20 klassiske ulykker - sådan undgår du dem!

Du kan komme til skade på et utal af måder, når du går i haven eller laver gøre det selv-arbejde. Men hvis du ved, hvad der er farligt, kan du undgå ulykkerne.

20 ulykker du kan undgå når du gør det selv

Stigen ligger helt i top i ulykkestatstikkerne – men den er langt fra det eneste farlige redskab..

Det er farligt at arbejde med værktøj – eller i hvert fald potentielt farligt. For der sker mange ulykker, når vi klatrer på stiger, klipper hæk eller skærer det gamle metalhegn ned med en vinkelsliber.

Hvis du vil undgå at blive en del af skadestuernes statistikker, skal du vide, hvilket værktøj, der er særligt farligt. Vi viser dig fem redskaber, du skal have respekt for – heldigvis kan du undgå ulykker med en smule omtanke.

Stigen

1. Du står i træsko og glider på stigen

Træsko eller andre typer fodtøj uden hælkappe er absolut no-go på en stige. Der sker masser af ulykker på stiger, også med folk, der glider ud af træsko og falder ned. Lukkede sko, der sidder godt fast på foden, er en forudsætning for at klatre op i højderne.

2. Du holder ikke fast i stigen og falder bagover

En stige er ikke beregnet til at arbejde fra i længere tid. Og slet ikke til opgaver, hvor du skal bruge begge hænder til arbejdet. Du bør altid kunne holde fast med én hånd - ellers er det et stillads eller en lift, du har brug for. Hold fast, så du ikke mister balancen og falder ned.

3. Stigen står ustabilt og vælter

En stige skal stå på et solidt underlag, og den skal stå, så den ikke kan skride. Og netop den type ulykke ligger også højt i statistikkerne. Så undersøg, om stigen kan skride. Kan den det, må du sikre den eller få en makker til at holde, mens du klatrer op.

4. Du står på øverste trin og falder ned

En wienerstige, der kan slås ud, er god at stå på, fordi du kan placere en fod på hver side af stigen. Men du må ikke stå på de øverste to-tre trin på den måde, for så kan du ikke støtte med dine ben ind mod stigen, og så står du ustabilt og risikerer at falde ned. Stå kun sådan, at du kan “holde fast” om stigen med dine ben.

Kædesaven

5. Larmer og giver dig ringen for ørerne

Langt inde i dit øre sidder der bittesmå hår, som er en del af din hørelse. Udsættes de for larmen fra en kædesavs motor igennem længere tid, tager de skade. Din hørelse bliver svækket - og du risikerer at få tinnitus, som er en konstant hyletone. Brug høreværn, så redder du hørelsen.

6. Slår tilbage og rammer dig i hovedet

Hvis saven rammer noget hårdt eller bliver klemt, kan den slå voldsomt tilbage imod dig. Er du uheldig, får du kæden i hovedet - har du hjelm på, slipper du med ridser i lakken.

7. Smutter og rammer dig i benet

Der skal ikke meget til, før en kædesav kan smutte på det træ, du saver i. Så risikerer du at ramme dig selv i benet eller i foden. Har du skærebukser og sikkerhedssko på, slipper du med en regning på nye bukser - i stedet for en hospitalsindlæggelse.

8. Kaster savspåner op i dine øjne

Enhver motoriseret sav kaster spåner fra sig, og motorsaven er en kraftig sav, som kan kaste både små og større stumper efter dig og dine øjne. Og selv en lille splint kan betyde et mistet øje. Har du visir eller sikkerhedsbriller på, beskytter du dine øjne.

Bore-/skruemaskinen

9. Skruen sidder fast i handsken

Har du handsker på og holder på skrue eller bor, risikerer du nemt, at handsken sidder fast, så stoffet bliver drejet med rundt, og boret eller skruen bider dig i fingrene. Pas altid på kombinationen handsker og roterende værktøj.

10. Boret sætter sig fast og vrider dig rundt

Hvis en kraftig boremaskine sætter sig fast midt i arbejdet, kan maskinen vride voldsomt i dit håndled eller din albue. Hold altid godt fast under voldsomme boreopgaver.

11. Bitten hopper ned i din hånd

Nogle gange skal der trykkes hårdt på maskinen for at få en genstridig skrue ud. Er det en stjerneskrue, risikerer du, at bitten hopper, så maskinen skrider. Holder du på skruen, kan bitten ende i din hånd med fuld kraft. Tænk lige over, hvor din hånd er.

Hækkeklipperen

12. Du piller en gren ud og skærer dig

Der er ikke meget, der kan overgå stiger, når det handler om ulykker i haven, men hækkeklipperen kan. Den klassiske skade sker, når en gren sidder fast i hækkeklipperens skær, og du vil pille grenen ud - uden at slukke på kontakten. Så kan dine fingre komme ganske slemt til skade. Sluk ALTID for strømmen, når du piller ved klipperens skær.

13. Du får en gren i øjet

Grene og kviste kan nemt svirpe tilbage og ramme dig, når du klipper hæk. Så er dine øjne i fare. Husk altid sikkerhedsbriller eller visir.

14. Du klipper ledningen over

Det er en klassiker, og vi har hørt om flere, der har gjort det: Den elektriske hækkeklippers ledning gemmer sig i hækken, og pludselig går klipperen i stå, og al strøm forsvinder. Her skal du holde dig langt væk fra ledningen og sikre dig, at strømmen er afbrudt, inden du gør mere. Køb så en forlængerledning, der er rød eller orange, så du bedre kan se den.

Vinkelsliberen

15 Stålbørstens hår løsner sig og rammer dig

En stålbørste på vinkelsliberen kan være et vanvittig effektivt værktøj til fx at rense jern for rust. Men de små børstehår løsner sig ofte og flyver så med stort fart afsted - flere imod dig selv. Du skal være heldig for ikke at få en af de små skarpe stykker metal i et øje. Har du briller eller endnu bedre visir på, er du ret godt beskyttet.

16. Gnister fyger og starter en brand

Hvis du skærer i eller sliber på metal, bliver du badet i en regn af gnister. Er du uheldig, sætter du ild til noget brændbart i nærheden - eller til dit eget tøj. Er du opmærksom på, hvor gnisterne ender, og tager du ikke-brændbart tøj på (fx en kedeldragt), slipper du for ildebrande.

17. Skiven splintrer, og du bliver ramt

En slibe- eller skæreskive kan blive slået i stykker, så den splintrer. Så fyger stumperne om ørerne på dig. Sikkerhedsbriller redder dine øjne, mens et visir sikrer, at du slet ikke rammes i ansigtet.

Stiksaven

18. Saven hopper op og skærer dig i hånden

Har du savet meget med stiksav, har du sikkert prøvet, at klingen rammer et eller andet under det, du skærer i, og pludselig slår kraftigt tilbage eller hopper. Og en løbsk stiksav kan nemt skære i en hånd eller arm. Holder du godt fast og tjekker, at der ikke er forhindringer for klingen neden under den plade, du saver i, kan du undgå en ulykke - og har du kraftige handsker på, er du endnu bedre beskyttet.

19. Klingen bliver varm, og du brænder dig

En stiksavsklinge suser op og ned adskillige gange i sekundet, og så bliver den varm. Husk det, når du skifter klinge: Har du lige savet, så lad klingen køle af - eller skub den ud uden at røre ved den. Så slipper du for brandsår.

20. Klingen løsner sig, og du får den i øjet

Det sker, at en stiksavsklinge ikke sidder helt fast i klingefæstet. Og så kan den arbejde sig løs og blive til et løst projektil. Vi har set det ske. Sikkerhedsbriller er et must, når du bruger stiksaven - så slipper du med synet i behold, hvis klingen kommer susende.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj