Bomstærkt værktøj på trykluft

Tonsvis af sejt værktøj til små penge og hestekræfter i en kategori, hvor lednings- og batteriværktøj knap kan følge med. Kompressoren er hjertet i vores drømmeværksted, og hvis du ikke allerede ejer en, så skynd dig ud og køb den og en portion stærkt værktøj!

For små penge kan du få ekstremt stærkt og let værktøj, som samtidig holder nærmest uendeligt, fordi der ikke nogen motor, som bliver slidt.

For små penge kan du få ekstremt stærkt og let værktøj, som samtidig holder nærmest uendeligt, fordi der ikke nogen motor, som bliver slidt.

I disse tider, hvor alt skal være batteridrevet, kan man let glemme det gode, gammeldaws trykluftsværktøj.

Men når den halvslatne batterislagnøgle kløjes i en hjulbolt, der sidder lidt for godt fast, kan trykluftsslagnøglen flå den af på et splitsekund. Og lige præcis dette scenarie beskriver livet med en kompressor rigtig godt, for du kan købe stort set alt slags værktøj i en trykluftsudgave. Og de klokkeklare fordele er, at trykluftsværktøjet er stærkere og billigere.

Herunder har vi udvalgt 9 oplagte gør det selv-trykluftværktøjer, som kan give din værktøjssamling luft under vingerne.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

1. Trykluftsspade til effektiv nedbrydning

Skræl fliserne af gulvet, bank betonlaget op, og grav dybe huller i stenhård jord. Det er, præcis hvad du kan præstere med Scheppach Aero2-spaden. Med spaden følger en række forskellige mejsler og en skraber, så du er klar til at gå i gang med det samme. Men den kræver sin kompressor. Prisen er 998 kroner.

Krav med trykluftsspade:

  • Kompressor: 6,3 bar
  • Luft: 280 liter/min.
Med sin brede og vinklede flisemejsel kan Aero2 blandt meget andet skrælle det øverste lag gulvbelægning af.

Med sin brede og vinklede flisemejsel kan Aero2 blandt meget andet skrælle det øverste lag gulvbelægning af.

2. Skru, slib, og bank med værktøjssæt fra Stanley

Stanleys samlede værktøjssæt til trykluft illustrerer på fornemmeste vis, hvorfor vi elsker trykluft! Her får du nemlig hele fire stykker værktøjer plus en ordentlig bunke tilbehør for lige under 700 kroner. Vores favorit til værkstedet er topnøglen med 10 medfølgende toppe!

Krav med topnøgle:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 200 liter/min.

3. Flottere fuger med en trykluftsfugepistol

Prøv en trykluftsfugepistol, næste gang du skal fuge – du vender aldrig tilbage til den håndholdte! Med et relativt lavt tryk leverer pistolen et flot og ensartet resultat samt en fugemængde, der er til at styre. Derudover stopper den med at trykke, i samme sekund du slipper håndtaget. Prisen er 148 kroner for denne billigste model fra Harald Nyborg.

Krav med fugepistol:

  • Kompressor: maks. 3 bar
  • Luft: 25 liter/min.

4. Sømpistol til de store projekter

Skal du skyde tusindvis af søm i dit næste store byggeprojekt, så skal du have en sømpistol på trykluft. Med en vægt på 1,4 kg og en pris på 195 kroner er denne model (Air Mounty 15-50 mm) under halvt så tung som batterimaskinerne og koster under en tiendedel.

Krav med sømpistol:

  • Kompressor: maks. 8,6 bar
  • Luft: 25 liter/min.

5. Løft bilen med donkraft

En af de mest geniale trykluftsmuligheder til bilen er Biltemas lille donkraft. Ja, den er rent faktisk ret dyr i forhold til de andre trykluftsværktøjer, men den er til gengæld meget lettere at flytte rundt på end de almindelige hydrauliske donkrafte. Bare slut den til kompressoren, placér den under bilen, og træk i håndtaget – og det er lige præcis så let, som det lyder. Donkraften kan løfte 2 tons op til 38,5 cm og koster 2.699 kroner.

Krav med donkraft:

  • Kompressor: 8 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Skub donkraften ind under bilen, og træk i det højre håndtag. Når du er færdig, trækker du i det venstre, og bilen daler lige så stille og roligt ned igen.

Skub donkraften ind under bilen, og træk i det højre håndtag. Når du er færdig, trækker du i det venstre, og bilen daler lige så stille og roligt ned igen.

6. Skift hjul med formel 1-fart med en møtrikspænder

Et kort tryk på knappen, og møtrikspænderen til bare 1.099 kroner nærmest river boltene ud af vinterdækkene – og det er så uagtet, at de er rustet godt fast hen over vinteren. HUSK, når du spænder sommerhjulene fast, at bruge en momenttop (medfølger ikke). For hvis du kører boltene på igen med den kraft, som møtrikspænderen kan levere, risikerer du at smadre bolte og gevind.

