Drejebænk – trænørdens bedste legetøj

Drømmer du om at lave fint træarbejde, er en drejebænk noget af det første, du skal købe til snedkerværkstedet.

Drejebænk: Med en drejebænk kan du lave alt fra stoleben til frugtskåle og skakbrikker. Og sådan cirka 1000 andre ting.

Med en drejebænk kan du lave alt fra stoleben til frugtskåle og skakbrikker. Og sådan cirka 1000 andre ting.

En trædrejebænk kan koste fra 400 til 40.000 kroner

En drejebænk er en fantastisk maskine, men du skal gøre op med dig selv, hvor mange penge du vil investere i maskinen. Og det kommer an på dine behov.

Pris og kvalitet hænger som regel sammen, og det er selvfølgelig også tilfældet med drejebænke. Men vil du blot dreje en skål eller et saltkar, behøver du altså ikke købe en drejebænk til 8000 kroner. Så kan en model til 1000 kroner være ganske fin. En billig drejebænk har typisk ikke lige så mange indstillingsmuligheder som en dyr drejebænk. Til fint arbejde med mange detaljer, kan det være et problem, hvis maskinens drejehastighed ikke kan ændres.

DREJEBÆNK: En drejebænk til hobbybrug. På maskinen kan man indstille hastigheden, og værktøjsholderen, hvor drejejernet skal hvike, kan justeres.

En drejebænk til hobbybrug. På maskinen kan man indstille hastigheden, og værktøjsholderen, hvor drejejernet skal hvike, kan justeres.

Sådan virker en drejebænk

En drejebænk er en relativt simpel maskine. Jo bedre byggekvalitet, desto længere kan maskinen holde og levere gode resultater. Et stykke træ spændes fast i den såkaldte pinoldok, som kan flyttes på langs af drejebænken alt efter størrelsen på træet. Maskinen drives af en motor, som får træet til at dreje rundt, og med et knivskarpt drejejern, skærer man i træet, indtil det har den ønskede form.

Ingen drejebænk uden drejejern

En drejebænk skal du selvfølgelig have, hvis du vil dreje træ. Men du får også brug for gode drejejern. Der findes et utal af forskellige jern, og det er drejejernenes udformning, der afgør, hvilke former og riller, du kan dreje i træet. Drejejern til trædrejebænk produceres i forskellige metaller, men det anbefales, at du køber jern af HHS-typen (High Speed Steel). De holder længere og kan slibes på en bænksliber, når de er slidte.

DREJEBÆNK: Her drejes der et ben. Maskinen drejer træet rundt, og drejejernet skærer det uuønskede træ væk. Det er sådan, drejebænken fungerer.

Her drejes der et ben. Maskinen drejer træet rundt, og drejejernet skærer det uuønskede træ væk. Det er sådan, drejebænken fungerer.

Alle kan bruge en drejebænk

Du behøver ikke at have stået i lære hos en snedkermester for at bruge en drejebænk. Men du skal være forberedt på, at det kræver en del øvelse, inden du kan dreje en skål, der er pæn nok til at komme på bordet. Selvom drejebænken, og de knivskarpe drejejern, kan se intimiderende ud, er de ikke farlige, når du blot tænker dig om og afbryder maskinen på stikkontakten, når du skifter hastighed, og når du spænder træet fast. Brug altid beskyttelsesbriller, så du ikke får støv og spåner i øjnene.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj