt mere power, så kan du jo altid købe det i en stærkere udgave fra et dyrere mærke.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj