Spartlere og skrabere - overblik på 5 minutter

Vi gør det selv-folk har brug for en spartel eller skraber af og til. Her får du et hurtigt overblik over, hvad du kan finde i byggemarkedet.

De spartler og skrabere, vi viser her, vil du nok på et eller andet tidspunkt få brug for, så se, hvad de kan her, og prøv dem så i byggemarkedet. For før du køber spartler og skrabere, skal du nemlig prøve at have dem i hånden.

Ligger de godt i hånden? Kan du få ordentligt fat? Er de lette at bruge? Og at skifte blad på, hvis det er skrabere? Prøv forskellige fabrikater, for selv om de ser nogenlunde ens ud, kan der godt være forskel. Køb redskaber, som passer til opgaven, og redskaber, som du kan håndtere.

En 60 cm bred spartel kan hurtigt fuldspartle en væg, men den kræver øvelse, og den tid, du sparer, kan du ende med at skulle bruge på at slibe væggen til sidst. Omvendt kan du ikke spartle et helt rum med en 3 cm spartel, det bliver hverken jævnt eller færdigt til tiden.

DE 9 VIGTIGSTE SPARTLER / SKRABERE

  1. Kitkniv
  2. Tandspartel
  3. Tapetspartel
  4. Japanspartel
  5. Stålspartel
  6. Stripper
  7. Gummispartel
  8. Malingskraber
  9. Rudeskraber

Kitkniv

Før i tiden blev vinduesglas sat fast i rammen med kit, mens man i dag bruger selvklæbende glasbånd af kunststof. Men har du gammeldags vinduer med kit, som skal skiftes, får du brug for denne kniv, som både bruges til at lægge kit på i falsen og langs rudens kanter udvendigt samt til at glatte kittets overflade med til sidst. Du kan købe kitkniven i byggemarkeder, men den er efterhånden ikke en del af en standardværktøjskasse.

Stripper

Stripperen bruges til at fjerne tapet med, når du skal helt i bund med en væg, før du spartler den og sætter væv, filt eller tapet op. Det brede blad, der er skarpt som et barberblad, skærer sig ind under gamle lag tapeter og væv og løsner dem fra væggen.

Brug stripperen, når du har vædet tapetet med eddikevand og ladet det sidde 4-5 minutter. Så renser du en væg af på ingen tid. Stripperen har et langt skaft eller måske endda et teleskopskaft, så du ikke behøver at kravle op og ned ad en stige hele tiden.

Gummispartel

Ideen med en spartel er at fordele spartelmasse helt jævnt, så ujævne overflader holder op med at være netop det. Den bruges især, når der skal lægges fugemasse mellem fliser og klinker. Gummispartlens styrke ligger i, at den kan glatte overfladen og samtidig presse spartelmassen godt ned i huller og sprækker.

Tandspartel

Der findes to slags tandspart-ler - dels den, vi viser her, som er af plastic og bruges til at fordele vævlim på væggen med, før du sætter filt eller væv op. Dels en model i metal, som bruges til at fordele mørtel med, før du sætter fliser op. Begge typer spartel findes i flere bredder og med forskellige størrelse tænder.

Tapetspartel

I stedet for den gamle tapetbørste er det blevet almindeligt at bruge en speciel spartel til at glatte tapet og væv med, når det er sat op på væggen. De runde hjørner og den bøjelige plast gør, at spartlen ikke ødelægger det fugtige tapet. Den specielle facon gør det let at komme til i hjørnerne.

Japanspartel

Den perfekte spartel til reparation af småskader. Det fleksible blad er meget stærkt og bøjeligt, så det let kan følge afrundede former. Køb et sæt med mindst 3 forskellige bredder, så er du godt rustet til at spartle små huller i fodpaneler, vægge, skabslåger osv.

Stålspartel

Hvis du skal spartle mindre huller i plane flader, skal du bruge en spartel som den viste. Samlinger i gipsplader skal du spartle med en spartel, som når helt ud over samlingerne. De fås i bredder fra 15 mm til 600 mm.

Malingskraber

Skrabere som den viste bruges til at fjerne lak, lim, maling og rust fra stort set alle typer overflade. Det vil sige, både træ, metal og beton kan renses af med en malingskraber.

For at du ikke skal blive alt for træt i arme og hænder, er nogle af de dyrere skrabere forsynet med et håndtag forrest, som bruges til at lægge øget tryk på skrabebladet, som er af specielt hærdet metal. Nogle kan forsynes med forskellig størrelse skraberblade. De skal kunne skiftes ud, når de bliver sløve. Tjek prisen på ekstra blade, den kan variere meget.

En særlig smart skraber er rørskraberen, som kan komme ind bag vandrør o.l., fordi den er udformet som et stort T.

Rudeskraber

Perfekt, når du har malet ud på glasset, men også fin til din glaskeramiske kogeplade, hvor den hurtigt fjerner fastbrændt mad. Er nærmest et barberblad. Fås i bredder fra 2-3 cm op til 25 cm, og ekstra blade kan købes løse.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværktøj