Geniale strips

Få ting er så simple og samtidig så geniale som den lille plastikstrip, der er en fast bestanddel af de fleste værktøjskasser.

Selvom det tynde nylonbånd med de mange tænder oprindeligt er lavet for at samle kabler, så kan opfindelsen bruges til uendeligt meget mere – også mere, end de fleste forestiller sig.

Når ledningerne under skrivebordet skal samles, når planterne skal holdes fast til et espalier, når cykelskærmen skal sikres, og når nedløbs- røret skal holdes midlertidigt på plads – så kan det alt sammen klares med en kabelstrip eller to.

Kabelstrip, ledningsholder, kabelbinder eller slet og ret strip; kært barn har mange navne, og det lille ny- lonbånd med de små takker har virkelig mange anvendelsesmuligheder – også flere, end du formentlig er klar over. Og med sikkerhed flere, end opfinderen Maurus C. Logan i sin tid havde forestillet sig.

De små hjælpere bør bestemt også være en fast del af din værktøjskasse. Men du skal være opmærksom på, at der er stor forskel på kvaliteten – de helt billige knækker ofte, blot du spænder dem let, og er de ikke uv-bestandige, går de i opløsning af sig selv, hvis de sidder udendørs.

Men nogle gange skal de altså blot holde en plante på plads, indtil den vokser nogle centimeter, så med en blanding af de billige, de lidt dyrere, de store og de små strips er du godt kørende. Og får du brug for en specialist, så er de derude – også hvis du får brug for at holde noget på plads i nærheden af åben ild eller radioaktiv stråling.

Derfor er de så stærke

Kombinationen af vinklede riller og den smarte lås med den lille tand betyder, at strippen låser, så snart tænderne løber nemt igennem låsen, men ikke kan trækkes tilbage forbi tanden igen, fordi rillerne fungerer som modhager.

Oplagte steder at bruge strips

Styr på ledninger.
Det siger næsten sig selv: Strippene er designet til at holde styr på ledningerne, fx til computeren. De billige udgaver klarer opgaven fint.

Rygsæklås.
Inden du tjekker rygsækken ind på bagagebåndet, kan du låse den, så den ikke går op ved et uheld. Brug bare en billig strip.

Opbinding af planter.
Til opbinding i kortere tid kan de helt billige strips fungere. Skal de holde i lang tid, bør du gå efter uv-bestandige udgaver.

Styr på sammenrullede kabler.
Her kan de billige udgaver fint bruges. Til ophæng af installationskabler o.l. skal du ofre lidt på kvalitetsudgaverne.

Piskeris til maling.
To-tre strips spændt på et langt bor, så har du et piskeris til maling o.l. Den opgave klarer selv de billigste strips.

Hold presenningen på plads.
Du skal gå efter kraftige strips i en god kvalitet. Skal de holde længe, så gå efter uv-bestandige udgaver.

Hold styr på stumperne.
Skal du transportere flere lægter eller lignende, så spænd dem sammen – her er flere strips sat ind i hinanden, så de kan nå rundt om lægterne. De billige strips er gode nok her.

Holdere til armering i støbt beton.
Strippen kan sagtens støbes inde uden at ødelægge noget. Og de billige strips er fine.

Håndjern.
Hvis du er politimand og skal arrestere mange banditter på én gang, er de kraftige modeller gode i kortere tid. Undgå strips med skarpe kanter.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj