Hvad er en dykpumpe?
En dykpumpe er en lille, kompakt pumpe, som dykkes ned i det vand, den skal pumpe op – og det er selvfølgelig deraf dykpumpen har får sit navn.
En dykpumpe er god at have ved hånden, hvis kælderen bliver oversvømmet, eller når din brønd, swimmingpool eller dit havebassin skal tømmes for vand.
En dykpumpe kan både stå på bunden af et havebassin, i en drænbrønd eller i en regnvandstønde. Uanset hvor dykpumpen placeres, suger den vandet ind og pumper det ud via slangen.
Hvordan virker en dykpumpe?
De fleste dykpumper er bygget op på samme måde. Dykpumpen har et kompakt pumpehus, der har til opgave at suge vandet ind forneden og sende det ud foroven. De fleste dykpumper er desuden udstyret med et håndtag, så de nemt kan flyttes rundt mellem de steder, der er behov for dens egenskaber.
En dykpumpe har den fordel, at den kan arbejde automatisk takket være en såkaldt svømmeflyder, som tænder og slukker afhængigt af vandstanden. Det betyder i praksis, at du kan placere en dykpumpe permanent i for eksempel din regnvandsbrønd. I den situation vil flyderen registrere, når vandstanden når et givent niveau og derefter gå automatisk i gang. Når dykpumpen har pumpet tilstrækkeligt med vand ud, afbryder flyderen pumpen igen.
I videoen fra Gardena kan du se hvordan deres bud på en dykpumpe til urent vand fungerer:
Hvor mange liter vand i timen kan en dykpumpe flytte?
Selvom dykpumper ofte er små og kompakte, kan mange af dem flytte flere tusind liter vand i timen. Det er dog svært at sige, hvor mange liter det reelt drejer sig om, da der er flere faktorer, som spiller ind. Dykpumpens evne til at flytte vand afhænger blandt andet af pumpens motor og kræfter, men også af pumpeslangens dimension, og hvor højt vandet i den pågældende opgave skal pumpes op.
Hvilken dykpumpe skal jeg købe?
Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man skal bruge sin dykpumpe til, inden man går ud og investerer i én. Skal du bruge en dykpumpe til brønd eller kan du nøjes med en lille dykpumpe? Skal du dræne en udendørs fiskedam eller en oversvømmet kælder, hvor vandet kan være grumset giver det god mening at investere i en stor dykpumpe, som kan klare partikler på op til 25 mm. Har du derimod kun behov for at tømme mindre beholdere, bassiner osv. for rent vand, så kan du som regel klare dig med en lille dykpumpe, som kan klare partikler på op til 5 mm.