Det vidste du ikke, dit elværktøj kunne

Din skruemaskine kan mere end at sætte skruer i, fx. kan den rense kartofler. Vi giver dig 14 alternative bud på, hvordan du kan bruge dit el-værktøj.

Elværktøj

Dit værktøj kan tit mere end du tror. Du kan eksempelvis bore huller med din vinkelsliber.

Dit værktøj kan mere end du måske lige går og tror. Du kan eksempelvis rense snavs og rust af grillen med din vinkelsliber eller fræse false med en elhøvl. Det er faktisk fantasien der sætter grænserne, og uanset hvad så er det resultatet, der tæller.

I denne artikel giver vi dig 14 interessante eksempler på alternative anvendelsesmuligheder til dit el-værktøj, som du kan lade dig inspirere af og måske endda bygge videre på.

Stort set alle de ideer vi præsenterer i artiklen kan du umiddelbart kopiere uden de koster en bondegård eller kræver noget særligt specialudstyr. Der er enkelte undtagelser. Eksempelvis kommer du ikke udenom en beskeden investering på et par hundrede kroner, hvis du vil bore i sten med din vinkelsliber, men i sidste ende er det stadig billigere end en tur til stenhuggeren.

1. Pump vand med skruemaskinen

Med et lille, men smart aggregat til under hundrede kroner kan du lave din skruemaskine om til en lille effektiv vandpumpe, der fx er oplagt, når du skal vande planter med vand fra din regnvandsbeholder. Du behøver bare forbinde pumpen med en skruemaskine og to stykker vandslange.

Pumpen her kan flytte 3.000 liter i timen ved 2.800 omdrejninger i minuttet. Pumpen kan ifølge producenten løfte en 30 meter høj vandsøjle.

Ekstra udstyr: 90 kroner.

2. Brug fræseren som søjlebor

Hvis du har behov for at bore huller til fx hængslerne i en skabslåge, hvor det er vigtigt, at boret møder sit emne vinkelret, så kan overfræseren erstatte et søjlebor. Sålen på overfræseren holder fræsejernet vinkelret, og med det rette jern kan du bore helt lige huller.

Ekstra udstyr: 0 kroner.

3. Rens kartofler med skruemaskinen

Nye kartofler er lette at pille, men skal der pilles mange, tager det hurtigt lang tid. Du kan dog hjælpe dig selv med en spand vand, en frisk toiletbørste og en skruemaskine.

Fyld spanden med vand og kartofler, og stop en toiletbørste i gabet på skruemaskinen. Stop nu børsten i spanden, og start motoren på fuld skrue. Nu renser og skrubber børsten kartoflerne hurtigt og effektivt.

Ekstra udstyr: 20 kroner.

4. Brug båndsliberen som bænksliber

Hvis du kun skal bruge en bænksliber en sjælden gang imellem, så er det både et stort og halvdyrt stykke værktøj at have stående i værkstedet. Og hvis du har en båndsliber til rådighed, så kan den konverteres til en lille bænksliber med en tvinge eller to. Du skal blot vende den på hovedet og spænde den solidt fast til et tungt bord.

Ekstra udstyr: 0 kroner.

5. Polér sten med vinkelsliberen

Har du lavet ridser i marmorbordpladen? Hvis du har en vinkelsliber, så kan du tilkøbe et sæt diamantpolerskiver og en slibefod til vinkelsliberen. Slibefoden monteres på den gevindtap, der normalt holder det spænde, der fikserer en slibeskive. Polerskiverne sættes på slibefoden med velcro.

Du kan også bruge polerskiverne på en excentersliber, men fordelen ved en vinkelsliber er de meget højere omdrejninger, som gør det let at polere ridserne ud af selv hårde sten.

Ekstra udstyr: 200-800 kroner.

