Batteriadapter: Samme batteri til alle maskiner

Batterierne udgør omkring halvdelen af prisen på moderne el­ værktøj. Det kan derfor hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du vil skifte fra et mærke til et andet. Men med en adapter fra Kina kan du bruge de batterier, du allerede har, på maskiner fra andre mærker. Du bør dog tænke dig om, inden du går i gang.

Samme batteri til alle maskiner

Adapteren får batteriet fra Makita til at passe på bore-/ skruemaskinen fra Ryobi.

Med en hurtig søgning på nettet kan du finde et hav af forskellige batteriadaptere på eBay og lignende hjemmesider. For omkring 175 kroner plus fragt og eventuel told gør de det muligt at benytte de batterier, du allerede har i din samling, på den maskine, du har set dig lun på, men som har en anden producents navn trykt. Et halvstort batteri og en oplader fra fx Ryobi løber nemt op i over 1.000 kroner. Og hvis din samling allerede indeholder kvalitetsbatterier fra fx Makita, er den ukurante adapter fra Kina klart det billigste valg.

Vi måtte selv teste det

Adapterne giver nogle helt åbenlyse udfordringer, når det kommer til ergonomi, da maskinerne på grund af adapteren bliver en del højere. Men det er lidt sværere at forudsige, om fx maskinernes effektivitet ændres. De moderne batterier indeholder nemlig en hel del elektronik, og nogle af maskinerne snakker sammen med deres batterier.

Spørger man producenterne bag værktøjet, hvad konsekvenserne ved at benytte en adapter er, så lyder svaret, at det forringer sikkerheden. Men da de ikke selv har testet sådanne adaptere, kan de ikke oplyse i hvilket omfang. Så det har vi sat os for at teste.

Vi har testet

Vi har bestilt fire forskellige batteriadaptere fra Kina og testet dem på en masse forskelligt værktøj. Læs videre, og se, hvad vi fandt ud af.

Maskinerne virker

Allerførst er det vigtigt at finde ud af, om maskinerne kan fungere med batterier fra andre mærker, og om de fungerer lige så effektivt. Derfor tester vi både på skruemaskiner, slagskruemaskiner, slagnøgler, varmepistoler, multicuttere, støvsugere og vinkelslibere. Og med undtagelse af ét tilfælde er der ingen mærkbare forskelle i hverken styrke, hastighed eller udholdenhed. Batteriindikatorerne på maskinerne virker også og viser i alle tilfælde samme batteristand som indikatoren på selve batteriet.

Det eneste stykke værktøj, vi ikke kan få til at fungere, er en af Boschs stærkeste og mest avancerede blå bore-/skruemaskiner. Den registrerer overhovedet ikke batteriet, og vi kan derfor ikke få den til at reagere på noget som helst.

Årsagen er nok, at maskinen er så stærk, at den ved maksimal belastning er i stand til at aflade batteriet så hurtigt, at batteriet kan tage skade. Maskinen kan derfor kun betjenes, når den kan snakke sammen med batteriet og sikre sig, at alt er okay. Og det kan den ikke, når batteriet er fra et andet mærke.

Overvågningen ryger

Når moderne Li-ion-batterier op- eller aflades, stiger temperaturen. Stiger den for meget, kan batteriet tage skade, udsende giftige gasser og i sidste ende bryde i brand eller eksplodere.
Risikoen er højest under opladning, men en meget hurtig afladning kan have samme effekt. Af samme årsag har Li-ion-batterier i moderne kvalitetsværktøj indbygget overvågning, som sikrer, at batteriet ikke overbelastes. Hos nogle producenter sidder al sikkerheden i batteriet, mens den hos andre er fordelt i batteriet og maskinen, som derfor snakker sammen.

Adapterne overfører kun batteriets plus- og minuspol til maskinen. Adapteren giver derfor ikke mulighed for nogen form for samtale.

Alle de testede adaptere kommer med en advarsel om, at de ikke må benyttes til at oplade batterierne med. Vi forsøger naturligvis alligevel, men ingen af vores mange opladere er i stand til at genkende batterierne gennem adapterne, og de går derfor ikke i gang med at oplade.

Vi forsøger også at stresse batterierne med en hurtig afladning ved at belaste maskinerne maksimalt. Men vi er ikke i stand til at overbelaste dem. Heller ikke med vinkelsliberen eller varmeblæseren, som ellers er kendt for at kunne dræne batterierne i en imponerende fart.

Ergonomien bliver ringere

Med en adapter mellem batteri og maskine bliver den samlede pakke nogle centimeter højere. Ud over at maskinen bliver større, så bliver den ofte også en smule mere tung i bunden eller bagtil. Det er dog mest et problem, hvis du skal arbejde med maskinen i længere tid ad gangen, eller hvis du har behov for at kunne komme til på trange steder.

Passer ikke på alle maskiner

I visse tilfælde betyder adapteren og den øgede størrelse, at maskinens funktionalitet forringes. I vores test ses det fx med multicutteren. For når der skal saves helt plant med underlaget, støder batteriet nemlig på. På vores støvsuger betyder det, at dækslet, der beskytter mod støv og lignende, ikke kan lukkes. Samme udfordring vil man også opleve med de fleste plæneklippere.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj