Hjælp! Hvilken maskine skal jeg købe?

Hvad er en kulfri motor? Skal man vælge 12 eller 18 volt? Og er slagfunktion det samme som borehammer? Der melder sig et hav af spørgsmål, når man skal købe sin første bore-/skrue maskine, eller når den gamle skal skiftes ud med en nyere og smartere model. Heldigvis har vores testredaktør en god ven, som er nybagt husejer, og som ikke var bange for at stille alle de dumme spørgsmål.

1. Hvad betyder akku, når man snakker om en akku-boremaskine?

Akku kommer fra accumulator, som er det engelske ord for genopladelige batterier. Der er altså tale om en boremaskine på batteri.

2. Skal jeg vælge batteri eller ledning?

Batterierne i dag er så stærke, og maskinerne så energieffektive, at de snildt kan løse langt de fleste gør det selv-opgaver. Det bliver først for alvor nødvendigt med en ledning, når der er tale om de specialiserede maskiner som borehamre eller gipsskruemaskiner, der kører mange timer og løser meget krævende opgaver.
Hvad betyder akku, når man snakker om en akku-boremaskine?

3. Hvad er forskellen på en boremaskine og en skruemaskine?

Boremaskiner dækker typisk over maskiner med ledning, som kun kan bruges til at bore med. Skruemaskiner er batterimaskiner, som tidligere mest var beregnet til at skrue skruer i med. I dag er batterimaskinerne dog ofte så stærke, at de sagtens kan meget mere end det. Derfor er flere producenter også begyndt at kalde deres nyere batterimaskiner for bore-/skruemaskiner.

4. Skal jeg købe med eller uden slagfunktion?

Hvis du skal bore i murværk, er slagfunktionen en stor hjælp. Men i hård beton har den ikke en chance. Her er der behov for en borehammer.

5. Skal den være på 12 eller 18 volt?

Moderne batterier er ofte dyrere end selve maskinen. Så der kan være penge at spare ved at vælge en maskine med lidt mindre batterier på 12 volt. Mange af de små 12-voltsmaskiner er lige så stærke, som de store maskiner på 18 volt var for få år siden. Vælger du en med et moment omkring 30 newtonmeter (Nm) eller mere, er du godt dækket ind.

6. Hvad er newtonmeter?

Skruemaskinens drejningsmoment måles i newtonmeter. Det svarer til den kraft målt i newton, der trykkes med for enden af en stang på 1 meter. Vægten fra et lod på 1 kg svarer til 9,8 newton. Hænger man et lod på 1 kg for enden af stangen på 1 meter, er drejningsmomentet derfor 9,8 Nm. Et drejningsmoment på 30 Nm svarer til, at loddet for enden af den 1 meter lange stang vejer lidt over 3 kg. Bruger man i stedet en svensknøgle på 20 cm, skal loddet veje lidt over 15 kg.

7. Hvad er en borehammer?

Borehammeren er en bomstærk boremaskine, der hamrer sig gennem betonen, mens den borer. Slagene er færre end med en almindelig bore-/skruemaskine. Til gengæld er de meget mere kraftfulde. Borehammeren er genial til hård beton, men man skal være forsigtig, når man borer i mursten. Ellers kan de nemt flække.

8. Hvad er amperetimer?

Amperetimer er et udtryk for, hvor stor batteriets “tank” er. Jo flere amperetimer, des længere kan du arbejde uden at skulle lade dit batteri op.

9. Hvor mange amperetimer har jeg behov for?

Til de fleste opgaver i hjemmet er 2 Ah rigeligt. Især hvis du køber to batterier. Så kan det ene lades op, mens det andet sidder i maskinen.

10. Hvad er de små dioder på batterierne til?

Dioderne fungerer som batteriindikator, så du nemt kan se, hvor meget power der er tilbage i “tanken.“

11. Hvorfor hedder nogle batterier High Energy, ProCore, LiHD og lignende?

Tidligere var alle batterierne opbygget af sammenlignelige battericeller. Det betød, at 4 Ah hos den ene producent stort set var det samme som 4 Ah hos den anden. De senere år er nye batterier med stærkere celler dukket op. I vores egen test var en bore-/skruemaskine fra Bosch omkring 5-8 % hurtigere og omkring en tredjedel mere udholdende, når den brugte deres nye ProCore-batteri på 4 Ah sammenlignet med deres almindelige batteri på 5 Ah. Metabos nye LiHD-batteri på 4 Ah er både stærkere, 100 gram lettere og en del mindre end deres tidligere Li-Ion-batteri på 4 Ah.

12. Hvad vil det sige, at en motor er kulfri?

De nyeste og mest avancerede maskiner er for det meste udstyret med en kulfri motor. Her bruger man en ny teknologi, som har gjort det muligt at reducere friktionen inde i motoren ved at fjerne nogle små karbonbørster. På den måde bliver motoren omkring 25 % mere effektiv, den udvikler mindre varme, og den har en længere levetid.

I en gammeldags motor med børster sidder elektromagneterne på den roterende aksel i midten og drejer med rundt. Børsterne bruges til at skabe forbindelse fra batteriet til den roterende aksel.

I en moderne, kulfri motor sidder elektromagneterne i stedet på huset uden om den roterende aksel. Friktionen reduceres derfor betydeligt, da der ingen fysisk kontakt er til akslen inde i motoren.

13. Hvad betyder børstefri?

Børstefri og kulfri er det samme. På engelsk hedder det brushless. Det er også det, der står på siden af det meste værktøj med en kulfri motor.

14. Hvor mange batterier har jeg behov for?

Hvis du skal skrue en skrue i eller bore et hul en gang imellem, er et enkelt batteri rigeligt. Men skal du lave større projekter, er det meget rart med to batterier. Så kan det ene lade op, mens du bruger det andet.

15. Er det nødvendigt med en bælteclips?

Bælteclipsen er ikke tænkt til, at du skal bevæge dig rundt med maskinen i bæltet. Men når du fx står på toppen af en stige, er det superrart at kunne hægte maskinen fast i buksekanten eller i en lomme. Så har du begge hænder fri til at arbejde.

16. Er det nødvendigt med en hurtigoplader?

For den travle gør det selv’er, der skal bore mange huller på kort tid, giver en hurtigoplader god mening. DeWalts almindelige oplader (DCB107) bruger fx en time på at oplade et batteri på 1,3 Ah, mens deres hurtigoplader (DCB115) kun skal bruge 20 minutter.

17. Er det nødvendigt med indbygget arbejdslys?

Indbygget LED-lys i maskinen er ikke en nødvendighed, og vil du gerne spare nogle penge, kan det være et oplagt sted. Når det er sagt, så gør arbejdslyset det en del nemmere at se, hvad du laver.

18. Hvorfor har nogle maskiner Bluetooth?

Flere professionelle maskiner har i dag Bluetooth, som gør dig i stand til at holde øje med, hvor længe maskinen har kørt, og om batterierne er ved at være slidt op. Det giver god mening for den professionelle håndværksmester med mange maskiner og batterier, han skal holde styr på. For gør det selv’eren er det ganske overflødigt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bore- og skruemaskiner