6. Vibrér beton med borhammer og rystepudser

Du kan bruge dit håndværktøj til at vibrere luftboblerne ud af støbeforme til beton, hvis du holder det ind imod kanten på støbeformen. Såvel rystepudser som borhammer kan bruges som erstatning for en egentlig betonvibrator, men jo stivere betonblandingen er, og jo større mængden af luftbobler er, desto større værktøj skal du bruge.

Til en bordplade i flydespartel er en rystepudser nok, men skal du støbe noget tykkere, så skal du nok have fat i fx en borhammer eller en bajonetsav.

Ekstra udstyr: 0 kroner.

7. Sæt hulsaven på en vinkelsliber

Du har sikkert prøvet at arbejde med en hulsav på en skruemaskine, men vidste du, at du kan få diamanthulsave til din vinkelsliber, som gør det let at bore huller i fx granit eller marmor?

Hulsave til vinkelslibere skrues fast på gevindtappen, der som regel holder den spændeskive, der fikserer skæreskiverne på sliberen.

Ekstra udstyr: 150 kroner.

8. Brug stiksaven som dekupørsav

Hvis du skal skære sirlige detaljerede profiler i træ, så kan du relativt let konvertere din stiksav om til en hjemmelavet dekupørsav.

Lav en lille bordplade med hul til stiksavens klinge, og spænd så saven fast på undersiden af pladen. Der er ofte montagehuller i stiksavens sål. Du har nu begge hænder fri til at styre det stykke træ, du skærer i.

Ekstra udstyr: 40 kroner.

9. Lav en planhøvl af en overfræser

Du kan bruge en overfræser som planhøvl til smalle profiler ved at lave en opstilling, hvor fræsesålen hviler på en ramme, der er en smule højere end det profil, du høvler. Fordi fræseren står på rammen, som ikke ændrer højde, kan du indstille fræsehovedets dybdestop til den ønskede højde og så køre fræseren over profilet, indtil det er helt plant.

Ekstra udstyr: 0 kroner.

10. Fjern fuger med multicutteren

Multicutteren er superpraktisk, når der skal renses murfuger. Med en karbidklinge til hårde materialer kan du let og præcist fræse både vandrette og lodrette fuger ud. Multicutteren er særlig smart, fordi den er let at styre sammenlignet med fx et fugefræsehoved til en vinkelsliber.

Hvis du skal fjerne meget løse fuger, så kan du sandsynligvis klare dig med en gammel, aflagt multicutterklinge, uanset hvilket metal den er lavet i.

Ekstra udstyr: 100 kroner.

11. Rens grill med vinkelsliberen

Du kan lynhurtigt rense snavs og rust af grillristen med en stålbørste monteret på vinkelsliberen eller skruemaskinen for den sags skyld. De høje omdrejninger gør rengøringen til en leg i forhold til den relativt lange kamp med den manuelle stålbørste, der ellers er en del af grillentusiastens forårsritual.

Ekstra udstyr: 50 kroner.

12. Montér kroge med skruemaskinen

Du behøver ikke vride hånden af led for at skrue kroge i loftsbjælkerne. Sæt i stedet en øsken fast i skruemaskinens bitholder, og brug øskenen til at skrue krogene fast i loftet.

Ekstra udstyr: 5 kroner.

13. Fræs false med elhøvlen

Hvis kniven på din elhøvl rækker helt ud til kanten af høvlen, så kan den fræse en fals. Det eneste, du skal bruge ud over høvlen, er et parallelanslag, der sammen med høvlens dybdestop kan bruges til at indstille, hvor bred og hvor dyb en fals du ønsker. Og så er det faktisk bare et spørgsmål om at høvle.

Ekstra udstyr: 0 kroner.

14. Skræl æbler med skruemaskinen

Hvis du sætter et spadebor i skruemaskinen og et æble på spadeboret, så har du god kontrol over frugten, der kan roteres sikkert ved høje omdrejninger. Hold så en tyndskræller ind imod æblet, og så skal du se løjer.

Med denne teknik kan du skrælle en pose æbler på meget kort tid.

Ekstra udstyr: 50 kroner.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj