Intro
Vejledning
01
Vi tegner
5
Trin
Det første, vi skal bruge for at kunne bruge en laserskærer, er en korrekt tegning. Vi laver den selv i Adobe Illustrator, men du kan som regel få hjælp hos laserskærerfirmaet, hvis du har en skitse.
Der kan være forskel på, hvordan filen skal være fra firma til firma (læs mere på firmaets hjemmeside), men som udgangspunkt skal du bare levere en tegning i de rigtige dimensioner med tydelige streger gemt som en vektoriseret grafikfil. Vi viser hvordan.
Først skal du indstille filens størrelse, så den passer 1:1 med de virkelige dimensioner. Det er vigtigt, at “lærredet”, du tegner på, har samme størrelse som den plade, der skal skæres. Her indstiller vi derfor “lærredet” til 2.560 x 1.400 mm.
Brug forskellige farver og tynde streger. Laserskæreren arbejder efter farvede streger. Forskellige farver kan tilskrives forskellige funktioner, fx skære og skravere. Stregen skal være så tynd som muligt.
Fil nummer 1 indeholder alt på én plade. Vi afleverer to filer. Den første skal skæres ud af 15 mm krydsfiner og indeholder to sæt ben og en bordplade. Den grønne streg er defineret til 0,0001 mm. Vi bruger kun en farve, da vi blot ønsker at få skåret formerne fri.
Gem filerne korrekt. For at laserskæreren kan læse tegningen korrekt, skal den gemmes som en vektoriseret grafikfil. Det sker automatisk, hvis du gemmer den i formaterne .ai, .pdf, .dxf eller .dwg. Hvis du er i tvivl, så er der hjælp at hente hos laserskærerfirmaet.
02
Vi bestiller
4
Trin
Vi har valgt at bruge firmaet bag cotter.dk til at skære for os. Vi bestiller gennem deres hjemmeside, som er meget overskuelig og pædagogisk. Vi har på forhånd konsulteret deres guide til, hvordan arbejdstegningerne skal laves, så den eneste uforudsete problemstilling, vi skal forholde os til, er, at den finerplade, vi kan købe, er dobbelt så stor som den, vi skal bruge. Derfor får vi lavet to sæt i stedet for et.
Opsætningen på cotter.dk er enkel og intuitiv, hvilket lader til at være mere reglen end undtagelsen på markedet.
Åbn hjemmesiden, og upload filerne. Det første, vi bliver bedt om, er at uploade vores tegning. Det er supernemt og klares ved at trække filerne fra skrivebordet og ind i browseren.
Angiv farvernes funktion. Begge vores tegninger indeholder kun en farve. I begge tilfælde ønsker vi at få skåret pladen igennem oven i stregerne, og derfor vælger vi “skæring” frem for fx. “skravering”.
Vælg materialer. Til sidst skal vi vælge materialer. Tegning 1 får vi lavet i 15 mm birkekrydsfiner, og tegning 2 laves i 3 mm kork.
03
Vi samler
10
Trin
Hjemme i værkstedet er det tid til at slibe, lakere og derefter samle de to borde. Vi starter med at slibe begge sæt, men vi gør det på to forskellige måder. På det ene bord ønsker vi at fjerne den brune kant, som opstår, når laseren brænder sig igennem træet. På det andet lader vi kanten være brun og sliber blot overfladen glat.
Begge borde får to lag lak og slibes let efter hvert lag.
Til sidst limer vi korkskiven fast på toppen af bordpladerne, før vi samler ben og bordplader.
Vask sod af overfladerne. Selvom vi kalder maskinen for en laserskærer, så brænder den sig reelt igennem træet. Derfor starter vi med at vaske sod af kanterne med en klud, der er vredet op med sæbevand.
Fjern beskyttelsesfilmen. Fordi laseren efterlader sod på de eksponerede overflader, er finerpladerne pakket ind i film, så træet ikke tager skade. Filmen fjernes dog lige så nemt som et stykke malertape.
Slib overfladerne. Før vi kan overfladebehandle delene med lak, skal træet slibes. Det tager kun nogle minutter at slibe overfladerne glatte. Det tager til gengæld flere timer at slibe sod fra kanterne.
Giv mindst to lag lak. For at beskytte bordene giver vi dem begge to lag møbellak. Vi sliber efter begge lag. Vi undlader dog at lakere i samlingerne, da det bliver svært at få delene til at passe.
Af med klisterfilmen. Sidste skridt, før vi samler bordene, er at lime korktoppene på bordpladerne. Korkskiverne er født med 3M tapelag bagpå, men det hæfter dårligt til kork, så vi fjerner det og bruger lim i stedet.
Lim på begge overflader. I stedet for det klæbrige filmlag bruger vi snedkerlim til at sætte korkskiverne fast. Vi smører lim på begge flader og venter to minutter, før vi samler kork og finer.
Sæt korkskiven præcist med det samme. Vi samler korktoppen og bordpladen i første forsøg i en præcis bevægelse, så vi undgår, at limen spreder sig.
Montér de første ben. Vi starter med at sætte det ene sæt ben fast i bordpladen. Det er paskram, og den smule lak, der er tilbage i samlingen, gør, at vi må nørkle benene på plads med en gummihammer.
Montér det andet sæt ben. Vi må også have gummihammeren i spil for at sætte det andet sæt ben på plads i samlingen. Til gengæld behøver vi ikke lim, så bordet kan skilles ad igen og pakkes fladt.