Indholdsoversigt
1. Smadrearbejde
Spidsmejsel:
Den første mejsel, de fleste køber. Mejslen er ideel til at skabe de første brudflader, når du skal ødelægge et gulv eller en mur.
2. Skrabearbejde
Bredmejsel:
Den simpleste skrabemejsel har et bredt hoved med en spids vinkel, som gør det nemt at skrabe fx puds af en væg i brede baner.
Flisemejsel:
Når det er ekstra vigtigt at beskytte underlaget – hvis du fx skal skifte et fliselag – så vælger du en flisemejsel, som egentlig er en bredmejsel udstyret med en vinkel, som gør det nemt at undgå, at mejslen slår i underlaget. Vinklen er også praktisk, hvis du skal arbejde langs gulv eller loft i en fornuftig stilling.
Skraber:
Hvis du skal fjerne bløde materialer som linoleum eller tæppe, så bruger du en skraber. Modsat de fleste andre mejsler er stålet tyndt og fleksibelt, så det er skarpt nok til at skære i elastisk lim, og så er skraberen udstyret med små knive på kanten, som kan skære et linoleumslag ud i baner.
3. Specialarbejde
Hulmejsel:
Hvis du skal rille ud til elkabler eller pex-rør i letbeton, så kan du bruge en hulmejsel, som er lavet til at skære en kanal.Til mursten bruges en rilleskærer, som vibrerer mindre. Det er sundere for muren.
Hulmejsel med vinger:
Hvis det er bydende nødvendigt, at den rille, du laver, ikke varierer i dybden, bruger du en hulmejsel med vinger, der fungerer som dybdestop.
Stemmejern:
SDS-plus-stemmejern bruges af håndværkere, der fx skal lave store tapsamlinger på tagkonstruktioner i forbindelse med restaureringsarbejde.