En drøm af et værktøjsskab

Skabet her beskytter dit værktøj, så skarpe skær ikke ødelægges. Og du kan høvle, slibe og save løs – når skabet er lukket i, støver værktøjet ikke til.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
750 kroner

Intro

Et skab til stemmejern og andet værktøj til træarbejde skal bygges af træ – og der er god grund til at bygge det helt fra bunden og ikke bare bygge videre på et almindeligt skab, når du bygger med teknikken her.

Teknikken er enkelt fortalt at bygge en lukket kasse af limtræsplader, som du så skærer den forreste del af. Den afskårne front deles i to låger, som er så dybe, at de ligesom skabets bagvæg og sider er fremragende at hænge værktøj op på – og som helt automatisk passer så præcist sammen, at værktøjet ikke støves til, når du arbejder.

Det giver dig mere end dobbelt så meget plads, som en værktøjstavle på samme stykke væg ville give. Og du undgår at hænge eller lægge dit skarpe værktøj op ad metal, der hurtigt vil ødelægge de fine skær. Og som vi viser nogle eksempler på, er det let at indrette skabet, så værktøjet hænger tæt, nemt at komme til og godt beskyttet.

Vejledning

01
Sider, top og bund samles 7 Trin

Skabet bygger vi - enkelt fortalt - som en lukket, solid kasse, hvor den forreste del skæres af, deles i to og sættes tilbage som låger.

Alle sider er skåret ud af fyrretræshylder fra byggemarkedet. Det er billigt, og det er let at have med at gøre.

Vi begynder med at samle siderne, toppen og bunden. De samles med lim på gering, dvs. at de skæres skråt, så der ikke er synligt endetræ.

1

Med skrå snit skærer vi sider (A), top og bund (B) til i længden. Lettest er det med en dyksav stillet i 45 grader.

TIPS: Prøv i træ, du ikke bruger, så du ved, at vinklen er 90 grader, når to emner limes sammen.

2

Alle fire stykker (A og B) skæres til i bredden. Det bliver sammen med en enkelt pladetykkelse til skabets dybde, og du vælger en dybde, der passer til dit værksted. Vi laver vores plader 30 cm dybe.

3

De fire stykker (A og B) lægges op i forlængelse af hinanden med ydersiden opad. Er du heldig at have et langt bord med lige forkant, lægger du dem langs den, ellers retter du ind efter en retskinne e.l.

4

Med malertape gør vi klar til limningen. Når side (A) og bund (B) støder helt tæt ind til hinanden, lægger du en bane af din bedste malertape på langs ad samlingen. Følg op med stykker på den anden led.

5

Smør lim på alle samleflader, når du har vendt striben om. Hæld god snedkerlim op i en kop, rør et par dråber vand i den. Den let fortyndede lim smører du på i samlingen. Hele fladen skal have lim.

6

Den første side rejses op i 90 grader og tapes over kanterne. For at få vinklen ret samler du om en snedkervinkel. Læg mærke til, om limen bliver presset ud langs hele samlingen. Hvis ikke, må du smøre mere på.

7

Fortsæt over de næste hjørner. Når hele korpus er samlet på et plant bord, tjekkes, at diagonalerne er lige lange, så er vinklerne rette. Efter 20 minutter er limen så stærk, at du kan gå videre.

02
Beklædning på front og bagside 7 Trin

Både front og bagklædning samles af to limtræsplader.

Fronten placerer vi uden på skabets sider og bund, det, man kalder korpus. Det er pænest, fordi man så ikke vil se pladekanter på forsiden.

Omvendt lægger vi vores bagklædning ind i korpus, så dens kanter ikke ses udefra.

Men bagklædningen må vente, til fronten er limet på - og er skåret af igen sammen med de yderste 5 cm af korpus til det, der bliver låger.

1

Pladerne til bagside og front (C) skæres parvis til, så de passer nøjagtigt sammen. Læg to plader tæt sammen på et plant underlag, du må save i. Kør rundsaven gennem samlingen, så vil de to kanter passe perfekt.

2

Pladerne til bagside og front (C) samles to og to. Smør din let fortyndede lim på begge kanter, der skal limes. Læg dem på en avis, der kan tage den overskydende lim, og spænd dem hårdt sammen.

3

Fronten skæres til. Placér korpus oven på de sammenlimede plader, som skal blive til fronten (C). Tjek med diagonalmål, at korpus ligger i vinkel. Tegn op hele vejen rundt om kassen.

4

Frontpladen (C) skæres til efter opstregningen. Med føringsskinne og dyksav bliver det præcist og er let at skære, selvom der måske kun fjernes få millimeter.

5

Frontpladen (C) limes på korpus (A og B). Smør snedkerlim på forkanterne, læg korpus oven på frontpladen, og spænd til med skruetvinger. Du skal sikre et plant underlag, hvor tvingerne finder plads.

6

Den forreste del af kassen skæres fri, så vi kan lave to låger af den. Træk en streg hele vejen rundt 5 cm inde på korpus. Sæt kassen på et par pinde på gulvet, og sav låget af.

7

Bagklædningen (C) skæres til og limes fast på indersiden af korpus. Læg korpus på bagklædningen, og tegn på den langs indersiden af korpus. Sav til efter stregen, og lim den fast ved bagkanten.

03
Fronten deles til to låger 2 Trin

1

Sav nu fronten over lige netop i midten, så du får to symmetriske låger. Hvis klingen ikke kan nå igennem, kan du skære igennem det sidste af rammen med en fukssvans.

2

Lågerne lukkes af på midten med en liste (D). Lågerne har kanter fra korpus langs tre sider, og på den sidste limes en ny side (D). Den skæres til og limes fast.

04
Lågerne sættes tilbage på skabet 4 Trin

1

Mærk op til hængsler. Lågerne skal hængsles på rammen. Spænd en låge op på rammen, hvor den skal sidde, så den flugter. Tegn op til tre bladhængsler hhv. 12 cm fra top og bund og i midten.

2

Stem ud til hængslerne. Med et skarpt stemmejern stemmer du fri til hængslerne i begge kanter, altså både på lågen og i skabet. Stem forsigtigt fra begge sider, så du ikke river for meget træ ud.

3

Lågerne skrues fast. Sæt tre 4-5 mm tykke afstands klodser imellem låge og korpus, så hængslerne passer præcist i bredden. Spænd lågen fast om klodserne, og skru hængslerne fast i begge kanter.

4

Magnetlåse skal holde lågerne tætte. Vi limer et lille anlæg (E) for låsene fast under toppen (B) af skabet. Den store del af låsen skrues på lågen, og hvor den rører vores anlæg, sættes den lille plade.

05
Ophæng til det sarte værktøj 6 Trin

Nu kan vi indrette skabet. Vi har kun sat en enkelt hylde i, men du kan nemt sætte flere ind, hvis du har brug for det.

Stemmejernene hænger godt i lågerne, hvor de nemt skærmes mod alt, der sløver dem. De skal sidde så fast, at de ikke ryger ud, når skabet åbnes og lukkes. Vi hænger to sæt op, et ældre sæt med runde kraver og et nyt med flade kraver - og giver også høvlen en sikker plads.

1

Tegn, hvor jernene med runde kraver skal hænge på den liste, der skal bære dem. Læg dem med fornuftig afstand, og sæt en streg på begge sider af hvert stemmejern.

2

Bor hul til hvert enkelt stemmejern med et bor, der passer til kraven på netop det jern, målt lige under skaftet. Hullet placeres midt mellem de to streger, du satte før.

3

Sav et spor i listen fra forsiden ind til hvert hul. Sporet skal være 2-3 millimeter bredere, end stemmejernet er på den smalle led. Når jernet sættes ind på plads og drejes en halv omgang, sidder det.

4

Vi sætter ophæng til de nyere stemmejern med flade kraver i den anden låge. De kan sidde mellem to smalle lister. Den forreste liste sættes 2 mm lavere end den bageste, så vil jernene vippe ind og sidde stabilt.

5

Også pudshøvlen giver vi en beskyttet plads i skabet. Som stemmejernene skal den holdes fri af metal. Med et par små flade lister kan du let give den et lille modhold, så den står trygt op ad bagvæggen.

6

Nu har det skarpe værktøj en beskyttet plads i skabet, der er skruet op på væggen i sin solide bagklædning. Resten af værktøjet kan så hænge på skruer og kroge.

Materialer

16 mm limtræsplade, 32 cm bred

 • 2 sider (A) a 80 x 30 cm
 • 2 top- og bundstykker (B) a 60 x 30 cm
 • 4 plader til front og bagside (C) a 80 x 32 cm (de passes til senere)
 • 2 lågesider (D) a ca. 77 x 5 cm
 • 1 anlæg (E) for magnetlåse, 26 x 3 cm
 • 1 fast hylde (F), 57 x 22 cm
 • Diverse mindre stykker til ophæng

Desuden:

 • 2 magnetlåse
 • 6 bladhængsler, 50 x 14 mm
 • PVAc-lim (hvid snedkerlim)
 • Malertape, bred og i god kvalitet
 • Skruer og stifter til indretning

Tidsforbrug

En god weekend

Pris

Cirka 750 kroner

Sværhedsgrad

Meget enkelt - men skabet fortjener stor omhu, så det bliver helt støvtæt.

Tegning

Forenklet sagt bygges skabet først som en lukket kasse (tegningen til venstre). Så skæres fronten af og deles i to låger (de røde streger), som indrettes, så stemmejern o.l. kan sidde godt beskyttet i dem (tegningen til højre).

Tips & Tricks

Fæld en hylde ind i siderne

Mens rammen er uden front og bagside, fælder vi en hylde ind i siderne.

Du kan altid sætte hylder i skabet med hyldebærere eller lister, men en hylde (F) limer vi fast i en not i siderne (A), så den stiver skabet af.

Noten i de to sider (A) laver vi, når vi har skåret fronten af korpus. Med rundsaven skærer vi 6 mm ned til notens kanter, og så fjerner vi træet mellem de to snit med et stemmejern. Hylden limes fast, når bagklædningen er på plads.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Værktøj