Intro
Vejledning
01
Sider, top og bund samles
7
Trin
Skabet bygger vi - enkelt fortalt - som en lukket, solid kasse, hvor den forreste del skæres af, deles i to og sættes tilbage som låger.
Alle sider er skåret ud af fyrretræshylder fra byggemarkedet. Det er billigt, og det er let at have med at gøre.
Vi begynder med at samle siderne, toppen og bunden. De samles med lim på gering, dvs. at de skæres skråt, så der ikke er synligt endetræ.
Med skrå snit skærer vi sider (A), top og bund (B) til i længden. Lettest er det med en dyksav stillet i 45 grader.
TIPS: Prøv i træ, du ikke bruger, så du ved, at vinklen er 90 grader, når to emner limes sammen.
Alle fire stykker (A og B) skæres til i bredden. Det bliver sammen med en enkelt pladetykkelse til skabets dybde, og du vælger en dybde, der passer til dit værksted. Vi laver vores plader 30 cm dybe.
De fire stykker (A og B) lægges op i forlængelse af hinanden med ydersiden opad. Er du heldig at have et langt bord med lige forkant, lægger du dem langs den, ellers retter du ind efter en retskinne e.l.
Med malertape gør vi klar til limningen. Når side (A) og bund (B) støder helt tæt ind til hinanden, lægger du en bane af din bedste malertape på langs ad samlingen. Følg op med stykker på den anden led.
Smør lim på alle samleflader, når du har vendt striben om. Hæld god snedkerlim op i en kop, rør et par dråber vand i den. Den let fortyndede lim smører du på i samlingen. Hele fladen skal have lim.
Den første side rejses op i 90 grader og tapes over kanterne. For at få vinklen ret samler du om en snedkervinkel. Læg mærke til, om limen bliver presset ud langs hele samlingen. Hvis ikke, må du smøre mere på.
02
Beklædning på front og bagside
7
Trin
Både front og bagklædning samles af to limtræsplader.
Fronten placerer vi uden på skabets sider og bund, det, man kalder korpus. Det er pænest, fordi man så ikke vil se pladekanter på forsiden.
Omvendt lægger vi vores bagklædning ind i korpus, så dens kanter ikke ses udefra.
Men bagklædningen må vente, til fronten er limet på - og er skåret af igen sammen med de yderste 5 cm af korpus til det, der bliver låger.
Pladerne til bagside og front (C) skæres parvis til, så de passer nøjagtigt sammen. Læg to plader tæt sammen på et plant underlag, du må save i. Kør rundsaven gennem samlingen, så vil de to kanter passe perfekt.
Pladerne til bagside og front (C) samles to og to. Smør din let fortyndede lim på begge kanter, der skal limes. Læg dem på en avis, der kan tage den overskydende lim, og spænd dem hårdt sammen.
Fronten skæres til. Placér korpus oven på de sammenlimede plader, som skal blive til fronten (C). Tjek med diagonalmål, at korpus ligger i vinkel. Tegn op hele vejen rundt om kassen.
Frontpladen (C) skæres til efter opstregningen. Med føringsskinne og dyksav bliver det præcist og er let at skære, selvom der måske kun fjernes få millimeter.
Frontpladen (C) limes på korpus (A og B). Smør snedkerlim på forkanterne, læg korpus oven på frontpladen, og spænd til med skruetvinger. Du skal sikre et plant underlag, hvor tvingerne finder plads.
Den forreste del af kassen skæres fri, så vi kan lave to låger af den. Træk en streg hele vejen rundt 5 cm inde på korpus. Sæt kassen på et par pinde på gulvet, og sav låget af.
03
Fronten deles til to låger
2
Trin
Sav nu fronten over lige netop i midten, så du får to symmetriske låger. Hvis klingen ikke kan nå igennem, kan du skære igennem det sidste af rammen med en fukssvans.
04
Lågerne sættes tilbage på skabet
4
Trin
Mærk op til hængsler. Lågerne skal hængsles på rammen. Spænd en låge op på rammen, hvor den skal sidde, så den flugter. Tegn op til tre bladhængsler hhv. 12 cm fra top og bund og i midten.
Stem ud til hængslerne. Med et skarpt stemmejern stemmer du fri til hængslerne i begge kanter, altså både på lågen og i skabet. Stem forsigtigt fra begge sider, så du ikke river for meget træ ud.
Lågerne skrues fast. Sæt tre 4-5 mm tykke afstands klodser imellem låge og korpus, så hængslerne passer præcist i bredden. Spænd lågen fast om klodserne, og skru hængslerne fast i begge kanter.
05
Ophæng til det sarte værktøj
6
Trin
Nu kan vi indrette skabet. Vi har kun sat en enkelt hylde i, men du kan nemt sætte flere ind, hvis du har brug for det.
Stemmejernene hænger godt i lågerne, hvor de nemt skærmes mod alt, der sløver dem. De skal sidde så fast, at de ikke ryger ud, når skabet åbnes og lukkes. Vi hænger to sæt op, et ældre sæt med runde kraver og et nyt med flade kraver - og giver også høvlen en sikker plads.
Tegn, hvor jernene med runde kraver skal hænge på den liste, der skal bære dem. Læg dem med fornuftig afstand, og sæt en streg på begge sider af hvert stemmejern.
Bor hul til hvert enkelt stemmejern med et bor, der passer til kraven på netop det jern, målt lige under skaftet. Hullet placeres midt mellem de to streger, du satte før.
Sav et spor i listen fra forsiden ind til hvert hul. Sporet skal være 2-3 millimeter bredere, end stemmejernet er på den smalle led. Når jernet sættes ind på plads og drejes en halv omgang, sidder det.
Vi sætter ophæng til de nyere stemmejern med flade kraver i den anden låge. De kan sidde mellem to smalle lister. Den forreste liste sættes 2 mm lavere end den bageste, så vil jernene vippe ind og sidde stabilt.
Også pudshøvlen giver vi en beskyttet plads i skabet. Som stemmejernene skal den holdes fri af metal. Med et par små flade lister kan du let give den et lille modhold, så den står trygt op ad bagvæggen.
Materialer
16 mm limtræsplade, 32 cm bred
- 2 sider (A) a 80 x 30 cm
- 2 top- og bundstykker (B) a 60 x 30 cm
- 4 plader til front og bagside (C) a 80 x 32 cm (de passes til senere)
- 2 lågesider (D) a ca. 77 x 5 cm
- 1 anlæg (E) for magnetlåse, 26 x 3 cm
- 1 fast hylde (F), 57 x 22 cm
- Diverse mindre stykker til ophæng
Desuden:
- 2 magnetlåse
- 6 bladhængsler, 50 x 14 mm
- PVAc-lim (hvid snedkerlim)
- Malertape, bred og i god kvalitet
- Skruer og stifter til indretning
Tidsforbrug
En god weekend
Pris
Cirka 750 kroner
Sværhedsgrad
Meget enkelt - men skabet fortjener stor omhu, så det bliver helt støvtæt.