Krav med møtrikspænder:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 125 liter/min.

7. Slå rust og maling af med en nålehammer

Nålehammeren er bilentusiastens bedste ven. Den kan nemlig slå gammel maling, rust og svejseslagger af og gøre klar til viderebehandling i en fart. Perfekt til at rense gamle bremsetromler. Men husk høreværnet, for selvom nålene kun bevæger sig få millimeter, er larmen øredøvende!

Krav med nålehammer:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 80 liter/min.

8. Blæs støvet (langt) væk med en blæsepistol

Vi kommer ikke uden om blæsepistolen, som kan puste luft med så stor en styrke, kompressoren tillader. Der findes flere forskellige modeller, og priserne starter fra 25 kroner. Er komplet genial og aldeles uundværlig og kan fx rense støvsugerfiltre og støvet arbejdstøj, blæse skidt ud af bremsetromler og kort sagt gøre rent på mandemåden (M/K).

Krav med blæsepistol:

  • Kompressor: 3 bar
  • Luft: 25 liter/min

9. Pump dæk op med en pumpepistol

Pumpepistolen er noget af det mest praktiske tilbehør til kompressoren. Den kan både pumpe cykel-, knallert- og bildæk lynhurtigt og er også velegnet til at fylde luft på det flade dæk på havetraktoren, sækkevognen og trillebøren. Derudover bliver du villakvarterets helt, når ungerne skal have luft i deres bolde, badedyr og luftmadrasser.

Pris omkring 100 kroner

Krav med pumpepistol:

  • Kompressor: 8 bar
  • Luft: min. 25 liter/min.

Værktøjet bestemmer kompressoren

De fleste kompressorer kan lave et tryk på 8-10 bar, men der er store forskelle på, hvor meget luft de kan levere i minuttet. De mindste og billigste er helt nede omkring 50 liter i minuttet, mens de større og dyrere typisk ligger på 250-300 liter i minuttet. Og kort fortalt er det værktøjet, du har tænkt dig at bruge, som bestemmer, hvilken kompressor du skal investere i.

En lille boremaskine skal eksempelvis bruge omkring 50 liter luft i minuttet, mens en stiksav bruger langt over 200 liter. På alt trykluftsværktøj, du kan købe, kan du læse, præcis hvor meget tryk og luft de hver især skal bruge.

At installere en kompressor bringer utallige fordele med sig. Eneste minusser er, at rækkevidden er relativt kort, og at den larmer meget, når den fylder luft i tanken.

Når det så er sagt, kan man købe meget lange luftslanger, helt op til 20 meter, så man ikke nødvendigvis behøver at have kompressoren stående i nærheden.

Aflæs trykket

Alle kompressorer leveres med minimum ét manometer, hvor du kan aflæse afgangstrykket ud til værktøjet, som du typisk indstiller på en drejeventil.

3 kompressorer i forskellige prisklasser

Den billige kompressor
Biltema 11-8 er en lille og billig kompressor, der med sin tank på beskedne 8 liter ikke kommer til at optage ret meget plads på værkstedet.

Den leverer ikke samme mængde luft som de større modeller, men til mindre krævende værktøj og opgaver, fx pumpe cyklen op eller drive en lille boremaskine, er den fin – og så kan den sluttes til en hvilken som helst stikkontakt.

Spænding: 230 volt
Motoreffekt: 1,1 hk
Tank: 8 liter
Tryk: 8 bar
Luftafgang ved 6 bar: 54 liter/min.
Støj: 91,8 dB
Vægt: 17 kg
Pris: 569 kroner

Kompressor i mellemklassen
Scheppach HC52DC, og kompressorer i samme klasse, er til den seriøse gør det selv’er. Her får du en stor tank og en stærk motor med to cylindre på 3 hk, der kan levere en luftmængde, som er rigelig til de fleste værktøjer.

Denne model kører på 230 volt, men vær opmærksom på, at kompressorer i denne prisklasse også findes i 400-voltsudgaver, du ikke kan slutte til et almindeligt stik.

Spænding: 230 volt
Motoreffekt: 3 hk
Tank: 50 liter
Tryk: 8 bar
Luftafgang ved 6 bar: 176 liter/min.
Støj: 91,2 dB
Vægt: 44 kg
Pris: 1.995 kroner

Den dyre kompressor
Metabo Kompressor Mega 520-200 D taber aldrig pusten, uanset hvilket stykke værktøj du slutter til. Med en enorm tank på 200 liter og et maksimalt tryk på 10 bar får du rigeligt med power og kan i bund og grund bare holde klampen i bund.

Generelt kan man sige, at prislejet over de 10.000 kroner henvender sig til det professionelle værksted og kræver, at du har et stik med 400 volt.

Spænding: 400 volt
Motoreffekt: 4 hk Tank: 200 liter
Tryk: 10 bar
Luftafgang ved 6 bar: 240 liter/min.
Støj: 96 dB
Vægt: 131 kg
Pris: 9.995 kroner

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj