3 spartler til værktøjskassen

Når du skal købe spartler, betaler det sig at gå efter de dyre af en god kvalitet. De er rustfrie, ligger godt i hånden og holder i mange år, så merprisen er hurtigt tjent hjem.

3 spartler

Du har kun brug for tre forskellige typer: en stiv stålspartel, et sæt japanspartler og to bredspartler i 15 og 40 cm’s bredde. Så er du klar til stort set hvilken som helst spartle- og skrabeopgave.

3 spartler til værktøjskassen

Stiv stålspartel

Pris: Stive stålspartler kan fås for 20-30 kroner, men du skal op over 100 kroner for at få en god kvalitet.

Beskrivelse: En stiv stålklinge fastgjort til et skaft. Vælg en med træskaft – den ligger bedst i hånden.

Forskellige typer: Findes i to versioner; den dyreste af de to har en smedet klinge, der er gennemgående i skaftet, den lidt billigere model har en klinge, som går op i skaftet gennem en stålring.

Størrelser: Set i bredder fra 2 til 6 cm.

Anvendelse: Spartlerne bruges til at spartle mindre flader – både med gips, sandspartel og elastiske spartelmasser. Bruges også til at skrabe løs maling og tapet af. Ideel til rustafskrabning og udkradsning af fuger. Kort sagt er den uundværlig til forberedelse før maling.

Alternativ anvendelse: Kan også bruges til at åbne malerbøtter med, at skrabe silikonefuge af med og til at fjerne gammelt vindueskit.

Bredspartel

Pris: gode bredspartler koster mellem 100 og 200 kroner afhængigt af størrelse og skafter.

Beskrivelse: En bred, hård stålklinge støbt eller nittet til et håndtag. De bedste har let afrundede hjørner.

Forskellige typer: Fås med lige skafter af kunststof eller træ og som mere ergonomiske modeller med skråtstillede skafter. Der fås også modeller til forlængerskafter.

Størrelser: 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 og 60 cm.

Anvendelse: Spartling af større flader, fx fuldspartling af vægge, spartling af gulve og samlinger mellem gipsplader på vægge og lofter. Sørg for at have to spartler, en smal (fx 15 cm) og en bredere (fx 40 cm). Den smalle er god til at tage spartelmassen op med og trække den af på den brede spartel.

Alternative anvendelser: Bredspartlen er smart som “afdækning” i stedet for malertape, når du skal male vinduer, så du ikke maler ud på glasset eller gummiglaslisten.

Japanspartel

Pris: Der findes japanspartler til under 20 kroner for 3 stk. Men en god, rustfri udgave koster fra 70 kroner.

Beskrivelse: Meget tynd og bøjelig stålplade med lille plastik- eller træhåndtag. Kaldes også autospartel.

Forskellige typer: Der findes forskellige udformninger af håndtaget, men vigtigst er klingen. De billige ruster på ingen tid, de dyre er rustfrie og holder i årevis.

Størrelser: 5, 7,5, 8, 10 og 12 cm. Købes ofte i sæt.

Anvendelse: Finspartling og udfyldning af huller i træ og metal. De skarpe hjørner gør det muligt at komme helt tæt på kanter og ud i hjørner.

Alternative anvendelser: God som underlag, når der skal blandes tokomponent lim eller kemisk metal eller træ.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj