Slagboremaskine vs. slagskruetrækker - forstå forskellene og få mere ud af dine maskiner

Som gør-det-selv-mand/kvinde er der visse værktøjer, man er nødt til at have i sit arsenal. Det er f.eks. svært at leve uden en god bore-/skruemaskine. Men måske har du også hørt om slagskruetrækkere og overvejer, om det er noget for dig. Vi giver her et deep-dive i de to typer værktøj, for selvom de umiddelbart minder om hinanden, så er der ret store forskelle.

© Depositphotos.com

Hvad er en slagboremaskine egentlig?

En slagboremaskine er et efterhånden almindeligt stykke værktøj i de fleste hjem, hvor man ikke er bange for at begive sig ud i div. større eller mindre gør-det-selv projekter. En boremaskine (eller en bore-/skruemaskine, som det oftest vil være) kan anvendes til hhv. at bore og skrue - det giver næsten sig selv. En slagboremaskine kan nøjagtigt det samme, men er mere hårdfør og kan anvendes i bl.a. murværk, tegl og andre hårdere materialer, hvor en maskine uden slag kommer til kort.

Alm. bore-/skruemaskiner har et lineært vridningsmoment til deres rådighed, hvilket vil sige, at der er den kraft, der er - og så er der ikke mere. En slagboremaskine har naturligvis også et vridningsmoment, men slagfunktionen gør, at den alligevel har noget mere power.
I bund og grund er det præcis det samme som at stå med en alm. skruetrækker og skrue en skrue i, som går trægt. Her kan man enten vride i sit håndled og underarm, hvilket sjældent har effekt - eller man kan “tage tilløb” og skrue skruen i med små ryk. Det er reelt sådan en slagboremaskine fungerer.

Slagboremaskiner er ægte kraftkarle, hvorfor de også typisk er noget større og tungere end deres artsfæller uden slag. Dog vil det være værd at overveje en slagboremaskine frem for en maskine uden slag, fordi det er rart at vide, at man har den ekstra kraft.

Hvad er så en slagskruetrækker?

Mange forveksler slagskruetrækkere med slagboremaskiner og siger, at de er ens - det er de ikke. Ja, de deler visse ligheder, men her er tale om to forskellige stykker værktøj til forskellige typer opgaver.

Først og fremmest har en slagskruetrækker permanent bitsholder, hvor en slagboremaskine har en selv-spænder borepatron. Dvs. at du ikke kan montere andet end bits i en slagskruetrækker - og det skal du heller ikke, for den er beregnet til at skrue og ikke bore med.

Derudover har slagskruetrækkere et signifikant højere moment end selv professionelle slagboremaskiner, hvilket man tydeligt mærker når man arbejder med dem. Der er ingen håndledsbelastning, fordi slagskruetrækkeren dels er propfuld af power og dels har permanent slagfunktion. Der er således ingen vridning, når man bruger en slagskruetrækker - den “slår” simpelthen skruerne i.

Har du brug for en slagskruetrækker?

Det kan være fristende at udvide sin værktøjssamling med nye, fede maskiner, men hvis du er i tvivl om, hvorvidt en slagskruetrækker er pengene værd for dig, så vid at en god slagboremaskine kan være næsten lige så god i det daglige. Dog vil vi sige, at en slagskruetrækker kan være utrolig rar at have, hvis du skal skrue mange skruer i - f.eks. i fm. anlæggelse af terrasse eller hvis du skal skifte døre og vinduer og dermed har mange karmskruer, der skal på plads.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bore- og skruemaskiner